Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Hollanda, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçuş iznini iptal etti

        Hollanda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçuş iznini iptal etti. Gelişmeler üzerine Hollanda'nın maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Maslahatgüzarla görüşme 15 dakika sürdü.

        Çavuşoğlu, bugün yaptığı açıklamada "Eğer Hollanda uçuş iznimi iptal ederse, ekonomik ve siyasi yaptırımlarımız çok ağır olur. Hollanda bu tür yanlış politikalarından vazgeçsin" demişti.

        Hollanda, kamu düzeni ve güvenlik endişesiyle iniş izninin iptal edildiğini açıkladı.

        Reuters'ın haberine göre Hollanda hükümetinden yapılan açıklamada, Türkiye'nin yaptırım tehdidinin mantıklı çözüm arayışını imkansız hale getirdiği ifade edildi.

        Çavuşoğlu, daha önce planlanan etkinliklerinin iptal edilmesi üzerine, bu akşam Rotterdam Başkonsolosluğu Konutunda konuşma yapmayı planlıyordu.

        HOLLANDA BAŞBAKANI'NDAN İLK AÇIKLAMA

        Hollanda Başbakanı Rutte, Mevlüt Çavuşoğlu'na uçuş yasağı getirilmesinin ardından yaptığı konuşmada Hollanda için "Nazi kalıntısı ve faşist" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerine yanıt verdi.

        Rutte yaptığı açıklamada, "Türklerin öfkesini anlıyorum ama Nazi benzetmesi sınırı aştı." ifadelerini kullandı.

        Hollanda Başbakanı Rutte'nin resmi Facebook hesabından yayınlanan açıklama şöyle:

        "Hollanda hükümeti tarafından yayınlanmıştır: Hollanda hükümeti Hollanda'da Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun iniş haklarını geri çekme kararı aldı. Bakan Çavuşoğlu'nun Cumartesi günü (11 Mart) Rotterdam'da Türklerin açık gösteriye davet edildiği toplantı "kamu düzeni" ve "güvenlik" açısından sıkıntılı görülmüştür. Hollandalı yetkililer Türk yetkililerle konunun kabul edilebilir bir çözüme kavuşturulması için görüşmelerini sürdürmüştür. Bu tartışmalarda Türk yetkililerle toplantının konsolosluk ya da büyükelçilik gibi daha ufak bir mecraya taşınması tartışılmıştır. Bu tartışmalar yapılmadan önce Türk yetkililer yaptırım uygulamakla tehdit etmişlerdir. Bu da olası bir çözüm arayışını imkansız kılmıştır. Bunun üzerine Hollanda iniş iznini iptal ettiğini duyurmuştur. Hollanda gelişen bu süreçten üzüntü duymuştur. Hollanda'daki Türk vatandaşlarının Referandum oylamasındaki oy hakları saklıdır. Hollanda hükümetinin ülkemizde bu konuda yapılacak toplantılara karşı hiçbir itirazı yoktur. Söz konusu toplumumuzdaki gerilimlerin azaltılmasına bir katkı sağlamamaktadır. Toplantı yapmak isteyen herkes yetkili makamların kararlarına uymalıdır."

        NUMAN KURTULMUŞ: SON DERECE FAŞİST BİR UYGULAMA

        Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "(Hollanda'nın, Çavuşoğlu'nun uçağının iniş iznini iptal etmesi) Son derece yanlış, son derece sakat, neresinden bakarsanız bakın ne demokrasiyle ne insan haklarıyla ne fikir özgürlükleriyle ne de Avrupa'nın baştan aşağı saydığınız değerlerin hiçbirisiyle bağdaşmayan son derece faşist bir uygulamayla karşı karşıya kaldık. Bu, kabul edilebilir bir durum değildir. Hollandalı siyasetçileri aklı başında davranmaya, makul davranmaya davet ediyoruz. Bu, doğrudan doğruya bir seçim kampanyasında 'Hayır' cephesinde yer almanın ötesinde, Türkiye'ye karşı açık bir husumet belirtisidir. Bunu kabul edemeyiz."

        ÖZHASEKİ: BU İKİ YÜZLÜ TAVRI UNUTMUYORUZ

        Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Hollanda hükümetinin, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlunun uçağının iniş iznini iptal etmesine ilişkin, "Bu iki yüzlü tavrı biz unutmuyoruz, hiç de yadırgamıyoruz üstelik. Bu coğrafyada yaşamanın bir bedeli var, o da güçlü olmak. İnşallah biz güçlü olacağız. Onların tek anlayacağı dil bu." dedi.

        AB BAKANI ÇELİK: İZAHİ MÜMKÜN OLMAYAN UYGULAMALAR

        Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin bakanları Avrupa'daki resmi makamlardan izin alarak orada vatandaşlarımızla toplantı gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Bunlar kamu güvenliği diye izin vermiyorlar ve kamu güvenliği çerçevesine tedbir aldık diye birtakım bahaneler üretiyorlar. Aslında bu bahanelerin arkasında ırkçı, faşist, demokrasiye karşı, insan haklarına karşı, İslamafobik ve antisemitik yaklaşımlar olduğunu biliyoruz." ifadelerini kullandı.

        Çelik sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim Irak ve Suriye'ye 1295 kilometre sınırımız var, bu sınırın öteki tarafında Irak devletinin ve Suriye devletinin bir otoritesi kalmamış durumda, orada ulusal ordu gücü yok, polis gücü yok. Ama burada DEAŞ terör örgütüyle de PKK terör örgütüyle de PYD'yle biz mücadele ediyoruz. Biz yabancı bir siyasetçi gelse hiçbir siyasetçinin burada yapacağı toplantıyı, bu kadar terör örgütünün tehdidine maruz kalmamıza rağmen 'kamu güvenliği vardır', kamu güvenliği sebebiyle iptal etmeyiz."

        Çelik, "Hollanda Başbakanı, Almanya Dışişleri Bakanı gelsinler Yumurtalık'ta buyursunlar miting yapsınlar. Yumurtalık halkı onların kamu güvenliğini sağlar, bundan da çekinmez, gelsinler demokrasiyi burada öğrensinler, demokratik kültürü burada öğrensinler." diye konuştu.

        Demokratik ülkelerde izahı mümkün olmayan uygulamaların yaşandığı bir süreçten geçildiğini söyleyen Çelik"Milletin boğazına kimse ekmeği dizmeye kalkmasın" dedi.

        ZEYBEKCİ: TÜRKİYE GEREĞİNİ YAPACAKTIR

        Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Bu uygulamayı nefretle kınıyorum, kabul edilebilir bir şey değildir. Türkiye bunun gereğini de yapacaktır. Ama aklı selim içinde, bu provokasyon ve algı operasyonunu düzenleyenlere, bu iyi ilişkilerden rahatsız olanlara prim vermeme adına da dikkat etmemiz gerektiğinin altını çizmek istiyorum." diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ