Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer İnterneti kesen başkan seçim sonuçlarını kabul etmiyor!

        Afrika ülkelerinden Gambia, tarihinin en kritik seçim dönemlerinden birini geride bıraktı. Seçimlerde, Yahya Jammeh'in 22 yıllık iktidarı son buldu ve muhalefet lideri Adama Barrow yeni başkan olarak seçildi.

        Seçim günü tüm ülkenin internetini kesen ve uluslararası telefon hatlarını kapatan başkan Jammeh, seçim sonuçları açıklandıktan sonra yenilgiyi kabul ettiğini açıkladı. Ancak Batı Afrika ülkesinin 22 yıllık lideri daha sonra fikir değiştirmiş olacak ki, seçimlere hile karıştığını ve sonucu kabul etmediğini duyurdu.

        Jammeh yaptığı açıklamada, "Araştırmalar sonucunda, seçim sonuçlarını reddetme kararı aldım. Seçim sürecinde ciddi ve kabul edilemez anormallikler keşfettik." ifadelerini kullandı.

        Seçimlerin yeniden yapılmasını istediğini belirten Jammeh, "Yeni ve şeffaf bir seçim öneriyorum. Yeni seçim Allah korkusu olan, bağımsız bir seçim komisyonu tarafından organize edilsin." ifadelerini kullandı.

        Öte yandan Jammeh'in beklenmedik açıklamaları, seçimlerde 45.5 oy alarak Adama Barrow'un ekibinde şaşkınlık yarattı. Barrow'un geçiş ekibini yöneten Mai Ahmad Fatty, "Neler yapabileceğimizi düşünüyoruz. Bizim kadar, bize oy veren insanlarda endişeli. Barışı ve istikrarı sağlayacağız. Kimsenin bizi şiddetin içine çekmek için proveke etmesine izin vermeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

        Konuyla ilgili Amerika Birleşik Devletleri'nden de açıklama gecikmedi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner yaptığı açıklamada, "Bu haraket, Gambia halkının iradesine karşı ayıplanası ve kabul edilemez bir ihlaldir. Gücü yasadışı bir şekilde elinde bulundurmaya devam etmek için güvenilir seçim sonuçlarını hiçe sayan çirkin bir girişim olarak görüyoruz." dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ