Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Suudi Krallığı'na 'şahin' prens!

        Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in yeni veliaht prensi olarak ilan ettiği 31 yaşındaki oğlu Muhammed bin Selman, Suudi Arabistan'ın güç koridorlarında süratli bir şekilde yükselişiyle dikkat çekiyor.

        Yeni veliaht prens, henüz 31 yaşında olmasına karşın ülkenin savunma politikalarını yönetiyor ve büyük ekonomik meselelerde babasına yardımcı oluyor. Suudi Krallığı'nın bir sonraki kralı olacak olan Muhammed bin Selman, cesur, hırslı ve risk almayı seven yapıyısıyla tanınıyor.

        AP'ye konuşan Suudi köşe yazarı Prof. Khaled Batarfi, Muhammed bin Selman'ın gözüpek yapısı nedeniyle bu göreve uygun olduğunu düşünüyor. Batarfi, "Mevuct durum çok fazla efor, hızlı karar alma yetisi ve cesaret gerektiriyor. Eski jenarasyon, ülkenin ihtiyacı olan dönüşümü gerçekleştirmek için yeterince hızlı olmayabilir. Ülkenin yeni bir kana ve yeni bir jenerasyona ihtiyacı var. Çünkü değişim ihtiyacı çok büyük." ifadelerini kullanıyor.

        Veliaht prens ilan edilen Muhammed bin Selman için Mekke'deki Sefa Sarayı'nda biat töreni yapıldı

        BABASININ YANINDAN AYRILMADI

        Suudi Krallığı'nın veliaht prensi Muhammed bin Selman, bundan iki sene öncesine kadar Suudi Arabistan'da bile çok az tanınan bir figürdü.

        Selman bin Abzulaziz, veliahtlık döneminde babasının kraliyet mahkemesini yöneten Muhammed bin Selman, kardeşlerinin bir çoğu gibi yurtdışına giderek yükseköğrenimini orada yapmayı tercih etmedi. 31 yaşındaki veliaht prens bunun yerine babası Kral Selman'ın yanında kalarak Kral Suud Üniversitesi'nde hukuk eğitimi aldı.

        Yaklaşık 2 sene önce tahta çıkan Kral Selman, tahta çıktıktan sonra gözde oğlunun Savunma Bakanlığı'na getirdi. Savunma Bakanlığı koltuğuna oturan Muhammed bin Selman, 2 ay sonra Suudi güçlerini Yemen'deki savaşa soktu. Suudi medyasına göre amacı, İran'ın hırslı bölgesel dominasyon politikasını boşa çıkarmaktı.

        TRUMP'LA BENZER GÖRÜŞTE

        Suudi Arabistan'ın yeni veliaht prensi Muhammed bin Selman, tıpkı ABD Başkanı Donald Trump gibi İran hakkında 'şahin' görüşlere sahip.

        REKLAM

        İran ile herhangi bir diyaloğa girmeyi reddeden yeni veliaht prens, Mart ayında Beyaz Saray'a giderek Trump ile bir araya gelmiş, iki lider İran'ın bölgedeki 'istikrarsızlaştırıcı politikalarıyla mücadele etme' konusunda mutabık kalmıştı.

        Prens Muhammed, İran konusundaki görüşlerini Mayıs ayında verdiği son röportajda da açık bir şekilde ifade etmişti. İran'ın İslam dünyasını kontrol etmeyi hedeflediğini söyleyen Muhammed bin Selman, "İran'ın ana hedeflerinden biri olduğumuzu biliyoruz. Ancak bir savaş yaşanacaksa, bu İran'da olacak. Suudi Arabistan'da değil." şeklinde konuşmuştu.

        • Katar kirizi sırasında Suudi Arabistan’da Muhammed bin Selman ile Muhammed bin Nayef arasında bir güç savaşı vardı. Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı görevini yürütürken istihbarat ve terörle mücadele birimlerinin de direktörlüğünü yürüten Nayef’in, tüm bu görevlerden de arındırılmış olması genç Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın sistem içerisindeki güçlü aktörlerin çıkarılarak kendisine daha sağlam bir yer edinmesi olarak okunuyor. Muhammed bin Selman, İran karşıtı olduğu gibi Batı’ya sıcak bakıyor. Veliaht prens, daha önce Yemen, Katar dosyalarına da baktı. Prens Muhammed bin Selman’ın Riyad adına daha agresif, daha uzlaşmasız bir yol çizeceği anlaşılıyor. Muhammed bin Selman’ın İsrail ile yakınlaşması da bekleniyor.

        SOSYAL DEĞİŞİM SÖZÜ

        Nüfusunun yarısından fazlası 25 yaş altında, yüzde 70'inden fazlası 35 yaş altında olan Suudi Arabistan'da, yeni veliaht prensin verdiği en önemli sözlerden biri de sosyal değişim sözü oldu.

        Ülkeyi 21. yüzyıla getirmek için sosyal reformların kaçınılmaz olduğunu düşünen Muhammed bin Selman, ülkede eğlence alanları açılacağı sözü verdi ve yaşıtları için daha fazla eğlence vaat etti. Genç prens ayrıca ülkede kadınlara otomobil kullanma yasağını kaldırmaktan yana ve tek eşliliğe inanıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ