Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Mısır'da gökten taş yağıyor

        Mısır devlet televizyonu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman'ın, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in oğlu Cemal Mübarek'in de devlet başkanlığı seçimine katılmayacağını söylediğini duyurdu.

        Konuyla ilgili açıklamayı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman'ın yaptığı belirtildi. Ömer Süleyman ayrıca, şiddete yol açanların cezalandırılacağı ve şiddete karışmadığı halde gözaltına alınanların serbest bırakılacağı sözünü verdi.

        ESKİ BAKANLARA SEYAHAT YASAĞI

        Mısır Başsavcısı, bazı eski bakanlara seyahat yasağı koydu. Resmi MENAajansının haberinde, Başsavcının seyahat yasağı koyduğu eski bakanların sırasıyla eski İçişleri Bakanı Habib El Adli, eski İskan Bakanı Ahmed El Megrabi ve eski Turizm Bakanı Züheyr Grana olduğu, Ulusal Demokratik Parti'nin eski bir üyesi olan Ahmed Ezz'in de ülkeden ayrılmasının yasaklandığı bildirildi.

        Haberde, başsavcının, eski bakanlar ve parti yetkilisinin banka hesaplarını dondurduğu da belirtildi.

        Image

        ORDU TANKLARLA PÜSKÜRTTÜ

        El Arabiya televizyonu, Tahrir Meydanı'nda şiddetli silah seslerinin duyulduğunu bildirdi. Ordu, Mübarek yanlılarını Tahrir meydanından tanklarla püskürttü.

        Televizyonun haberinde, Tahrir Meydanı yakınında çatışmalar olduğu sırada silah seslerinin yükseldiği belirtildi. Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek yanlısı ve karşıtı gruplar arasında çıkan çatışmalarda ölü sayısı 10'a çıktı. Mısır'ın başkenti Kahire'deki 6 Ekim Köprüsü yakınlarında, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek yandaşları ve karşıtları arasında bugün çıkan çatışmalarda yaklaşık 50 kişinin yaralandığı bildirildi. El Cezire televizyonu, görgü tanıklarına dayanarak yaklaşık 50 kişinin yaralandığını, güvenlik güçlerinin Tahrir Meydanına çıkan 6 Ekim köprüsü yakınlarındaki göstericilerin meydana girişlerini engellediğini duyurdu.

        Image

        10 ÖLÜ, 846 YARALI

        Dün ve bugünkü çatışmalarda toplam 10 kişinin öldüğü, 846 kişinin yaralandığı bildirildi. Bu arada bölgedeki AFP muhabiri, tankların Mübarek yanlılarını Tahrir Meydanından püskürttüğünü ve bölgeye girişini engellendiğini söyledi. Süveyş kentinde de binlerce Mübarek karşıtının gösteri düzenlediği bildirildi.

        BAŞBAKAN TAHRİR MEYDANINA GİTMEYE HAZIR

        Mısır Başbakanı Ahmet Şefik, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek yandaşları ve karşıtlarının çatıştığı Kahire'deki Tahrir Meydanına gitmeye hazır olduğunu söyledi. Mena ajansı, Şefik'in Mısır ve Arap basınına yaptığı açıklamada, gece telefonda Tahrir Meydanındaki bazı protestocu gençlerle konuştuğunu duyurdu.

        Image

        VODAFONE: HÜKÜMET BİZİ MESAJ İÇİN ZORLADI

        İngiliz telefon operatörü şirketi Vodafone, Mısırlı yetkililerin kendilerini hükümet yanlısı kısa mesajlar göndermeye zorladığını açıkladı. İngiliz basını Vodafone aracılığıyla gönderilen mesajlardan örnekler de veriyor. Örneğin, dün abonelere gönderilen bir mesajda Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i desteklemek için yapılacak protestonun saatinin ve yerinin duyurulduğu belirtiliyor.

        Image

        GÖRÜŞMELERİ ASKIYA ALDILAR

        Vefd Partisi Başkan Yardımcısı Yasin Tageldin, "daha önce hükümetle ilkesel olarak diyaloğa girmeyi kabul ettiklerini, ancak Ulusal Demokratik Parti'nin milislerinin protestoculara şiddetli saldırılarının ardından, hükümetin protestocuları koruyacağı yönündeki sözünde durmaması nedeniyle görüşmeleri askıya aldıklarını" açıkladı.

        Image

        ALMAN TURİZM ŞİRKETİ "ANTALYA" DEDİ

        Alman turizm şirketi TUI, Mısır seferlerini Kanarya adalarına ve Antalya'ya kaydırdı. Kanarya adalarına ve Antalya'ya kaydırıldığı, bu seferler kapsamında 50 bin yolcudan 10 bininin Nisan ayı ortasına kadar Antalya'ya, 40 bininin de Kanarya adalarına yönlendirileceği belirtildi. Öte yandan, Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Claudia Roth, yaptığı yazılı açıklamada, sert bir dille eleştirdiği Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in, sükuneti sağlamak adına ülkedeki şiddet ve huzursuzluğu körüklediğini savundu.

        Image

        ORDU GAZETECİLERİ TOPLUYOR

        Bir Associated Press muhabiri, Tahrir meydanına açılan sokaklardan birinde bir grup yabancı gazetecinin askerlerce alıkonulduğunu gördüğünü söyledi.

        Yabancı ve yerli gazeteciler, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek yanlılarının saldırısına uğramışlardı. Gazetecileri Koruma Komitesi'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika koordinatörü Muhammed Abdül Dayim ise yaptığı açıklamada, saldırıları hükümetin "sansürü gizleme" girişimi olarak nitelendirdi.

        Image

        MÜBAREK KARŞITLARINDAN ÖZÜR DİLEDİ

        Başbakan Şefik, devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, ''Dün olanlar için özür dilerim, çünkü ne mantıklı ne de akla yakın'' dedi. Ahmed Şefik, Mübarek karşıtlarına saldırıyı ''göz göre göre bir hata'' olarak nitelendirdi. Öte yandan başkent Kahire'de, Hüsnü Mübarek taraftarları ve karşıtları arasında yeniden çatışma başladığı bildirildi. Görgü tanıkları, iki tarafın birbirlerine taşlı saldırıda bulunduğunu belirtti. Günün görülen en şiddetli çatışmasının, Tahrir Meydanı'na giden yan sokakta meydana geldiği belirtildi.

        DAHA KARARLIYIZ

        Kifaye (Yeter) hareketi, dün olanlardan sonra Mübarek'i devirmeye daha kararlı olduklarını bildirdi. Hareketin bir sözcüsü El Cezire'ye açıklamasında, "Dün olan ve hala Tahrir meydanında süren olaylardan sonra Mübarek rejiminin hiçbir üyesiyle hiçbir müzakere olmayacaktır" dedi. Birçok gösterici Mübarek yanlıların protestoculara saldırmasından hükümeti sorumlu tutuyor. Muhalefet destekçileri, hükümet yanlısı tarafta bulunanların çoğuna yetkililer tarafından gösteri yapmaları için para ödendiğini ve askerler eşliğinde meydana girdiklerini söylüyorlar. Bir Amerikalı yetkili de "Mübarek'e bağlı birileri bu çocukları, yıldırmak için protestocuların üzerine sürdü" dedi.

        BM GENEL SEKRETERİ BAN'DAN SÜKUNET ÇAĞRISI

        BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, Mısır'da artan şiddet olaylarından endişe duyduklarını belirterek, sükunet çağrısında bulundu. Ban, Londra'da düzenlediği basın toplantısında, Mısır'daki protestolar ve çatışmalarla ilgili olarak, "Artan şiddetten endişeliyim. Tüm taraflara sükunet çağrısında bulunuyorum. Barışçıl protestoculara karşı şiddetli saldırılar, kesinlikle kabul edilemez" dedi. Mısır'da düzenli ve barışçıl bir geçişi temin etmenin önemine değinen Ban, "Tüm taraflara, gecikmeden böyle bir sürece girmeleri çağrısında bulunuyorum. Ortadoğu'da istikrarsızlığın tehlikesini küçümsememeliyiz" diye konuştu. BM Genel Sekreteri, BM'nin, Mısır halkının istekleri yönünde gereken cesur reformları desteklemeye hazır olduğunu ifade ederek, Mısır'da hem göstericilerin hem de gazetecilerin ifade özgürlüğünün tam anlamıyla korunması gerektiğini kaydetti. Ban ayrıca, Mısır hükümetinin, halkın isteklerini çok dikkatle dinlemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

        2 BİN 870 KİŞİ TÜRKİYE'YE GETİRİLDİ

        Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) Mısır'daki olaylar dolayısıyla 2 bin 870 kişiyi Türkiye'ye getirdiği bildirildi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Mehmet Ersoy, yaptığı yazılı açıklamada, bugün saat 09.30 itibarıyla, 29 Ocaktan itibaren Mısır'a gönderilen 9 tarifeli uçakla bin 192, tahliye amaçlı görevlendirilen 8 uçakla da bin 678 olmak üzere toplam 2 bin 870 kişinin Türkiye'ye getirildiğini belirtti. Tarifeli uçaklarla getirilen bin 192 kişiden yaklaşık 500'ünün yabancı uyruklu olduğunu ifade eden Ersoy, ayrıca özel olarak tahliye amaçlı görevlendirilen uçaklarla getirilen bin 678 kişi arasında Bosna Hersek, Azerbaycan, Kosova, Makedonya, Malezya, ABD, Almanya, Hindistan ve İspanya uyruklu kişilerin de bulunduğunu kaydetti. Bugün 281 yolcu kapasiteli bir özel tahliye uçağının daha Kahire'ye gönderileceğini, uçağın gün içinde İstanbul'a döneceğini belirten Ersoy, ayrıca bugün Mısır'a THY tarafından 2 tarifeli uçak seferinin yapılacağını bildirdi.

        Image

        SÜLEYMAN, SİYASİ PARTİLERLE DİYALOĞA BAŞLADI

        Bu arada, Cumhurbaşkanı yardımcılığına atanan Ömer Süleyman'ın bugün siyasi partiler ve ulusal güçlerle diyaloğa başladığı belirtiliyor.

        ULUSAL BİRLİK HÜKÜMETİ İSTENDİ

        Mısır'ın en büyük muhalefet örgütü Müslüman Kardeşler,ulusal birlik hükümeti kurulmasını istedi. Müslüman Kardeşler örgütü El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile hükümetinin gitmesi gerektiğini belirterek"Bu rejimin devrilmesini ve tüm tarafların katılacağı bir ulusal birlik hükümeti kurulmasını istiyoruz" dedi. Müslüman Kardeşlerin liderlerinden Essam El Erian da Reuters'a açıklamasında, rejim değişikliği istediklerini belirterek, "Bu rejimin meşruiyeti kalmadı, cumhurbaşkanıyla, yarımcısıyla, bakanlarıyla, partisiyle, parlamentosuyla. Bunu açıkça söylüyoruz. Bu rejimle müzakere etmeyi reddediyoruz, çünkü meşruiyetini kaybetmiş durumda" dedi.

        İSRAİLLİ GAZETECİLER SERBEST

        Gösterileri takip etmek amacıyla Mısır'da bulunan İsrailli gazetecilerden, Mısır polisi tarafından tutuklandığı bildirilen 4'ünün serbest bırakıldığı bildirildi.

        İsrail Dışişleri Bakanlığı, gazetecilerin serbest bırakılması için Mısırlı yetkililer nezdinde devreye girmişti. Gazetecilerden 3'ü Kanal 2 televizyonu için, biri de Nasıra'dan, Arapça yayın yapan bir haber portalı için çalışıyor.

        5 AB ÜLKESİNDEN MISIR YÖNETİMİNE ÇAĞRI

        Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya ve İspanya liderleri, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'e siyasi geçiş sürecinin "hemen başlaması" çağrısında bulundular. Avrupa Birliği'nin 5 ülkesi yayınladıkları ortak bildiride, Mısır'daki olayları "büyük kaygıyla" izlediklerini ve "ülkedeki siyasi krizi daha da artıran şiddeti teşvik eden ve kullananları" kınadıklarını belirttiler. Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin makamından yayınlanan açıklamada, "Geçiş süreci şimdi başlamalı" denildi.

        BARADEİ GÖRÜŞME ÇAĞRISINI REDDETTİ

        Mısır'ın önde gelen muhalif lideri Muhammed El Baradei, Başbakanının görüşme çağrısını reddetti. Mısır Başbakanı Ahmet Şefik, bugün muhalefet gruplarını görüşmeye çağırmıştı. El Cezire ve diğer basın organları aralarında liberal Vafd partisinin de bulunduğu bazı grupların çağrıya uyduğunu bildirdi. Müslüman Kardeşler ise zaten yasaklı durumda. El Baradei Reuters'a telefonla yaptığı açıklamada, "Görüşmeyi reddettik. Yapılacak bir müzakere Hüsnü Mübarek'in ayrılmasına ve Tahrir Meydanındaki güvenlik koşullarına bağlı" dedi.

        Müslüman Kardeşlerin eski parlamento üyelerinden Muhammed El Beltagi de "Bu toplantıdan çıkan herşeyi reddediyoruz" ifadesini kullandı ve örgütünün El Baradei tarafından belirtilen koşulları desteklediğini söyledi.

        MÜBAREK YANLILARININ SALDIRISINDAN HÜKÜMET SORUMLU TUTULUYOR

        Bu arada, Mübarek yandaşlarının, ellerinde bıçaklar ve sopalarla Tahrir meydanına doğru ilerledikleri belirtiliyor. Kifaye (Yeter) hareketi, dün olanlardan sonra Mübarek'i devirmeye daha kararlı olduklarını bildirdi. Hareketin bir sözcüsü El Cezire'ye açıklamasında, "Dün olan ve hala Tahrir meydanında süren olaylardan sonra Mübarek rejiminin hiçbir üyesiyle hiçbir müzakere olmayacaktır" dedi. Birçok gösterici Mübarek yanlıların protestoculara saldırmasından hükümeti sorumlu tutuyor. Muhalefet destekçileri, hükümet yanlısı tarafta bulunanların çoğuna yetkililer tarafından gösteri yapmaları için para ödendiğini ve askerler eşliğinde meydana girdiklerini söylüyorlar. Bir Amerikalı yetkili de "Mübarek'e bağlı birileri bu çocukları, yıldırmak için protestocuların üzerine sürdü" dedi.

        ÇATIŞMALARI İZLEYEN YABANCI GAZETECİLER ŞİDDET GÖRDÜ

        Mısır'da, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek aleyhtarları ile taraftarları arasında çıkan çatışmaları izleyen çok sayıda yabancı gazetecinin şiddet gördüğü bildirildi. Başkent Kahire'nin merkezindeki Tahrir Meydanı'nda yaşanan çatışmaları takip eden yabancı muhabir, foto muhabiri ve kameramanların, kendileri açısından durumun son derece gergin olduğunu belirtti.

        Bir AFP muhabirinin, Mübarek taraftarlarının kendisine karşı saldırgan davranması üzerine iki Mısırlı askerin korumasında meydanı terk ettiği ifade edildi.

        Merkezi Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunan ''Le Soir'' gazetesi, olayları takip eden Serge Dumont adlı muhabirinin, ''dövüldükten sonra, kimliği belirsiz kişilerce götürüldüğünü'' duyurdu.

        Tahrir Meydanı'nda görgü tanığı bir gazeteci, Mısırlı askerlerin, Kanada devlet televizyonu Radio-Canada için çalışan bir kameramanı, öfkeli kalabalığın elinden zor kurtardığını, askerler müdahale etmese bütün Radio-Canada ekibinin ölünceye dek dövüleceğini ifade etti.

        Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü ile basın kuruluşları, Mısır'daki olayları izleyen birçok gazetecinin buna benzer saldırılara maruz kaldığını ve örneklerinin çoğaltılabileceğini bildirdi.

        Yabancı gazetecilere yapılan saldırıları kınayan Sınırsız Muhabirler Örgütü, BBC, El Cezire, CNN, El Arabiya ve ABC News, muhabirlerinin kalabalığa karışmış sivil polislerin saldırısına uğradığını veya saldırgan davranışına maruz kaldığını açıkladı.

        Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Genel Sekreteri Jean-François Julliard, yayımladığı yazılı açıklamada, olayları izleyen yabancı gazetecilerin, Mübarek taraftarlarının ve kalabalığa karışmış sivil polisler tarafından dövüldüklerini, kamera, fotoğraf makinesi, ses ve görüntü bandı gibi malzemelerinin de çalındığını belirtti.

        ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philip Crowley de yaptığı açıklamada, yabancı gazetecilere yapılan saldırı ve gözaltılardan dolayı endişelerini bildirdi.

        TRT MUHABİRİ METİN TURAN DÖVÜLDÜ, ZAMAN GAZETESİ FOTO MUHABİRİ İSA ŞİMŞEK TARTAKLANDI

        Mısır'da başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda protesto gösterilerini izleyen TRT temsilcisi Metin Turan ile Zaman gazetesi foto muhabiri İsa Şimşek, şiddete maruz kaldı.

        Metin Turan, Tahrir Meydanı'na giderken Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek yandaşlarınca yolu kesilerek feci şekilde dövüldü. Mübarek taraftarları, Metin Turan'ın kamerasını, parasını, fotoğraf makinesini ve cep telefonunu gasp etti.

        Metin Turan, kendi çabalarıyla Mübarek taraftarlarının elinden kurtularak Türkiye Büyükelçiliğine sığınmayı başardı. Vücudunda ağır darp izleri ve yüzünde sıyrıklar bulunan Turan'ı elçilik yetkililerinin hastaneye götüreceği belirtildi.

        Zaman gazetesi foto muhabiri İsa Şimşek ise önce muhalif göstericiler tarafından tartaklandı. Gösteri alanından çıkmaya çalışan Şimşek, daha sonra Mübarek yandaşları tarafından tartaklandı. Şimşek'in sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

        Basın Konseyi Başkanı Orhan Birgit, Mısır'daki olayları izleyen iki Türk gazeteciye uygulanan şiddeti kınadıklarını bildirdi.

        KENDİ İŞLERİYLE UĞRAŞSINLAR

        Mısır'da hükümet, uluslararası toplumdan gelen iktidarın değişimine yönelik çağrıları reddetti. Mısır Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hüsam Zeki, uluslararası toplumdan gelen çağrıların ardından yaptığı açıklamada, ''iktidar değişimini'' kabul etmediklerini, çağrıların Mısır'daki durumu alevlendirmeye yönelik olduğunu ifade etti. Zeki, "ABD, İngiltere, Fransa gibi Batılı ülkelerin, hatta Türkiye'nin her durumda rol oynamaya çalışmasını, Mısır'daki gelişmelere burunlarını sokmasını görmek üzücü" diyerek, bu ülkelerin kendi işleriyle uğraşmasını istedi. "Bu ülkeleri cüretkar ve eşi benzeri olmayan biçimde Mısır halkı adına konuşmakla" suçlayan Zeki, bu durumun hükümet ve halk tarafından reddedildiğini vurguladı.

        AFP: TÜRKİYE BÖLGESEL ROLÜNÜ GÜÇLENDİRMEK İSTİYOR

        Fransız haber ajansı AFP, Türkiye'nin Mısır'daki protestolara gösterdiği tepkiyi anlatırken, ''Türkiye bölgesel rolünü güçlendirmek istiyor'' yorumunda bulundu.

        BaşbakanRecepTayyipErdoğan'ın Mısır'daki iktidar değişikliğine güçlü desteğine değinen AFP, bu isteğin ''Türkiye'nin bölgesel güç rolünü sağlamlaştırmak arzusunu yansıttığını'' belirtti.

        DÜNYADAN ‘GİT’ ÇAĞRISI

        ABD Başkanı Barack Obama, 30 dakikalık bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği Mübarek’e, “Mısır’da barışçıl ve sakin bir iktidar değişikliği hemen şimdi başlamalı” dedi. Obama Mübarek’e, ‘barışçıl bir iktidar değişikliğinin, çatışmasız, düzenli ve anlamlı bir şekilde başlaması’ gerektiğini söyledi. Çatışmalarda kan dökülmesi üzerine Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs de, “Şiddet eylemleri Mısır yönetimi tarafından kışkırtılıyorsa, bu derhal son bulmalıdır. Mısır’da değişim zamanı geldi ve bu zaman hemen şimdi” dedi.

        İNGİLTERE Başbakanı David Cameron, Mısır’daki geçiş sürecinin hızlı olması ve hemen başlaması gerektiğini söyledi. Cameron, Mısır’da özgürlük ve demokrasi isteyenlerin yanında olduklarını ifade etti.

        FRANSA Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Mısır’daki geçiş döneminin çabuk tamamlanması çağrısı yaptı. Açıklamada, “Mısır yetkililerine, bu çok önemli süreci, şiddet içermeden gerçekleştirmeleri” de tavsiye edildi. Fransa, bu ülke halkının özgür, demokratik ve çoğulcu toplum taleplerini destekliyor” ifadesini kullandı.

        ALMANYA Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Mısır’da bir an önce yeni bir siyasi başlangıç yapılmasını istedi.

        İSRAİL Başbakanı Binyamin Netanyahu, “İsrail güçlü olmalı. İran, Mısır da yeni bir Gazze istiyor” dedi.

        Image

        WASHINGTON, TEPKİLİ VE VATANDAŞLARININ BİR AN ÖNCE MISIR'DAN AYRILMALARINI İSTİYOR

        ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Mısır Devlet Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman'ı telefonla arayarak, Mısır'daki Mübarek aleyhtarları ile Mübarek yandaşlarının çatışmalarının yol açtığı şiddet olaylarını ''şok edici'' olarak nitelendirdi ve bu olayların sorumlularının bulunması için bir soruşturma açılmasını istedi.

        Washington'daki yetkililer, Kahire'de meydana gelen yeni şiddet olayları karşısında, ABD vatandaşlarının ''vakit kaybetmeden'' Kahire Havalimanına gitmelerini ve bir an önce Mısır'dan ayrılmalarını istedi. Ayrıca, şiddet olaylarının tırmanması nedeniyle Mısır'a ek sefer yapılamama ihtimalinin olduğu da bildirildi.

        ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ CROWLEY: ''UMUYORUZ Kİ GELECEKTE DE MISIR, ORTADOĞU'DA BARIŞ SÜRECİNDEKİ YAPICI ROLÜNÜ DEVAM ETTİRİR''

        ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley,Mısır'ın, gelecekte de Ortadoğu'da barış sürecindeki yapıcı rolünü devam ettireceğini umduğunu belirtti.

        Philip Crowley, yaptığı açıklamada, Mısır'da iktidara gelecek yeni hükümetin de İsrail ile olan barışa önem vermeye devam etmesini umduğunu ifade etti.

        Crowley, ''Umuyoruz ki, Mısır'da iktidara gelecek olan yeni hükümet de bugüne dek olduğu gibi, Mısır'ın Ortadoğu'da barış sürecindeki yapıcı rolünü devam ettirir ve İsrail ile olan barışa önem vermeye devam eder'' dedi.

        Mısır, 1979 yılında İsrail ile barış anlaşması imzalamış ve Hüsnü Mübarek iktidarı, İsrail ile barış konusunda ABD'nin Arap dünyasındaki en iyi müttefiki olmuştu.

        BEYAZ SARAY SÖSCÜSÜ GIBBS: MISIR'DA DEĞİŞİM ZAMANI ŞİMDİ

        Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, Beyaz Saray'da düzenlediği günlük basın toplantısında, ''Mısır'da demokrasiye yönelik değişimin derhal hayata geçirilmesi gerektiği'' mesajını yineledi. ABDBaşkanı Barack Obama ve Amerikan yönetiminin Kahire sokaklarında meydana gelen şiddet eylemlerini şiddetle kınadığını vurgulayan Gibbs, ''Tüm bu süreç boyunca aynı mesajı verdik. Eğer herhangi bir şiddet eylemi Mısır yönetimi tarafından kışkırtılıyorsa, bu derhal son bulmalıdır.(Mısır'da) Değişim zamanı geldi ve bu zaman şimdi. Mısır halkının ilerleme ve değişimi görmeye derhal ihtiyacı var" diye konuştu.Obama'nın, ''Mısır'da değişim zamanının geldiği'' mesajını, Mısır CumhurbaşkanıHüsnü Mübarek ile doğrudan ve samimi telefon görüşmesinde de açıkça dile getirdiğini ifade eden Gibbs,Beyaz Saray'ın, Mübarek'in Eylül ayına kadar görevde kalmasından tatmin olup olmadığı sorusunu, Obama'nın Mübarek ile görüşmesinin detaylarına girmeyeceği şeklinde yanıtladı. Gibbs, ''(Değişim ihtiyacı konusunda) Eğer bana şimdinin Eylül ayı mı demek olduğunu soruyorsanız, Eylül ayı değil, şimdi demek şimdi'' ifadesini kullandı.

        İSRAİL BAŞBAKANI NETANYAHU, MISIR-İSRAİL İLİŞKİLERİNİN ÖNEMİNİ HATIRLATTI

        İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Mısır ile bağların korunması gerektiğini belirterek, Mısır'da işbaşına gelecek herhangi bir hükümete, Mısır-İsrail barış anlaşmasının korunmasının öneminin hatırlatılmasının uluslararası toplumun sorumluluğunda olduğunu bildirdi.

        Mısır'daki ayaklanmanın bölgede ''uzun yıllar sürecek bir belirsizlik ve istikrasızlık dönemine yol açmasından endişe ettiğini ifade eden Netanyahu, ''Ama eminim ki, Mısır'da, demokrasiyi yerleştirmek, reformlar yapmak ve ölçülü değişiklikler getirmek isteyen bir iktidar, İsrail ile Arap dünyası arasındaki barış sürecinin de ilerlemesine katkıda bulunur'' ifadelerini kullandı.

        Filistin topraklarının güneybatısında yer alan Gazze Şeridi'nin en büyük kenti Gazze'ye hakim olan Hamas örgütünün kaynağının, Mısır'daki başlıca muhalefet gücünü oluşturan Müslüman Kardeşler örgütü olduğunu ileri süren Netanyahu, İran'ın, insan haklarına saygı duyan bir Mısır değil, ortaçağa geri dönmüş ve yeni bir Gazze'ye dönüşmüş bir Mısır istediğini savundu.

        İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, şimdilik Mısır'daki olaylardan dolayı İsrail için bir tehdit oluşmadığını belirtti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ