Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Almanya'nın '1915' için geri adım sınavı!

        Der Spiegel dergisi, Alman hükümetinin, Haziran ayı başında Federal Meclis’in 1915 olaylarına ilişkin aldığı karara mesafe koyacağını iddia etti.

        Haberde, Alman milletvekillerinin İncirlik üssündeki askerleri ziyaret edebilmeleri için Alman hükümetinin Türk hükümetine yönelik bir jest yapmayı planladığı belirtildi.

        Bu iddianın ardından öğle saatlerinde Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Alman parlamentosunun 1915 olaylarına ilişkin aldığı kararın yasal bir bağlılığı olmadığını açıkladı.

        Steinmeier, Alman Meclisi'nin siyasi konularda kendini ifade etme hakkı bulunduğunu ancak buradan çıkan her kararın yasal bağlayıcılığı olmadığını söyledi.

        Steinmeier, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, Türkiye ile sadece darbe girişiminden sonra birçok konuda "sürtünme alanları" bulunmadığını, bunların bazılarının daha önce, bazılarının da daha sonra eklendiğini kaydetti.

        Dış politikanın görevinin bu "sürtünme alanlarından" sakınmak ve aynı zamanda Türkiye ile ilişkileri korumak ve gelecek perspektifini sağlamak olduğunu vurgulayan Steinmeier, yapılan görüşmelerde Türkiye'nin de buna ilgi duyduğunu kaydetti.

        Türkiye ile sığınmacı anlaşması ve Alman Meclisi’nin 1915 olaylarına ilişkin kararının bağlayıcı etkisi gibi birçok konuda görüşüldüğünü ifade eden Steinmeier, "Bu konuda Alman Meclisi de açıklama yaptı. Alman Meclisi'nin siyasi konularda her türlü kendini ifade etme hakkı ve özgürlüğü vardır ancak Alman Meclisi'nin kendisi de her kararın yasal bağlayıcı etkisi olmadığını söylüyor." diye konuştu.

        Öte yandan Steinmeier'in, Der Spiegel'in iddiasıyla ilgili bir yorumda bulunmadığı bildirildi.

        HÜKÜMET SÖZCÜSÜ: İDDİALAR YANLIŞ

        Alman Hükümetinin Sözcüsü Steffen Seibert, hükümetin Alman Meclisi'nde alınan 1915 olaylarına ilişkin karara mesafe koyacağı yönündeki iddiaların yanlış olduğunu ve bunun söz konusu olmadığını söyledi.

        Seibert, Berlin'de yaptığı açıklamada, Meclisin doğru bulduğu bir zamanda her konuda kendisini ifade etme hakkı ile imkanının bulunduğunu belirterek, hükümetin de Meclisin bu hakkına destek verdiğini ve savunduğunu ifade etti.

        "Alman hükümetinin Alman Meclisi'ndeki Ermeni kararına mesafe koymak istediği yönünde yanlış iddialar var. Bu söz konusu olamaz" diyen Seibert, hükümetin başka bir anayasal organının yetki alanına karışmayacağını ve bunu değerlendirmeyeceğini söyledi.

        Alman Meclisinin bu hakkı söz konusu kararda da kullandığını dile getiren Seibert, ancak bu tür kararların hukuki bağlayıcılığı bulunmadığını, bunun da Meclisin internet sayfasında yer aldığını belirtti.

        Seibert, soykırımın yasal olarak belirli bir tanımı bulunduğunu, bunun da ilgili mahkemelerce tespit edildiğini ifade etti.

        DIŞİŞLERİ SÖZCÜSÜ: KARARIN ARKASINDAYIZ

        Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer de siyasi, ekonomi, kültür ve insani ilişkilerden dolayı Türkiye ile Almanya arasında ikili ilişkilerin çok önemli olduğunu belirterek, Türkiye'nin Berlin'e büyükelçi göndermesinden ve siyasi ziyaretlerin yeniden hayata geçmesinden memnuniyet duyacaklarını söyledi.

        Alman milletvekillerinin İncirlik'teki Alman askerlerini ziyaret edip etmeyeceğine ilişkin bir soruya da Schaefer, kısa zamanda milletvekillerinin kendi askerlerini ziyaret etme olanağı olacağını ümit ettiğini dile getirdi.

        Schaefer, Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in Alman Meclisinin kararının arkasında durduğunu da belirtti.

        Bir hukuk devletinin en büyük ilkelerinin birinin, olayların geriye dönük değerlendirilememesi olduğuna işaret eden Schaefer, 1948'deki soykırım sözleşmesinin, Türkiye-Ermenistan ilişkilerine yasal olarak uygulanmayacağını da sözlerine ekledi.

        DER SPIEGEL: MERKEL 'BEN AÇIKLAMAM' DEDİ

        Seibert’in söz konusu kararın Alman hükümeti için bir bağlılığı olmadığını ifade edeceği aktarılan haberde, ayrıca bu kararın herhangi hukuki önemi olmayan Alman Meclisi'nin siyasi bir açıklaması olduğunu açıklayacağı savunulmuştu.

        Bu açıklamayı kimin yapacağı konusunda görüşmeler yapıldığı, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in bu rolü üstlenmek istemediği, Başbakan Angela Merkel’in bunu açıklamasının ise söz konusu olmadığı, sonuçta Seibert’in böyle bir açıklama yapması konusunda anlaşmaya varıldığı kaydedilmişti.

        Haberde, bu açıklamanın Alman hükümetinin görüşünde bir değişiklik teşkil etmeyeceğine dikkat çekilerek, Merkel'in daha önce söz konusu meclis kararını iyi bir fikir olarak görmediği, Dışişleri Bakanı Steinmeier'in de 1915 olaylarına ilişkin "soykırım" ifadesini kullanmaktan kaçındığı belirtildi.

        AA-REUTERS

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ