Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Bağdat’tan Erbil’e İranlı petrol resti

        Irak’ta Bağdat’taki merkezi yönetimle Erbil’deki Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında petrol gelirlerinin paylaşımı konusundaki anlaşmazlık, satış rotalarındaki alternatiflerin gündeme gelmesine yol açtı.

        Irak Petrol Bakanı Yardımcısı Feyad el-Nima, Türkiye üzerinden dünyaya satılan Irak petrolü konusunda gelecek hafta Bölgesel Kürt Yönetimi’yle görüşeceklerini söyledi.

        El-Nima, “Eğer gelir paylaşımı konusunda bir anlaşma olmadan masadan kalkılırsa, İran veya başka bir ülkeye petrol satabilmek için yollar aramaya başlayacağız, çünkü paraya ihtiyacımız var” dedi. Suudi Arabistan’dan sonra OPEC’teki ikinci büyük petrol üreticisi olan Irak’ın ekonomisi, yüzde 95 oranında petrole bağımlı olma özelliği taşıyor. Ülkenin IŞİD’le mücadelesi de petrol gelirleri sayesinde yapılıyor.

        150 BİN VARİL

        Irak Kürt Bölgesi Yönetimi (IKBY), günde ortalama 500 bin varil petrol üretiyor. IKBY bu petrolü Türkiye üzerinden dünyaya ihraç ediyor. Bağdat yönetiminin bu petrolün Kerkük yakınında çıkarılan 150 bin varilini İran’ın Körfez’deki rafinerilerine yönlendirebileceği tahmin ediliyor. Ancak İran ve Irak arasında Türkiye’yle olduğu gibi petrol boru hattı bulunmuyor.

        Irak petrol şirketi geçen hafta bir iyi niyet göstergesi olduğunu söyleyerek Ceyhan’a petrol göndermeye başlamış ve Erbil yönetimini müzakerelere davet etmişti. Erbil yönetimi mart ayından beri Bağdat’tan Kerkük’teki petrolün Türkiye üzerinden satılarak IŞİD’le mücadeleyi zora sokan ekonomik darboğazın aşılmasını istiyor.

        1 MİLYAR DOLAR ŞARTI

        Kürtyönetimi, Bağdat’ın petrol bütçesinden her ay 1 milyar doları Erbil’e aktarmayı kabul etmesi halinde anlaşma imzalamaya hazır olduğunu söylüyor.

        IKBY Sözcüsü Sefin Dizayi, “Bağdat gelirin yüzde 17’si anlamına gelen 1 milyar dolarlık payı ödemeyi kabul ederse anlaşmanın mümkün olacağı görülüyor” demişti. Taraflar arasındaki anlaşma ise Bağdat’ın, Erbil’in bütçedeki payını ödemeyi reddetmesi üzerine geçtiğimiz yıl çökmüştü.

        GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ