Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Avrupa Birliği'nden iki ülkeye vizesiz seyahat geliyor!

        Avrupa Birliği, birlik dışında kalan ülkelere vize serbestisi verilmesi yönünde önemli bir adım attı. 'Vize serbestisine fren mekanizması' olarak anılan öneri kabul edildi.

        Bu mekanizmayla birlikte, vizesiz seyahat için gerekli şartların tamamını tamamlayan Ukrayna ve Gürcistan'ın önündeki engeller de kalkmış oldu. Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, yaptığı açıklamada; "Neredeyse oldu. Fren mekanizması tartışması bitti. Şimdi Ukrayna ve Gürcistan için vizesiz seyahat tartışmasında son adımlar." ifadelerini kullandı.

        Karar, AB yanlısı hükümetlerle yönetilen ve Rusya'nın yörüngesinden uzaklaşmak isteyen Kiev ve Tiflis'te sevinçle karşılandı.

        Ukrayna Başkanı Poroshenko kararı, "Brüksel'den gelen cesaret verici haberler" sözleriyle yorumlarken; Gürcistan Dışişleri Bakanı Janelidze, "Gürcistan, Avrupa'dır. Ve bu karar Avrupa'yı halkımız için çok daha ulaşılabilir yapacaktır." ifadelerini kullandı.

        'Fren mekanizması' olarak adlandırılan düzenlemeyle birlikte, Avrupa Birliği vize serbestisi verdiği ülkelerin bu hakkını 9 aylığına askıya alabilecek. Fren mekanizmasının, yoğun göç tehlikesi, Schengen bölgesinde yasadışı kalışların artması, üye ülkelerden birinin güvenliğinin tehlikeye girmesi gibi durumlarda kullanılabilecek ve gerekçe ortadan kalkmazsa 9 aylık süre uzatılabilecek.

        AB ile vizesiz seyahat için görüşen ancak AB tarafından sunulan 7 şartı yerine getirmediği belirtilen Türkiye için de, anlaşmaya varılması durumunda Ukrayna ve Gürcistan ile izlenen yola benzer bir yol izlenebileceği ifade edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ