Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu İran'dan ABD'ye tepki

        İran Nükleer Anlaşmayı Denetleme Kurulu, ABD yönetiminin yaptırımları 10 yıl daha uzatma kararının yasalaşması halinde "nükleer anlaşmanın açık ihlali" olacağını açıkladı.

        İran Öğrenci Haber Ajansının (ISNA) haberine göre, Nükleer Anlaşmayı Denetleme Kurulu, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani başkanlığında toplandı.

        Toplantıda Dışişleri Bakanlığı tarafından ABD Senatosundan geçen İran'ın enerji sektörüne yaptırımları öngören yasa tasarısı ve bakanlığın bu konudaki girişimleriyle ilgili rapor sunuldu.

        Kurul üyelerinin ABD Temsilciler Meclisi ve Senatosundan geçen tasarının "kabul edilemez" olduğu ve yasalaşması halinde nükleer anlaşmanın açık ihlali olacağı konusunda görüş bildirdiği belirtilerek, "Muhtemel senaryolar dahilinde gerekli her türlü önlemin alındığı" ifade edildi.

        Nükleer Anlaşmayı Denetleme Kurulunun, konuyla ilgili gelişmeleri ele almak için gelecek hafta yeniden toplanacağı belirtildi.

        İran aleyhindeki yaptırımların 10 yıl uzatılmasını içeren yasa tasarısı, Temsilciler Meclisinde oy çokluğuyla kabul edilmesinin ardından geçen hafta da Senatodan geçmişti. Tasarının yasalaşması için ABD Başkanı Barack Obama tarafından onaylanması gerekiyor.

        Washington yönetimi tarafından İran'ın enerji sektörüne yönelik kısıtlamalar ve yaptırımlar içeren söz konusu yasayla Tahran'ın nükleer silah sahibi olmasının engellenmesi amaçlanıyor.

        Tahran yönetimi ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 5 daimi üyesi ve Almanya arasında 14 Temmuz 2015'te İran'ın nükleer programını kısıtlaması karşılığında bu ülkeye yönelik nükleer programından dolayı uygulanan yaptırımların kaldırılmasını öngören anlaşma imzalanmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ