Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Muhaliflerden ABD ile Rusya'ya çağrı

        İsviçre'nin Cenevre kentinde devam eden Suriye konulu görüşmelerin 8. gününde Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura, BM Cenevre Ofisi'nde muhalefet ve rejim heyetleriyle ayrı ayrı görüştü.

        Mistura ile yaptığı toplantının ardından muhalefet adına basın toplantısı düzenleyen Nasır el-Hariri, görüşmenin tamamında siyasi geçiş dönemine odaklandıklarını ve bu konuyu daha detaylı olarak ele aldıklarını söyledi.

        "Bizim hedefimiz güvenli ve istikrarlı bir Suriye. Model, sivil ve çağdaş bir Suriye amacıyla görüşmelere devam edeceğiz." diyen Hariri, "yapıcı" olarak nitelendirdiği görüşmeler kapsamında, bugün öğle saatlerinde Mistura ile yeniden aynı konuyu ele almak üzere bir araya geleceklerini bildirdi.

        REKLAM

        ABD'YE SÜREÇTE YER ALIN ÇAĞRISI

        Müzakere sürecinin sadece BM ile devam edemeyeceğini vurgulayan Hariri, uluslararası toplumun daha fazla katkı sunması gerektiğini söyledi. Hariri, ABD yönetiminden de süreçte olumlu bir yer almasını beklediklerini ifade etti.

        Rusya'nın da bu noktada olumlu rol oynaması konusunda umutlu olduklarını dile getiren Hariri, "Biz onlardan daha olumlu bir rol ve destek bekliyoruz. Siyasi geçiş süreci gerekli uluslararası desteğin gelmemesi durumunda gerçekleşemez." değerlendirmesinde bulundu.

        "ULUSLARARASI HUKUKA GÖRE BEŞŞAR ESED TERÖRİST"

        Terör örgütü DEAŞ'ın işgali altındaki Palmira antik kentini geri almasından dolayı Esed rejimini tebrik edip etmeyeceği yönündeki bir soruyu Hariri, şöyle yanıtladı:

        "Bunu yaparsak gelecekte de Palmira'yı tekrar ele geçirmesi durumunda DEAŞ'ı da tebrik etmek zorunda kalırız. Her ikisi de terörist. Uluslararası hukuka göre Beşşar Esed terörist. Palmira'nın ikinci defa el değiştirdiğini görüyoruz. Burası açıkçası siyasi nedenlerle kullanılıyor. Esed'in Palmira oyununu takip edersek, bu Tom ve Jerry'yi izlemek gibi bir şey olur."

        REKLAM

        CAFERİ SURİYE'DE ÖLEN KİŞİ SAYISINI SÖYLEYEMEDİ

        Öte yandan, gün içinde Mistura ile görüşen rejim heyeti başkanı Beşşar Caferi, düzenlediği basın toplantısında ısrarlı sorulara rağmen savaşın başladığı tarihten bu yana hayatını kaybedenlerin sayısını açıklamayı reddetti. Caferi, "Kaç kişi öldü bilmiyorum. Son rakamlar elimizde değil." demekle yetindi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ