Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika ABD seçimlerine 'Rusya müdahalesi' iddiası

        ABD'de Cumhuriyetçi Parti ile Demokratik Parti'nin önde gelen isimleri, "Rusya'nın, 8 Kasım'daki ABD başkanlık seçimlerine müdahale ettiği" iddiasına ilişkin ortak bir soruşturma açılmasını talep ediyor.

        ABD'de Cumhuriyetçi Donald Trump'ın kazandığı 8 Kasım'daki başkanlık seçimlerine Rusya'nın siber saldırı yoluyla müdahale edip etmediğine ilişkin tartışmalar büyüyor.

        Cumhuriyetçi Parti'nin önemli iki ismi Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham ile Arizona Senatörü John McCain, soruşturma açılması yönünde bugün bir açıklama yaparak tartışmaya katıldı.

        GRAHAM İLE MCCAİN ORTAK SORUŞTURMA İSTİYOR

        Graham ile McCain, Demokrat Parti ile Cumhuriyetçi Parti'nin ortak bir şekilde seçimlere müdahale olup olmadığını soruşturmasını talep ediyor.

        Demokrat Parti'nin Senato Azınlık Lideri New York Senatörü Charles Schumer ve Rhode Island Senatörü Jack Reed de Rusya'nın müdahale iddialarının araştırılması yönünde dün açıklama yapmıştı.

        Cuma günü Amerikan medyasına yansıyan haberlerde Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatının (CIA), Rusya'nın, Trump'ın kazanmasına yardımcı olacak şekilde ABD başkanlık seçimlerine müdahale ettiği yönünde bir sonuca vardığı ve bunu bir raporla Kongre'ye sunduğu iddia edilmişti.

        TRUMP İDDİALARI REDDİYOR

        Rusya'nın seçimlere müdahale iddiaları üzerine Trump pazar günü Fox News kanalında katıldığı bir programda iddiaların doğru olmadığını kaydederek, "Buna inanmıyorum. Bu sadece başka bir mazeret." değerlendirmesini yapmıştı.

        Cuma günü ABD Başkanı Barack Obama, başkanlık seçimlerine yönelik siber saldırı ve dış müdahale iddialarının araştırılması için bir talimat vermiş ve bu çalışmanın 20 Ocak 2017'den önce tamamlanmasını istemişti.

        İlk kez temmuz ayında Demokrat Parti tarafından gündeme getirilen "Rusya bağlantılı siber saldırı" iddiaları kamuoyunda uzunca süre tartışılmıştı. 7 Ekim'de ABD İç Güvenlik Bakanlığı ile Ulusal İstihbarat Direktörlüğü, Demokrat Parti kurumlarının ve seçim kampanyalarının siber saldırıya uğramasıyla ilgili olarak Rusya'yı resmen suçlayan bir açıklama yapmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ