Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ABD, Rusya'yı siber saldırılardan sorumlu tuttu

        ABD yönetimi, Demokrat Partinin kurum ve seçim kampanyalarına yönelik siber saldırı olaylarıyla ilgili olarak Rusya'yı ilk kez "resmen" suçladı ve Moskova'yı "Amerikan seçimlerini etkilemeye çalışmakla" itham etti.

        ABD İç Güvenlik Bakanlığı ile Ulusal İstihbarat Direktörlüğü, Demokrat Parti kurumlarının ve seçim kampanyalarının siber saldırıya uğramasıyla ilgili olarak Rusya'yı resmen suçlayan ortak bir yazılı açıklama yaptı.

        "ABD İstihbarat Topluluğu, bazı Amerikan siyasi organizasyonları da dahil Amerikan kurumlarının ve kişilerinin elektronik posta hesaplarına erişilmesinde Rus hükümetinin rolü olduğu konusunda emindir." ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, "DCLeaks.com" adlı internet sitesinde yayınlanan elektronik postalara da atıf yapıldı.

        Bu ve benzeri internet sitelerinde yer alan elektronik postaların ele geçirilmesindeki yöntemin Rusların kullandığı yöntemlerle bire bir uyuştuğu savunularak, "Bu hırsızlık ve ifşalar, Amerikan seçim sürecini etkileme amacı taşımaktadır." ifadesi kullanıldı.

        "HASSAS SİBER SALDIRILARA ANCAK RUS YETKİLİLER İZİN VEREBİLİR"

        Açıklamada, farklı ülkelerin kamuoylarını etkilemeye dönük bu tür hassas siber saldırılara "ancak üst düzey Rus yetkililerin izin verebileceği" de iddia edildi.

        Amerikan istihbarat yetkilileri, doğrudan 8 Kasım'daki başkanlık seçimlerine yönelik bir "siber saldırı" tehdidine karşı ise hazırlıklı olduklarını, ülkede eyaletler arasında bölünmüş ve internet ortamından arındırılmış oy sayma sistemi sayesinde dışarıdan gelecek bir siber tehdit olasılığının çok düşük olduğunu belirtti.

        İlk kez haziran ayında Demokrat Parti yönetimi tarafından gündeme getirilen siber saldırı konusu, arkasında Rusya'nın olup olmadığı tartışmasıyla uzun süre Amerikan kamuoyunun gündeminde kalmış, temmuz ayı sonunda da Demokratların başkan adayı Hillary Clinton açık olarak Rusya'yı suçlamıştı.ABD'li yetkililerin "siber saldırılardan Rusya'yı sorumlu tutan" önceki açıklamaları Moskova yönetimi tarafından reddedilmişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ