Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Halep'e yardımlar Castello'dan gidecek

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin’de gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi’nde yaptığı açıklamada, savaşın devam ettiği Suriye’nin Halep kentinde ateşkes sağlanması konusunda ABD ve Rusya’yla çalıştıklarını söyleyerek, “Temenni ederim ki Kurban Bayramı öncesi bu ateşkesi sağlamak suretiyle Halep halkı bütün bu bombalamalardan kurtulsun. Çocuklarıyla birlikte aylardır orada gıda, ilaç, giyim vs. bunlardan yoksun olarak bir yaşam mücadelesi verenlere Kızılay’ımız olarak hazırlıklarımızı ulaştıralım istiyoruz” ifadesini kullanmıştı. Erdoğan’ın açıklamasının ardından Türkiye, ABD ve Rusya, Halep’te kuşatma altında bulunan ve sayıları 500 bini aşan halka Kurban Bayramı’nda insani yardım ulaştırılabilmesi için diplomatik girişimlerini en üst seviyeye çıkardı. HABERTÜRK, görüşmeleri devam eden ateşkesin detaylarına ulaştı. İşte o detaylar:

        KENTE GİRİŞ CASTELLO YOLU’NDAN

        -Halep’te hedef, bayram süresince Suriye rejiminin hava saldırıları başta olmak üzere ateşkesin sağlanarak Birleşmiş Milletler gözetimindeki insani yardımların ulaştırılması olacak.

        -Ateşkesin sağlanmasının ardından insani yardım için en önemli yer Castello Yolu olacak. Bu yol, Suriye rejiminin kontrolü altında.

        -Rejimin yol üzerindeki kontrol noktalarında, BM’nin kamyonlarındaki kargoların içinde ne bulunduğu incelenmeyecek ya da kargolar çıkarılmayacak, sadece BM’ye ait olup olmadığına bakılacak.

        ‘ATEŞKES NERELERİ KAPSASIN?’ TARTIŞMASI

        -Halep’te belirlenen bölgelerde Suriye rejimi saldırı amaçlı olmayan, sadece kontrol amaçlı uçuşlar yapabilecek.

        -Ateşkes sağlanır ve insani yardımlar uygun bir şekilde ulaştırılabilirse, Halep’te Nusra gibi terör unsurlarına yönelik saldırılar gündeme gelebilecek.

        -Ateşkes ile ilgili en tartışmalı konu, ateşkesin Halep’in ne kadarını kapsayacağı. Suriye rejimi Halep’in tamamında değil belirli bölgelerinde ateşkese sıcak bakarken, muhalefet kentin tamamında ateşkes sağlanması gerektiğini savunuyor.

        İLK ETAPTA BATI-DOĞU KORİDORU

        -BM’nin ilk aşamada yapacağı yardımın 80 bin kişinin temel gereksinimlerini ve sağlık ihtiyaçlarını karşılayacağı belirtiliyor.

        -Eğer ateşkes sağlanırsa, BM’nin yardım konvoyu birkaç saat içinde yola çıkacak şekilde hazır bekliyor.

        -BM’nin yardımları ilk etapta çatışmaların yoğunlaştığı Halep’in doğusu ve rejim kontrolü olan batısına verilecek.

        KİLİT YOL CASTELLO

        Suriye’nin Halep kentine geçiş için son kilit nokta olan ve yardım kuruşları tarafından insani yardımlar için kullanılan Castello Yolu, İtalyanca’da “kale” anlamına geliyor. Asıl ismi Aza Yolu olan bu yol, Halep sakinleri tarafından yıllardır, bölgedeki “El Castello” adlı bir turizm tesisi nedeniyle Castello Yolu olarak adlandırılıyor.

        ZEYTİN AĞAÇLARI KURTARICI OLDU

        Halep çevresinde yaşayan ve can güvenliği nedeniyle Kilis sınırının yakınlarına kaçan 300 bine yakın Suriyeli, buradaki ev, konteyner ve çadırlarda hayatlarını sürdürüyor. Karasal iklimin hüküm sürdüğü, düz bir alanda kurulu Azez İlçesi ve çevresi genellikle tarım arazilerinden oluşuyor. Bölgede nadir görülen çam ve kavak gibi ağaçların dışında zeytin ve incir bahçeleri yer alıyor. Bölgeye kaçanlardan bazıları çeşitli dernekler tarafından kurulan kamplarda kalıyor, önemli bir kısmı da çadır kurup hayatlarını devam ettirebilmek için çevredeki zeytin bahçelerini tercih ediyor. Zeytin ağaçlarının gövdelerine çadırlar sabitlenirken, uzun dalları da güneş ve şiddetli rüzgârın yanı sıra şarapnel parçaları, mermi gibi tehlikelere karşı kalkan oluyor. Kimi zaman salıncak, kimi zaman çamaşır askılığı, kimi zaman da süpürge olarak kullanılan zeytin dalları, Suriyelilere şimdilik barışı getirmese de en azından çadırlarının “direği” oluyor.

        BAHAR BAKIR / GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ