Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu İran'dan Katar'a 5 uçak yiyecek!

        AFP'de yer alan habere göre; İran'ın Katar'a 5 uçak yiyecek gönderdiği belirtildi.İran Havayolları, Iran Air Sözcüsü Shahrokh Noushabadi, şu ana kadar İran'a meyve ve sebze gibi gıdalardan oluşan 5 uçağın gönderildiğini, ve bu uçakların her birinin yaklaşık olarak 90 ton kargo taşıdığını söyledi. Noushabadi, Katar'dan talep olduğu sürece teslimatlara devam edeklerini de açıkladı.

        Gıda ihtiyacının önemli bir bölümünü ülke dışından karşılayan Katar, krizin ardından İran ve Türkiye ile görüşmeye başladıklarını açıklamış, ilk hamle Türkiye'den gelmişti.

        TÜRKİYE'DEN 5 GÜNDE ONLARCA TON GIDA GİTTİ

        Habertürk Haber Merkezi'nden Gökhan Artan'ın haberine göre; Körfez ülkelerinin Katar'a uyguladığı ambargo ve izolasyona karşın THY'nin geniş gövdeli kargo uçakları Türkiye ile Katar arasında mekik dokumaya başladı. 5 günde azami kargo kapasitesi 69 ton olan THY Kargo'nun Airbus 330 tipi uçakları Doha'ya 10 uçuş yaptı. Uçuşlar İzmir aktarmalı yapılırken uçakların içinde gıda malzemesi olduğu öğrenildi.

        Türkiye'den kargo uçaklarıyla gelen tavuk, yumurta, süt ve yoğurt gibi ürünlerin ulaştığını sosyal medya hesaplarından halka duyuran Katar'da marketler, raflardaki Türk ürünlerinin altına da "Türkiye'den hava yoluyla gelen ürünler" diye yazmıştı.

        SUUDİ ARABİSTAN KRALI'NDAN 'YARDIM' EMRİ

        Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz aynı ailedeki Katar ve Suudi Arabistan vatandaşlarının insani durumlarının göz önünde bulundurulması ve ihtiyaç durumunda bu ailelere yardım sağlanması emrini verdi.

        Suudi Arabistan'ın resmi haber ajansı SPA'da yayınlanan haberde, "Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in, Suud ve Katarlılardan oluşan ailelerin insani durumlarının göz önünde bulundurulması ve ihtiyaç durumunda yardım edilmesi emri verdiği" ifade edildi.

        Ailelerin ihtiyaç durumunda ulaşabileceği Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı'na ait telefon bir telefon numarası da paylaşıldı.

        Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn, Mısır ve Yemen, geçen pazartesi günü Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu.

        Ülkelerinin hava sahasını Katar'a kapatan Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılmasını istemişti. Suudi Arabistan ayrıca Katar'ın tek kara sınırını kapatmıştı.

        Katar'a karşı diplomatik ablukaya aynı gün içinde Maldivler, uluslararası toplumca meşruiyeti olmayan darbeci general Halife Hafter destekçisi Libya'daki Tobruk hükümeti, Moritanya ve Komor Adaları gibi sayıları 10'a varan ülkeler katılmıştı. Ürdün ise salı akşamı Katar ile diplomatik ilişkilerinin seviyesini düşürdüğünü ve merkezi Katar'da bulunan El-Cezire televizyonunun yerel ofisini kapattığını duyurmuştu.

        Katar Ulusal İnsan Hakları Komisyonunun verdiği rakamlara göre Katar'ın başkenti Doha'da 11 bin 378 Suudi Arabistan, Bahreyn ve BAE vatandaşının yaşadığı, Körfez ülkelerinde de binlerce Katarlının bulunduğu belirtiliyor. Komisyon, krizin binlerce kişinin seyahat, çalışma ve mülk haklarını ihlal edeceğini açıklamıştı.

        MALİ'DEN DİYALOG ÇAĞRISI

        Mali hükümeti, Körfez bölgesindeki krizin sona ermesi için taraflara diyalog çağrısı yaptı.

        Hükümetin yazılı açıklamasında, birçok ülkenin Katar ile diplomatik ilişkilerine son vermesinin ardından Körfez bölgesindeki gelişmelerin yakından takip edildiği belirtildi.

        Mali hükümeti, Katar ile diplomatik ilişkilerini kesme kararı alan ülkelerin gerekçelerini anlayışla karşıladığını ancak Müslüman kardeş olan söz konusu ülkelerin karşı karşıya gelmemesi için diyalog sürecinin oluşturulması gerektiğini vurguladı.

        Açıklamada ayrıca Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah'ın krizin çözümü noktasında harcadığı çabaların desteklendiği kaydedildi.

        Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Mısır ve Yemen, pazartesi günü Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu. Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, ülkelerinin hava sahasını Katar'a kapatarak, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılmasını istemişti.

        Gelişmelerin ardından Komor Adaları, Senegal, Çad ve Nijer gibi bazı Afrika ülkeleri, Katar'daki büyükelçilerini geri çağırma kararı almıştı.

        Kuveyt Emiri Sabah ise Katar ile bazı Arap ülkeleri arasında yaşanan krizi kontrol altına almak için çaba sarf ettiklerini belirtmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ