Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya BM İsrail'i kınadı

        BM, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını kınadı. Yardım konvoyuna düzenlenen saldırıyla ilgili acil, tarafsız, güvenilir ve şeffaf soruşturma açılması çağrısı yapan BM, el konulan gemilerin ve sivillerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

        Yaklaşık 12 saat süren kapalı danışma toplantısında kabul edilen başkanlık bildirisinde Konsey, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere uluslararası sularda yaptığı askeri operasyon sırasında güç kullanımı sonucunda insanların hayatını kaybetmesinden ve yaralanmasından büyük üzüntü duyduğunu belirtti.

        Konsey, en az 10 kişinin hayatını kaybetmesine, çok sayıda kişinin yaralanmasına yol açan eylemleri kınadığını ve ölenlerin ailelerine başsağlığı dilediğini kaydetti.

        Konsey'de okunan başkanlık açıklamasında, İsrail tarafından tutulan gemilerin ve sivillerin derhal bırakılması talep edilirken, acil, tarafsız, güvenilir ve şeffaf soruşturma yapılması çağrısında bulunuldu.

        BMGK BİLDİRİSİ

        BM Güvenlik Konseyi başkanlık bildirisiMeksika'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Claude Heller tarafından Konsey salonunda okundu.Türkiye'nin kabul edilmesi için büyük çaba gösterdiği bildiride şu maddeler yer aldı:

        Gemide saldırı sırasında ölenlerin ve yaralıların ülkeleri tarafından geri alınmasına izin vermesi

        •Gemilerin insani yardımlarını Gazze'ye ulaştırmalarını sağlaması

        İsrail tarafından tutulan gemilerin ve sivillerin derhal bırakılması

        • "Acil, tarafsız, güvenilir ve şeffaf soruşturma" yapılması

        • Gazze'ye devamlı ve düzenli şekilde malların ve insanların girmesi, ayrıca insani yardımın da engelle karşılaşmadan Gazze'ye girişi ve orada dağıtılması.

        Bu arada diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, New York'taki temaslarının ardından Washington'a geçen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Washington'da kaldığı otelden BM'de kapalı kapılar ardında devam eden görüşmeleri, BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan'la sürekli telefonda görüşerek yürüttü ve bu şekilde başkanlık bildirisine son hali verildi.

        Filistin'in BM Temsilcisi Riyad Mansur da karardan memnuniyet duyduğunu belirterek, "kardeş Türkiye"ye tüm çabalarından dolayı teşekkür etti.

        AVUSTRALYA BAĞIMSIZ SORUŞTURMA İSTEDİ

        Avustralya Başbakanı Kevin Rudd, saldırıyı kınadığı açıklamasında, ''İnsanların yaşamlarını yitirmesinden derin endişe duymaktayız''ifadesini kullandı. Rudd, ayrıca olaylar üzerine İsrail hükümetinin derhal bağımsız bir soruşturma başlatmasının zorunlu olduğunu ve soruşturma sonuçlarını BMGüvenlikKonseyi'ne bildirmesi gerektiğini söyledi.

        DIŞİŞLERİ BAKANI DAVUTOĞLU WASHINGTON'A HAREKET ETTİ

        Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD'nin başkenti Washington'a geldi.

        New York'ta BM Güvenlik Konseyi'nin Türkiye'nin talebi üzerine düzenlediği acil toplantısında konuşma yapan ve ardından basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, temaslarının ardından trenle Washington'a geçti.

        Davutoğlu, bugün ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüşecek.

        ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: ''TRAJİK CAN KAYIPLARI VE YARALANANLARDAN DERİN ÜZÜNTÜLÜYÜZ''

        ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, ülkesinin, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısında meydana gelen trajik can kayıpları ve yaralananlardan ötürü derin üzüntü duyduğunu bildirdi.

        Crowley, yaptığı yazılı açıklamada, olayla ilgili gerçekleri tespit etmeye çalıştıklarını ve İsrail hükümetinin tam ve güvenilir bir soruşturma yürütmesini beklediklerini kaydetti.

        ABD'nin Gazze'de sivillerin çektiği acılardan derin kaygı duymakta olduğunu ifade eden Crowley, oradaki nüfusun insani ve yeniden toparlanma ihtiyaçlarının karşılanması konusunda Gazze'ye girmesine izin verilen malların boyutu ve türlerinin genişletilmesi için İsraillilerle günlük teması sürdüreceklerini vurguladı.

        Crowley, İsrail hükümetinin meşru güvenlik kaygılarını da gözönünde tutarak, sınır geçişleri yoluyla yeniden yapılanma malzemesi de dahil olmak üzere insani yardım mallarına yeterli erişimin sağlanması için, uluslararası bağımsız kuruluşlar ile BM ve bunların yanında İsrail ve Filistin yönetimleriyle yakından çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

        Bununla birlikte, Hamas'ın uluslararası yardım sevkiyatı ve bağımsız kuruluşların çalışmalarına müdahalesi, şiddet kullanımı ve şiddeti onaylamasının Gazze'deki çabaları karmaşıklaştırdığını dile getiren Crowley, Gazze'ye insani yardım nakletmek isteyen hükümetler ve grupların bu faaliyetlerini yürütebilmeleri için mekanizmaların mevcut olduğunu söyledi. Crowley, bu mekanizmaların Gazze'deki herkesin yararına kullanılması gerektiğini kaydetti.

        ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Crowley, yaşanan bu olayın, bölgede kapsamlı bir barışa sebep olabilecek müzakereler konusunda hızlıca ilerlenmesi ihtiyacının altını çizdiğini sözlerine ekledi.

        YARDIM FİLOSUNDAKİ AMERİKALI EMEKLİ BÜYÜKELÇİNİN ÜLKESİNE GÖNDERİLDİĞİ BİLDİRİLDİ

        İsrail'in Gazze'ye giderken operasyon düzenlediği yardım filosunda bulunan Amerikalı emekli büyükelçi Edward Peck'in ülkesine dönüş yolunda olduğu bildirildi.

        Edward Peck'in (80) eşi Anna Peck, İsrail Dışişleri Bakanlığından gönderilen kısa bir e-postada eşinin durumunun iyi olduğunun kaydedildiğini söyledi. Anna Peck, mesajda eşinin eve gönderildiğinin, bugün ABD'ye ulaşmasının beklendiğinin ve New York havaalanına ulaştığında kendisini arayabileceğinin belirtildiğini de ifade etti.

        ABD'li yetkililerle görüşmediğini belirten Anna Peck, eşiyle konuşmayı da başaramadığını söyledi.

        BREZİLYA BM'DEN GÜÇLÜ BİR DEKLARASYON'' BEKLİYOR

        Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim, BM Güvenlik Konseyi'nden İsrail'in Gazze'ye götüren yardım gemilerine saldırısıyla ilgili ''güçlü bir deklarasyon'' beklediğini söyledi.

        BM Güvenlik Konseyi'nin daimi olmayan üyelerinden Brezilya'nın Dışişleri Bakanı, ayrıca İsrail Büyükleçisini geri çağırdıklarını da ilan etti.

        Amorim, Büyükelçiyi ''Brezilya hükümetinin öfkesini ifade etmek için geri çağırdıklarını'' da belirtti ve ''BU tür bir olay karşısında dana fazla şoke olamazdık. Umarım BM Güvenlik Konseyi güçlü bir deklarasyonu kabul eder. Gerçekten BM'den gelecek bir eyleme ihtiyacımız var çünkü bu saldırı çok güçlü izler bırakacak'' ifadesini kullandı.

        İsrail'in saldırısını, ''çok ciddi bir eylem'' olarak niteleyen Amorim, ''BM'nin önlem almasını ve İsrail'in de kendisinden istenene uymasını umuyoruz'' dedi.

        Bu arada, polisiye roman yazarı Henning Mankell ile diğer 8 İsveçlinin dün gözaltına alındığı bildirildi.

        İsveç Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Anders Joerle, ''Henning Mankell gözaltına alındı. Gözaltına alınan İsveçlilerin sayısı toplam 9'' dedi ve bu kişilerin hepsinin aynı yerde tutulmadığını kaydetti.

        Joerle, ''Sanırım Henning Mankell sadece gözlem altında. Emin değilim'' dedi ve gözaltındaki İsveçlilerden bazılarının hafif yaralı olduğunu söyledi.

        Bazı kaynaklara göre, İsrailli yetkililer 9 İsveçliye sınır dışı edilmek ya da İsrail'de yargılanmak olarak iki seçenek sunduğunu kaydetti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ