Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Fransa Meclisi'nden DEAŞ kararı

        Fransa Meclisi, terör örgütü DEAŞ'ın Irak ve Suriye'de dini azınlıklara yönelik soykırım yaptığını savunan bir karar tasarısını kabul etti.

        Meclis genel kurulunda oy çokluğu ile kabul edilen kararda, hükümete, DEAŞ'ın Irak ve Suriye'de dini azınlıklara yönelik soykırım suçu işlediğini tanıması çağrısında bulunulurken, sorumluların uluslararası adalet önünde yargılanmasının sağlanması istendi.

        Bağlayıcı niteliği olmayan kararda, DEAŞ'ın Suriye ve Irak'ta Hristiyan, Yezidi ve diğer dini azınlıklara yönelik şiddet ve cinayetlerinin, soykırım kriteri tanımını karşıladığı ifade edildi.

        Kararda, "Fransız hükümetini, işlenen soykırımı resmen tanımaya ve bu suçların sorumlularının Uluslararası Ceza Mahkemesinde yargılanabilmeleri için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde girişimde bulunmaya davet ediyoruz." ifadesi kullanıldı.

        Kararda, Esed rejiminin son dönemde başta Halep olmak üzere ülkenin diğer bölgelerinde sivillere yönelik saldırılarına ise atıfta bulunulmadı.

        ESED YÖNETİMİNİN SALDIRILARI

        Fransa Dışişleri Bakanı Jean- Marc Ayrault, ekim ayında ülkesinin Halep’te işlenen savaş suçlarıyla ilgili Uluslararası Ceza Mahkemesine başvurmayı planladığını bildirmişti.

        Paris Mahkemesi ise geçen ay Şam rejimi aleyhine Suriye'de "insanlık suçu" işlendiği gerekçesiyle yapılan bir şikayet başvurusunu kabul etmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ