Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İstifa yok, özgürlükler artacak

        Mısır'da iktidar ile muhalefet grupları, anayasada değişikliklerle ilgili olarak mart ayına kadar bir komitenin kurulmasında anlaştı.

        Hükümet sözcüsü Magdi Radi, önümüzdeki ayın ilk haftasına kadar anayasada yapılması gerekli değişiklikleri hazırlayacak bir komitenin kurulacağını açıkladı.

        Sözcü, yargı erkini ve bazı siyasileri kapsayacak bir komitenin kurulmasında anlaşma sağlandığını belirtti.

        Hükümetin muhalefetle görüşmesine Müslüman Kardeşler ile 25 Ocaktan bu yana düzenlenen gösterilerde yer alan bazı gruplar katıldı.

        Mısır'da bugünkü görüşmeyle, 50 yıl sonra ilk kez iktidar, Müslüman Kardeşler ile masaya oturmuş oldu.

        Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman tarafından yönlendirilen ulusal diyalog çerçevesindeki müzakerelere Müslüman Kardeşler, liberal Vefd partisi, sol görüşlü Tagammu temsilcileri ve 25 Ocaktaki isyan hareketini başlatan demokrasi yanlısı grupların seçtiği bir komisyon ile bağımsız siyasetçiler ve Necib Seviris gibi işadamları katıldı.

        Görüşmelerde laikler, bağımsız hukukçular ile Muhammed El Baradei'nin temsilcileri de yer aldı.

        ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Mısır'daki diyaloğa Müslüman Kardeşler hareketinin katılmasını desteklediğini bildirdi.

        ANLAŞMANIN AYRINTILARI

        Anayasada yapılacak değişiklikleri hazırlayacak komite, öncelikle cumhurbaşkanlığı seçimine daha fazla adayın katılımına zemin hazırlayacak, ayrıca cumhurbaşkanının kaç defa seçilebileceğini belirleyen anayasal değişiklik üzerinde çalışacak. Komite bu ve diğer anayasal değişikliklerle ilgili çalışmasını, mart ayının ilk haftasına kadar bitirecek.

        Resmi haber ajansının haberine göre, öteki anlaşma maddeleri arasında ise Kahire'nin merkezindeki protestolarını sürdüren göstericilere karışılmaması, taciz edilmemesi de yer alıyor.

        İktidar ayrıca, basın özgürlüğünü kısıtlamamayı, SMS mesajlaşmasını engellememeyi, internete sınırlama getirmemeyi taahhüt etti.

        Her iki taraf, hükümetin, siyasi mahkumların şikayet ve taleplerini değerlendirecek bir birim açması konusunda da mutabakata vardı.

        Anlaşmayla 13'üncü gününe giren gösterilerin başından beri gözaltına alınanlar da serbest bırakılacak.

        Hükümet, adli yetkililer arasından, rüşvetle mücadele için görevlendirme yapacak, yolsuzlukların arkasındakilerin belirlenmesi yönünde çalışmalarda bulunacak.

        Bir haftadan uzun bir süre önce polisin birdenbire Kahire sokaklarından neden çekildiği ve böylece meydanın yağmacılara ve kundakçılara neden terk edildiğine ilişkin de hükümet, bir soruşturma başlatmayı ve bu kararın arkasındakileri belirleyerek yargıya sevk etmeyi kabul etti.

        Bu arada Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman'ın, "Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in yetkilerini üstlenmesi" yönünde muhalefetten gelen çağrıyı reddettiği kaydedildi. Bu tutum, Mübarek'in istifa etmesi yönündeki muhalefet talebinin reddedildiği anlamına geliyor.

        MÜSLÜMAN KARDEŞLER PEK TATMİN OLMADI

        Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman'ın, Müslüman Kardeşler örgütünün de dahil olduğu muhaliflerle bugün yaptığı görüşmenin sonuçları, Müslüman Kardeşler'i pek tatmin etmedi.

        Müslüman Kardeşlerin'in üst düzey üyelerindenolan ve görüşmeye de katılan Abdülmanem Abdülfatuh, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Süleyman'ın görüşmedeki tutumunun olumlu olduğunu, ancak Mısır'da topyekun siyasal bir dönüşüm yolunda masaya koydukları talepleri karşılama yönünde özel bir tavır sergilemediğini söyledi.

        Hükümetin görüşmeden sonra yaptığı ve sağlanan mutabakatın detaylarına ilişkin açıklaması için "olumlu fikirleri ortaya koyuyor, ancak köklü değişiklikleri içermiyor" diyen Abdülfatuh, "Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in bir cumhurbaşkanlığı kararnamesi yayımlayarak, "Anayasanın 76 ve 77'inci maddelerinin değiştirilmesini, parlamentoyu feshetmesini, tüm siyasal mahkumların serbest bırakılmasını ve olağanüstü halin kaldırılmasını" talep ettiklerini belirtti.

        Müslüman Kardeşler Temsilcisi Abdülfatuh, "Bu yapılıncaya değin gençler sokaklarda olacak ve paralel olarak görüşmeler de devam edecek" dedi.

        Anayasanın 76 ve 77'inci maddeleri, cumhurbaşkanının seçimiyle ilgili.Bu maddeler, Mübarek'in lideri olduğu iktidar partisinin, bir sonraki cumhurbaşkanının kim olacağını fiilen tayin etmesine imkan sağlıyor, ayrıca seçilen bir cumhurbaşkanının sonraki seçimlerde yeniden aday olabilmesine bir sınırlama getirmiyor.

        Hükümet açıklamasında, bu konuda bir komite kurulduğu ve çalışmalarını mart ayının ilk haftasına kadar tamamlayacağı belirtilmişti.

        Muhalefet liderlerinden Muhammed El Baradei'nin temsilcisi Mustafa Naggar da yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: "Toplantı genel anlamıyla olumluydu, ancak henüz sadece bir başlangıç."

        Süleyman'ın kendileriyle, tüm muhaliflerin katıldığı toplantı sonrasında teke tek görüştüğünü belirten Naggar, "Tam demokratik dönüşüm talep ettik. Fakat Süleyman, 'demokrasi aşamalarla gelir ve ben, barışçıl bir dönüşüm dönemi ve sivil bir yönetim olacağı konusunda istekliyim' dedi" ifadelerini kullandı.

        KAHİRE'DE YAŞAM NORMALE DÖNÜYOR

        Mısır'da Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek karşıtı isyan hareketinin merkez üssü başkent Kahire'deki Tahrir Meydanında ordu varlığını güçlendirirken, çok sayıda dükkan ve mağaza ile yol ve köprülerin açıldığı başkentte yaşam yavaş yavaş normale dönüyor.

        Askerler, 2 Şubatta en az 11 kişinin öldüğü şiddetli çatışmalarda Mübarek yanlılarının göstericilere saldırmak için kullandıkları Tahrir yakınındaki 6 Ekim köprüsünde mevzilendi. Göstericiler, bugün öğleden sonra Midan Tahrir'de (İstiklal Meydanı) toplu namaz kılmayı planlıyor.

        Mısır ordusu, meydan üzerindeki Mısır müzesinde de güvenliği arttırdı. Mübarek karşıtlarının meydana kurduğu barikatlar hala dururken, Kahireliler meydanı doldurmaya başladı.

        Gecenin sakin geçtiği meydanda hala çok sayıda gösterici, tankların buradan gitmesine engel olmak için önlerinde oturmayı sürdürüyor.

        Bu arada, tarihin yazıldığı meydanın yakınındaki birçok mağaza ve dükkan yeniden açıldı. Kent merkezi normal ritmini yavaş yavaş bulmaya başladı. Yollar yeniden otomobiller ve yayalarla dolarken, araçların klakson sesi yeniden duyuluyor.

        BORSA SALI GÜNÜ DE KAPALI

        Bir borsa yetkilisinin yaptığı açıklamada, 27 Ocakta işleme ara verilen Mısır Borsası Salı günü de kapalı olacak. İsmi açıklanmayan bir borsa yetkilisi dün yaptığı açıklamada, borsanın açılış tarihinin, işleme başlamadan 48 saat önce duyurulacağını belirtmişti. Gösteriler nedeniyle bir haftadır kapalı olan bankaların 152'si Kahire'de olmak üzere 341 şubesi bugün açıldı.

        OBAMA YABANCI LİDERLERLE GÖRÜŞTÜ

        ABDBaşkanı Barack Obama, Mısır'da "düzenli ve barışçı bir geçiş sürecinin gerekliliği" konusunda yabancı liderlerle görüştü.

        Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Başkan Obama'nın Mısır'da geçiş süreci konusunu, Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı ve Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed Bin Zayid El Nahyan, İngiltere Başbakanı David Cameron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştüğü belirtildi.

        Obama'nın görüşmede yabancı liderlere, bu ülkede gazeteci ve insan hakları gruplarına yönelik saldırılardan endişe duyduğunu, Mısır hükümetinin halkının haklarını savunma sorumluluğu ile haksız gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmalarının gerekliliğini ilettiği ifade edilen açıklamada, ABDBaşkanının, Mısır'da hükümet ve muhalefet arasındaki müzakerelerle halkın taleplerini karşılayan bir hükümetin kurulması yönünde şimdi başlayan düzenli, barışçı geçiş sürecinin önemine işaret ettiği de kaydedildi.

        Bu arada ABD, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in partisinin yönetim kurulunun istifasının "olumlu bir aşama" olduğunu bildirdi.

        Başkan Obama yönetimi, bu istifaların olumlu bir aşama olduğunu belirtirken, Obama'nın Mısır Özel Temsilcisi Frank Wisner'ın Mübarek'in "görevde kalması gerektiği" şeklindeki açıklamalarının Amerikan yönetiminin değil, Wisner'ın kişisel görüşü olduğunu açıkladı.

        ABDBaşkan Yardımcısı Joe Biden da Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman ile bir telefon görüşmesi yaparak, ülkede giderek büyüyen isyan hareketinin taleplerini karşılamak için gerekli demokratik reformlarla ilgili derhal harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

        Öte yandan, Katar'ın El Cezire haber kanalı, Kahire'de gözaltına alınan büro şefi ile bir muhabirinin serbest bırakıldığını açıkladı.

        TANKLARIN ÖNÜNE YATTILAR

        Kahire'de Tahrir meydanındaki göstericiler, yeni çatışmalar çıkması endişesiyle tankların meydandan ayrılmasını engellemeye çalışıyorlar. Göstericilerin yönetimi bırakmasını istediği Cumhurbaşkanı Hüsnü Mubarek ise yeni kabineyle biraraya geldi.

        Basın mensupları, göstericilerin motorları çalışan tankların gitmesine engel olmak için meydana giriş yollarında yere oturduklarını belirterek, ordunun meydanda kalması yönünde sloganlar attıklarını kaydettiler.

        Bu esnada, askerler ve göstericiler meydanı temizlerken, göstericiler askerleri, Mübarek yanlılarının olası saldırılarına karşı kendilerini barikat gibi koruyan tahrip olmuş askeri araçları buradan kaldırmamaları için ikna etmeye çalışıyorlar.

        Resmi kaynaklara göre, salı ve çarşamba Mübarek yanlıları ve karşıtları arasında meydandaki çatışmalarda 8 kişi ölmüş, 900'den fazla kişi yaralanmıştı.

        Binlerce Mübarek karşıtı gösterici önceki geceyi çadırlarda geçirirken, meydanda önceki gece duyulan silah sesleri kısa süreli paniğe yol açtı.

        Image

        Bu arada, Mısır Maliye Bakanı Semir Rıdvan, Amerikan CNNtelevizyonuna yaptığı açıklamada, Mısır güvenlik güçlerinin gazeteci ve göstericilere karşı tüm kötü muamelelerinden ötürü özür diledi.

        Pazartesi göreve atanan Rıdvan, "Kötü muamele kurbanı tüm gazetecilere, tüm yabancılara ve tüm Mısırlılara özürlerimi sunmak isterim" dedi.

        Öte yandan, Brezilya'nın Sao Paulo kenti ve Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te, Mısır'daki Mübarek karşıtı göstericilere destek gösterileri düzenlendi. Göstericiler, "Yaşasın Arap devrimi" ve "Kahrolsun firavun" diye sloganlar atarak Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifasını istediler.

        Image

        MISIR MÜZESİNESIKI KORUMA

        Bu arada Kahire'deki dünyaca ünlü Kahire müzesi ve paha biçilmez hazinesi, Mısır silahlı kuvvetlerinin koruması altında bulunuyor.

        Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek karşıtı gösterilerin merkezi ve sembolü Tahrir meydanındaki müzenin önünde konuşlu bir Abrams tankının yanı sıra, muhabere kıyafetli, ağır kasklı, kurşun geçirmez yelekli ve kalaşnikoflu askerler sürekli nöbet tutarken, bir yanda da itfaiyeciler bekliyor.

        Mübarek karşıtı ve yanlısı göstericiler arasındaki kanlı çatışmalarda cephe hattını oluşturan bulvar üzerinde, müzeye girmeyi başaran ve altın arayan kimliği belirsiz kişiler, meşhur müzenin camlarını kırdılar ve 70 kadar tarihi esere zarar verdiler.

        Gösterilerin ilk başladığı günlerde, insan zinciri oluşturan halk, yaklaşık 100 bin tarihi eserin sergilendiği müzeye girişleri engellemeye çalışmıştı.

        Mısır Eski Eserler Bakanı Zeki Havas, şu anda müzenin çok iyi korunduğu ve herhangi bir zarara uğrayacağı endişesi taşımadıklarını belirterek, aralarında iki Tutanhamun heykelinin de bulunduğu zarar gören tüm tarihi eserlerin onarılabileceğini ve hiçbir tarihi eserin çalınmadığını söyledi.

        Image

        MÜBAREK YENİ KABİNEYLE BİR ARAYA GELDİ

        Bu arada resmi Mena ajansının bildirdiğine göre, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, yeni hükümetin bakanlarıyla bir toplantı yapıyor.

        İsyan hareketini yumuşatmak için geçen hafta oluşturulan yeni kabineyle Cumhurbaşkanı Mübarek'in ilk buluşmasının ayrıntıları açıklanmadı.

        Öte yandan, Mısırlı Nobel barış ödülü muhalif Muhammed El Baradei, Almanya'nın Der Spiegel dergisine verdiği demeçte, "kansız bir geçiş süreci için öncelikle Mısır Genelkurmay Başkanı ile görüşmeyi tercih ettiğini" söyledi.

        "Kansız bir geçişi nasıl yapabileceğimi incelemek için öncelikle komutanlarla görüşmeyi tercih ederim" diyen El Baradei, 29 yıldır görevde bulunan Cumhurbaşkanı Mübarek'i kabul edecek bir Arap ülkesinin şüphesiz olacağını, Bahreyn'den konuşulduğunu kaydetti.

        Bu arada Mısır Borsası ülkedeki yönetim karşıtı gösteriler nedeniyle Pazartesi günü de kapalı olacak.

        Image

        MÜBAREK'İN DURUMU GÖRÜŞÜLDÜ

        Amerikan New York Times gazetesi, Mısır'ın yeni Cumhurbaşkanı Yardımcısı ÖmerSüleyman ve komutanların Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in yetkisini sınırlandırmayı ve cumhurbaşkanlığı sarayından uzaklaştırmayı hedefleyen çeşitli görüşleri değerlendirdiklerini yazdı.

        Gazete, üst düzey Amerikalı ve Mısırlı yetkililere dayanarak verdiği haberinde, bu değişik görüşlerin Cumhurbaşkanı Mübarek'i derhal iktidardan çekilmeye çağırmadığını belirtirken, bunların anayasa değişikliği ve diğer reformlarla ilgili muhalefet temsilcileriyle görüşecek ÖmerSüleyman tarafından idare edilecek bir geçiş hükümetinin kurulmasını öngördüğünü bildirdi.

        BOŞ BİR KİLİSEYE BOMBA ATILDI

        EL ARİŞ Mısır'ın kuzeyindeki Refah kasabasında boş durumdaki bir kiliseye bomba atıldı.

        Saldırganların, kilisenin dışında bulunan bir haçı da söktükleri, saldırıda yaralanan olmadığı bildirildi. Binada hafif hasar oluştuğu kaydedildi.

        DOĞALGAZ BORU HATTINDA PATLAMA

        Bu arada Mısır'ınİsrail sınırı yakınındaki bir doğalgaz boru hattında patlama meydana geldi. Mısır devlet televizyonu, Sina Yarımadası'nda El Ariş kenti yakınında bulunan doğalgaz boru hattında meydana gelen patlamanın yangına yol açtığını duyurdu. Görgü tanıkları, bölgede önce patlama sesinin duyulduğunu ve daha sonra gökyüzüne alevlerin yükseldiğini söylediler.

        Image

        Mısır ordusu,İsrail sınırı yakınındaki bir doğalgaz boru hattında meydana gelen patlamadan sonra hattaki doğalgaz akışını durdurdu.

        Mısırlı bir güvenlik kaynağı, "Mısır silahlı kuvvetleri ve yetkilileri, akışın ana kaynağını kapatmayı başardı ve yangını kontrol altına almaya çalışıyor" dedi.

        Kaynak, yetkililerin, "yabancı unsurları" sorumlu tuttuğu patlamanın, hattın Ürdün'e doğalgaz sağlayan kolunu hedef aldığını bildirdi.

        Devlet televizyonunun haberinde de doğalgaz boru hattındaki patlamanın, sabotajcıların işi olduğu belirtildi.

        PATLAMA PETROL İHRACATINI ETKİLEDİ

        Mısır Petrol Bakanı Semih Fehmi, petrol boru hattında meydana gelen patlamanın Mısır'ın petrol ihracatını olumsuz etkilediğini söyledi. Mısır devlet televizyonu ERTU-1'in haberine göre Fehmi, Mısır petrol ve gazının, Ürdün'e gönderilemediğini bunun da gaz ve petrol ihracatının olumsuz etkilenmesi anlamına geleceğini söyledi. Fehmi, maddi kaybın boyutuna ilişkin bir açıklama yapmazken, ERTU-1 televizyonu söz konusu patlamanın sabotaj sonucu meydana geldiğini iddia etti. Patlamanın ardından Mısır'dan İsrail'e gaz akışı da kesilirken, Mısır hükümetinin, boru hattının hızlı bir şekilde onarılması için çalışma başlattığı kaydedildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ