Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son bin yılın en sert kışı kapıda

        Atlas Okyanusu’ndaki Gulfstream sıcak su akıntısının hızının yarı yarıya azalması nedeniyle bilim adamları, “Kuzey Kutbu’ndan gelen soğuk rüzgârlar sıcak hava tarafından kesilmeden Avrupa’ya ulaşacak, bu da kıtayı soğutacak” görüşünü ortaya koydu.

        Meteorologlar, yaklaşan kışın Avrupa’nın son bin yılda yaşadığı en soğuk kış olacağını açıkladı. Uzmanlar, Kuzey Avrupa iklimini ılımanlaştırarak yaşanabilir kılan Gulfstream sıcak su akıntısının hızının yarı yarıya azalmasının ardından, önümüzdeki kışın tahminlerin çok üzerinde soğuk geçeceğini bildirdi. Bilimadamları, Gulfstream sıcak su akıntısının güçlü olmamasının, Kuzey Kutbu’ndan gelen soğuk rüzgarların sıcak hava tarafından kesilmeden Avrupa’ya ulaşacağı anlamına geldiğini bunun da kıtanın kış mevsimini son bin yılın en soğuk kışı olarak yaşayacağına işaret ettiği görüşünü ortaya koydu.

        RUSYA ÖNLEM ALIYOR

        Yaz boyunca aşırı sıcaklar nedeniyle birçok can kaybının yaşandığı Rusya’nın bu kış kötü hava koşullarından en çok etkilenen ülke olacağı düşünülüyor. Ülkede kış ayları boyunca can kaybı yaşamamak adına hazırlıklara şimdiden başlandı. Polis ve sosyal görevliler evsizleri kapalı alanlara yönlendirerek, insanların donarak ölmesini engellemeye çalışacaklarını söyledi. Rusya’nın tüm şehirlerinde önemli kamu binalarının ısıtma sistemleri de şimdiden sıkı bir kontrolden geçiriliyor. Özellikle başkent Moskova’da bataklıkların buharlaşması nedeniyle birkaç hafta boyunca şehrin üzerinde asılı kalan sisin, ısıtma sistemlerine zarar vermiş olabileceğinden endişe ediliyor.

        ‘Mini buzul çağı yaşanacak, ancak zamanı bilinmiyor’

        Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu (İTÜ Meteoroloji Müh. Öğretim Üyesi):

        Körfez sıcak su akıntısının (Gulfstream) Batı Avrupa’yı ılıman hale getirdiği doğrudur. Sibirya ile aynı enlemde olmasına rağmen İngiltere ve İskoçya, bu sıcak su akıntısından ötürü daha ılıman iklime sahiptir. Buzulların erimesinden dolayı açığa çıkan tatlı suyun okyanusa karışması, akıntının yukarı enlemlerde batmasını engelliyor. ‘Yarından Sonra’ filminin senaryosu da bu olayı konu alır. Geçmişteki 20 bin yıl içinde bu sürecin 100 kere yaşandığı söyleniyor. İklim değişikliğinin bu bölgelerde mini buzul çağına neden olacağını biz de dile getiriyoruz bazen. Isınmanın bir etkisi de bu körfez sıcak su akıntısının durmasıdır. Ancak bu sürecin önümüzdeki 5 yılda mı 10 yılda mı ya da 20 yılda mı yaşanacağı bilinmiyor.

        ‘ŞÜPHEYLE BAKIYORUM’

        Sıcaklıkları genellikle doğru tahmin eden Kolombiya Üniversitesi’nin İklim Tahmin Merkezi verilerine göre Ekim 2010’dan Mart 2011’e kadar baktığımda, merkezin uluslararası tahminine göre Avusturya, Almanya, Fransa, Hollanda, Polonya, İsviçre’de mevsim normallerinin biraz altında sıcaklıklar seyrederken, İngiltere’deki sıcaklık bu tabloda mevsim normallerinin üzerinde görülüyor. Yine Türkiye için de sıcaklıklar normalin üzerinde seyredecek. Bu nedenle habere biraz şüpheli bakıyorum.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ