Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Suriye’ye şartlı su izni

        Suriye ile yakınlaşma politikası çerçevesinde pek çok alanda ikili işbirliği anlaşmaları imzalayan hükümet, Suriye’nin Dicle’den yılda 1 milyar 250 milyon metreküp su çekmesine olanak sağlayan anlaşmaya ilişkin yasa tasarısını Meclis’e sundu.

        Şam yönetimi, Türkiye’yi bilgilendirmek koşuluyla sınırın kendi tarafında Dicle’den su çekmek için bir pompa istasyonu kurabilecek.

        Tasarının gerekçesinde, onaylanması istenen mutabakat zaptının iki ülke arasındaki işbirliğini pekiştireceği vurgulanarak, “Suriye ile su alanındaki işbirliğimizin geliştirilmesi, Fırat ve Dicle nehirlerinin tek bir havza oluşturduğu yönündeki tezimizin desteklenmesi ve kıyıdaş ülkeler arasında anılan nehirlere ilişkin olarak yürütülen görüşmelerin ‘iki nehir, tek havza’ yaklaşımımız temelinde ilerlemesine katkı sağlaması bakımından önem taşımaktadır” denildi.

        Mutabakat metninde Suriye’nin uymayı taahhüt ettiği kurallar da yer aldı:

        ‘SINIR ÇİZGİSİNİ BOZMA’

        Suriye, Türkiye’ye istasyonun etüt, planlama, proje ve inşasına ilişkin her türlü bilgiyi ve yıllık çalışma planlarını sunacak. I Su çekme işlemleri sırasında Dicle Nehri yatağında bozulmalara ve bölgedeki TürkiyeSuriye sınırını belirleyen talveg (akarsu yatağının en derin yerlerini birleştiren çizgi) hattında değişikliklere neden olabilecek müdahalelerde bulunamayacak.

        FIRAT-DİCLE ANLAŞMASINA KADAR...

        Suriye her ay kullandığı suyun miktarını diplomatik yolla Türkiye’ye bildirecek. I Türkiye, Suriye, Irak arasında Dicle-Fırat suları nihai tahsis anlaşmasına varıldığı zaman, kullandığı su nehirlerden Suriye’nin payına düşen toplam miktardan düşülecek.

        ‘BAŞKASINA VERME’

        Suriye bu çalışmalar sırasında nehirle ilgili elde ettiği bilgileri, harita, plan, film gibi materyalleri üçüncü taraflarla paylaşmayacak.

        GAZETE HABERTÜRK / SALİHA ÇOLAK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ