Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Kritik AB zirvesi bugün Brüksel'de

        Avrupa Birliği (AB) liderleri, bugün Brüksel'de düzenlenecek zirvede sığınmacı anlaşmasının devamı kapsamında Türkiye ile ilişkileri görüşerek, anlaşmanın devamına ve Türkiye'nin stratejik önemine vurgu yapacak.

        AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, zirve gündemi hakkında liderlere gönderdiği mektubunda, sığınmacı krizi, Türkiye-AB mutabakatının uygulanması, Ukrayna-AB Ortaklık Anlaşmasının onaylanması, Suriye'deki durum, Avrupa'nın güvenliği, ekonomik durum ve Brexit konularının ele alınacağını bildirdi.

        Mektupta, zirvede, Türkiye-AB sığınmacı anlaşması, Ukrayna'yla yapılması öngörülen ortaklık anlaşması gibi başlıkların ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Ukrayna'daki Minsk ateşkes süreci ve Suriye'deki durum hakkında değerlendirmelerde bulunacağına değinildi.

        Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis'in Kıbrıs müzakerelerinde son durum hakkında liderleri bilgilendireceği belirtilen mektupta, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in katılımıyla AB-NATO işbirliği ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin katılımıyla Avrupa'daki ekonomik durumun ele alınacağı, bu konuların ardından, İngiltere'nin AB'den ayrılık sürecine ilişkin 27 AB üyesi ülke liderinin gayri resmi bir toplantı yapacağı kaydedildi.

        Diplomatik kaynaklara göre liderler zirvede Türkiye'yle yapılan sığınmacı anlaşmasının devamı kapsamında Türkiye'nin stratejik önemini vurgulayacak. Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların AB ülkelerine yerleştirilmesi, sığınmacılara dönük mali yardımlar, Gümrük Birliğinin güncelleştirilmesi gibi konuları içeren anlaşmaya dair AB ülkelerinin yükümlülükleri hatırlatılacak.

        AP'NİN TAVSİYESİ GÜNDEME GETİRİLMEYECEK

        Ankara'nın tepkisini çekmemek için zirvenin gündemine Avrupa Parlamentosu'nun, (AP) Türkiye'nin AB katılım müzakerelerin dondurulmasına yönelik tavsiye kararı getirilmeyecek. Yayınlanacak sonuç bildirilerinde bu konuya yer verilmeyecek. Bunun yerine, terörle mücadele, yabancı savaşçılar, göç ve Suriye gibi konularda Türkiye ile işbirliğinin AB açısından büyük önem taşıdığı vurgulanacak. Böylece Avrupalı liderler, AP'ye, Türkiye konusunda aldıkları siyasi kararın "yok" hükmünde olduğu mesajını verecek.

        İsminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir AB yetkilisi, "AB Konseyi olarak, Türkiye-AB sığınmacı mutabakatının uygulanmasına sadığız. Tüm AB üyesi ülkelerin de aynı yaklaşımda olduğunu düşünüyorum. Türkiye'yle yapılan anlaşma işe yarıyor. Hem AB'de hem de Türkiye'de kamuoyu önünde yaşanan tartışmalardan dolayı tansiyon yükseliyor. Bu anlaşma nedeniyle Avrupa'ya sığınmacı akını dramatik ölçüde düştü.Tüm AB üyesi ülkelerin sığınmacı anlaşması temelinde Türkiye'yle çalışmaya devam edeceği konusunda hiç şüphem yok." değerlendirmesinde bulundu.

        Rum lider Anastasiadis'in Kıbrıs müzakereleri konusunda son durumu anlatmak istediğini hatırlatan yetkili, "Kıbrıs konusunda bir sonraki müzakereler ocak ayında yapılacak. Zamanlama çok önemli. Kıbrıs, bizim Türkiye'yle ilişkilerimiz açısından da önemli bir konu." dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ