Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika CIA bizi gözetliyor mu? İşte Wikileaks'in ortaya çıkardığı 6 büyük casusluk sırrı!
        1

        Wikileaks, şimdiye kadar yayınladığı en geniş hacimli CIA dosyasını yayınladı. 8000 sayfadan oluşan belgelerde, ABD hükümeti ve CIA'in dünya çapında yürüttüğü casusluk faaliyetleriyle ilgili önemli bilgiler yer alıyor.

        2

        Belgelerde, CIA'in günlük hayatta kullandığımız elektronik cihazlar ve mobil uygulamaları nasıl ele geçirdiği ve hangi amaçlarla kullandığı gibi bilgiler yer alıyor.

        3

        İngiliz Independet gazetesi, Wikileaks'in 'Kasa 7' adını verdiği dosyayı yayınlamasıyla birlikte açığa çıkan 6 büyük casusluk sırrını derledi.

        4

        1) CIA, her türlü bilgisayara, Android ve iPhone telefonlara sızma yeteneğine sahip

        ABD istihbaratı insanların kullandığı her türlü elektronik cihaza erişim sağlayabilmek için casus yazılımlar üzerinde çalışıyor.

        5

        Eğer bu yazılımlar, Wikileaks'in iddia ettiği kadar güçlüyse, bu yazılımlarla elektronik cihazlar uzaktan kontrol edilebilir. Açılıp, kapatılabilir, kullanıcıların lokasyonlarına ve mesajlarına ulaşılabilir. Hatta cihazların mikrofonları üzerinden kişiler dinlenebilir, kamerası aracılığıyla cihazın bulunduğu ortam izlenebilir.

        6

        2) Signal, Telegram ve Whatsapp gibi uygulamalar güvensiz

        Şifrelenmiş anlık mesajlaşma uygulamaları, ancak kullanıldıkları cihazlar kadar güvenli olabilir. Eğer cihazlarda güvenlik açığı oluştuysa, mesajlar şifrelenip gönderilmeden önce üçüncü kişiler tarafından okunabilir. Wikileaks bunun olduğunu iddia ediyor.

        7

        3) CIA, akıllı televizyonları ortam dinlemesi için kullanabilir

        Wikileaks belgelerine göre, CIA "Weeping Angel" isimli bir program sayesinde akıllı televizyonlara ulaşabiliyor. ABD istihbaratı bu program sayesinde, kapalı olsalar dahi akıllı televizyonlar çevresinde konuşulanları dinleyebilir. Yani CIA'in bu programı televizyonları birer dinleme cihazına çeviriyor.

        8

        4) CIA, arabaları hackleyebilecek, kaza yapmalarına neden olabilecek ve neredeyse tespit edilemeyecek suikastler yapılmasına olanak sağlayacak teknolojiler üzerinde çalıştı

        9

        Wikileaks belgeleri, CIA'in arabaları ve minibüsleri hackleyerek uzaktan kontrol etmenin yollarını aradığını gösteriyor. Ancak belgelerde CIA'in bunu neden yapmak istediği yönünde bir bilgi yok. Wikileaks'in yorumu ise, CIA'in bununla 'neredeyse tespit edilemeyecek suikastler' yapabileceği yönünde.

        10

        5) CIA, güvenlik açıklarını diğer ülkelerden ve hükümetlerden gizledi

        CIA, hackerlarının kullandığı güvenlik açıklarını insanların güvenliğini sağlamak için ilgili kurumlara bildirmek yerine bunları kullanmayı tercih etti.

        11

        Apple, Google ve Microsoft gibi birçok firma cihazlarındaki güvenlik açıklarının farkında olmadıkları için bunları gidermek yolunda adım atamıyor.

        12

        6) Daha fazla bilgi gelecek

        Wikileaks'in Kasa 7 sızıntıları henüz tamamıyla incelenemedi. Medyada yer alan bilgiler yayınlanan 8378 belgenin sadece bir kısmıyla ilgili bilgi içeriyor. Wikileaks ise herkesi belgelerin daha fazla kısmını incelemeye çağırıyor.