Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya "Bölge halkının Musul'daki operasyonlara iştirak etmesinden yanayız"

        Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Musul'u DAEŞ'ten kurtarma operasyonunun yakın olduğunu belirterek, bölge halkının operasyonlara iştirak etmesinden yana olduklarını söyledi.

        İbadi, yaptığı basın toplantısında, kabinesinde boşalan savunma, içişleri, maliye, ticaret ve sanayi bakanlıkları için belirlediği adayları bu hafta içinde meclise sunacağı bilgisini verdi.

        Musul'da DAEŞ'in "kafasını ezmek" için zamanın yakınlaştığını söyleyen İbadi, "Bölge halkının operasyonlara iştirak etmesinden yanayız." dedi.

        İbadi, siyasi ihtilafların Irak'ı zayıflattığını ve Musul'un DAEŞ'in eline geçmesine neden olduğunu kaydetti.

        Bağdat ile Erbil arasındaki sorunların bir veya iki toplantıyla çözülmeyeceğini aktaran İbadi, bunun tek yapılı bir Irak ile çözülebileceğini ifade etti.

        İbadi, Türkiye'nin Musul yakınlarında Başika'daki varlığıyla ilgili ise şöyle konuştu:

        "Türkiye'nin içişlerimize müdahalesini kabul etmiyoruz. Askeri varlıkları içişlerimize bariz müdahaledir ve egemenliğimize aykırıdır. Bakanlar kurulu da Türkiye cumhurbaşkanının açıklamalarını reddetti, kınadı ve 'fitne yaratmak için girişim' olarak addetti. Askeri seçeneğe başvurma niyetimiz yok. Bölgesel çatışmaya girmek istemiyoruz ve korkarız ki Türkiye'nin Musul'daki macerası bölgesel çatışmaya dönüşür. Türk liderler konuştukları planları gerçekleştirmede başarılı olamayacaklar. Bunun en büyük yansıması önce Türkiye'ye olur. Koalisyon güçleri de Irak'ın Türk askeri varlığını reddetmesinde yanımızda duruyor. Bunu en sağlıklı şekilde çözmeliyiz."

        İbadi, basın toplantısı öncesi Musul halkına yönelik devlet radyosundan yaptığı konuşmada da "Musul, her etnik, din ve mezhepten olan kendi halkına geri dönecek." dedi.

        Musul ile ilgili kurtarma operasyonunun yakın olduğunu söyleyen İbadi, Musul halkının güvenlik güçleriyle dayanışma içinde olmasını istedi.

        Irak ordusunun Haziran 2014'te ağır silahlarını da geride bırakarak Musul'dan kaçması üzerine DAEŞ kentte kontrolü sağlamıştı.

        Bu tarihten sonra Irak, DAEŞ'le mücadele bahanesiyle topraklarını başta İranlı Şii milisler olmak üzere birçok paramiliter gruba açtı.

        Irak'ta Felluce'yi terör örgütü DAEŞ'ten kurtarma operasyonuna katılan İran destekli Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi güçleri, hedef gözetmeksizin saldırı düzenleyerek sivillerin ölümüne neden olmuştu.

        Söz konusu oluşum, Musul, Tikrit ve Enbar'da DAEŞ'e karşı direniş gösteremeyen ve kırılma yaşayan Irak güvenlik güçlerine takviye olarak kurulmuş olsa da daha sonra Tikrit, Diyala ve diğer bölgelerde Sünnilere yönelik mezhepçi tutum sergileyip zaman zaman ev ve iş yerlerini ateşe vermenin yanında yağma gibi insan haklarını ihlal eden eylemlerde bulundu.

        İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün geçen ocak ayında yayımladığı raporda, bu grupların Irak’taki bazı Sünni bölgelerinde yaptığı eylemlerle savaş suçu işlediği belirtilmişti. Raporda Şii milislerin Sünnilere ait onlarca cami ve iş yerini yakıp yıktığına dikkat çekilerek, bu tür eylemlerle ilgili özellikle yapının içindeki Bedir Güçleri ve Asaib Ehlulhak grupları itham edilmişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ