Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Rasmussen: 15 Temmuz gecesi uyumadım

        Başbakan Binali Yıldırım, Danimarka Başbakanı Lars Lokke Rasmussen ile bir araya geldi. Çankaya Köşkü'ndeki görüşme sonrası iki lider ortak açıklama yaptı.

        Yıldırım'ın açıklamalarından satırbaşları:

        * Avrupa Birliği ile ilişkilerimizi konuştuk. Terörle mücadelede uluslaraarası işbirliğine olan ihtiyacın, bugün düne kadar daha fazla olduğu konusunda iki ülkenin aynı düşünceleri paylaştığını gördük. PKK, DEAŞ, FETÖ gibi farklı terör örgütleriyle aynı anda mücadele etmek zorunda olan Türkiye'nin desteklenmesi, bu mücadelenin başarısına destek sağlayacaktır.

        * Danimarka'nın Roj TV'yi kapatma kararı, bu mücadelede güzel bir karar olarak görünmektedir. FETÖ ile mücadele konusunda da bu mücadelenin devam etmesi en büyük arzumuzdur. Danimarka'nın, bazı çevrelerce ülkemize karşı yürütülen karalama kampanyalarıyla ilgili sayın başbakana bilgi verme fırsatı bulduk.

        * Mülteciler konusunda ülkemizin AB ile vardığı 18 Mart mütabakatını ve sözlerin karşılıklı olarak yerine getirilmesinin öneminin altını çizdik. Danimarka, Türkiye'nin AB üyeliğini hep desteklemiş, bu konuda her zaman bize destek olmuştur.

        * 2013'te dönemin başbakanlarının koyduğu 5 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmak için gayret göstermemiz gerektiğinin farkındayız.

        * Danimarka'daki Türk toplumuna yönelik, Danimarka makamlarının attığı adımları görüyor ve takdir ediyoruz. Tüm bunların yanı sıra, Danimarkalı misafirlerimizin ülkemize yönelik ilgilerinin devam etmesini memnuniyetle karşılacağız. Çok sayıda Danimarka vatandaşının Türkiye'den emlak sahibi olmaları aramızdaki diyaloğun kanıtlarından biridir.

        Rasmussen'in açıklamarından satırbaşları:

        * Darbe girişimi Türkiye'nin meşru kurumlarına karşı bir saldırıydı. Bütün gece uyumadım ve takip ettim. Daha 15 Temmuz gecesiTürk halkıyla dayanışmamızı gösterdik. Hayatını kaybetmiş kişilerle ilgili başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Türkiye'ye desteğimiz devam edecek. Türkiye'yi çok yakın bir dost ve müttefik olarak görüyoruz. Türkiye'yi Avrupa ile Asya arasında bir köprü olarak görüyorum. Avrupa ve Türkiye arasındaki işbirliğinin arttırılması gerektiğini düşünüyorum.

        * Türkiye'nin darbe girişimi karşısında gerekli adımları atmasını destekliyoruz. Ancak bu konuda tepkilerin orantılı olması gerektiğini düşünüyoruz ve bu konudaki kaygılarımızı ilettik. Ancak bu iki ülkenin arasındaki dostluğu etkilemez.

        * Bizler DEAŞ'a karşı beraber mücadele ediyoruz. Sadece DEAŞ'la mücadele konusunda değil, ticaret ve yatırımı destekleme konusunda da dileklerimizi paylaştık.

        * Türkiye'nin şu anda ev sahipliği yaptığı 3 milyon mülteci konusunda tebriklerimizi ilettim. Bu konuda çalışmalarımızı beraber sürdüreceğiz. Avrupa'nın bu konuda tutması gereken sözler olduğunun da farkındayım.

        * İncirlik'te Danimarkalı askerleri ağırladığınız için teşekkür ediyorum. Ankara'ya yapmış olduğum bu ilk ziyaret umuyorum ki son ziyaret olmayacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ