Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Suriye açıklaması

        Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'de çatışmaların durması anlaşmasının korunması ve Halep ile Deyr ez-Zur'daki olayların tarafsız bir şekilde soruşturulması gerektiğini söyledi.

        Lavrov, BM Genel Kurulu'nda ülkesini temsilen yaptığı konuşmada, Suriye'de çatışmaların durdurulması anlaşmasına ilişkin açıklamalar yaptı.

        Suriye'de bir "felaket yaşanmaması için" Rusya ve ABD arasında varılan anlaşmanın korunması gerektiğini belirten Lavrov, "Şu anda Suriye'de varılan anlaşmanın korunması ve bu anlaşmaya zarar veren Halep ile Deyr ez-Zur'da yaşanan olayların tarafsız şekilde soruşturulması temel önemde." dedi.

        Lavrov, Suriye'deki anlaşmayı sabote etmek isteyen az grup olduğunu belirterek, terörist gruplarla "sözde ılımlı muhalifleri" ayırmak gerektiğini ve bu sorumluluğun ABD öncülüğündeki koalisyona düştüğünü söyledi.

        DAEŞ, Nusra cephesi ve bunlarla ilişkili gruplar bastırılmadan Suriye krizine ve insani sorunlara çözüm bulunamayacağını ifade eden Lavrov, bunun çatışmaların durması anlaşması ve tam bir ateşkesin sağlanması için temel şart olduğunu kaydetti.

        "MUHALİFLER EL-NUSRA'DAN AYRILSIN"

        Sergey Lavrov, Genel Kuruldaki konuşmasının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada da Suriye'deki anlaşmaya ilişkin soruları yanıtladı.

        ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile bugün de görüştüklerini belirten Lavrov, "Muhalif gruplar kendilerini el-Nusra'dan ayırmadıkça çatışmaların durdurulması anlaşmasının anlamı yok." dedi.

        Halep'te insani yardım konvoyunun vurulması konusundaki soruları da cevaplayan Lavrov, saldırının tarafsız olarak soruşturulmasını isteyerek "Uluslararası insani hukuku her kim ihlal ettiyse kınıyorum." diye konuştu.

        Halep'e yardım götüren BM ve Suriye Kızılayı konvoyu, hava saldırısı ile vurulmuş ve 20 yardım görevlisi hayatını kaybetmişti. Deyr ez-Zur'da ise ABD öncülüğündeki koalisyon, rejim askerlerini bombalamış ardından da saldırının hata ile gerçekleştiği açıklanmıştı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ