Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Mısır'da 50 yıl sonra bir ilk!

        1. Dünya Savaşı sonrası yeni dünya sistemine köklü bir eleştiri getiren Müslüman Kardeşler Kahire yönetimi tarafından ilk kez masaya davet edildi

        Mısır'da ABD yönetimin de desteğiyle Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek için politika sahnesinden 'onurlu' çıkış formülü aranırken, ülkenin en güçlü muhalif örgütü Müslüman Kardeşler, Mübarek yönetimiyle masaya oturdu. Yapılan görüşmelerde anayasal değişikliklerle ilgili komite kurulması kararına varıldı. Mübarek rejiminin yasakladığı muhalif örgütün Mısır yönetimiyle masaya oturması, iki taraf arasındaki ilişkilerde tarihi bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor.

        Mısır'da iktidar ile muhalefet grupları, anayasada değişikliklerle ilgili olarak Mart ayına kadar bir komitenin kurulmasında anlaştı. Hükümet sözcüsü Magdi Radi, önümüzdeki ayın ilk haftasına kadar anayasada yapılması gerekli değişiklikleri hazırlayacak bir komitenin kurulacağını açıkladı. Sözcü, yargı erkini ve bazı siyasileri kapsayacak bir komitenin kurulmasında anlaşma sağlandığını belirtti.

        Hükümetin muhalefetle görüşmesine Müslüman Kardeşler ile 25 Ocaktan bu yana düzenlenen gösterilerde yer alan bazı gruplar katıldı.

        Diğer yandan, Müslüman Kardeşler örgütünden bir yetkili, El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in istifa etmesi taleplerinin geçerliliğini koruduğunu belirtti.

        50 YIL SONRA UZLAŞTILAR

        Mısır'da bugünkü görüşmeyle, 50 yıl sonra ilk kez iktidar, Müslüman Kardeşler ile masaya oturmuş oldu. Müslüman Kardeşler’in üst düzey yetkililerinde Essam El Erian, AFP haber ajansına, "Görüşmelere bugün (Pazar) katılacağız" açıklamasını yapmış, bu açıklamadan saatler sonra, Müslüman Kardeşler'in aralarında bulunduğu muhalif gruplar ile iktidar arasındaki görüşmelerin başladığı belirtilmişti. Resmi Mena ajansının haberine göre, tüm siyasi güçlerin davet edildiği ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman tarafından yönlendirilen ulusal diyalog çerçevesindeki müzakerelere Müslüman Kardeşler, liberal Vefd partisi, sol görüşlü Tagammu temsilcileri, 25 Ocaktaki isyan hareketini başlatan demokrasi yanlısı grupların seçtiği bir komisyon ile bağımsız siyasetçiler ve Necib Seviris gibi işadamları katıldı. Görüşmelerde laikler, bağımsız hukukçular ile Muhammed El Baradey’in temsilcileri de yer aldı. Erian, Müslüman Kardeşler’in görüşmelerde yer alması için, 28 Ocak’tan beri Tahrir Meydanı’nda bulunan protestocuların yapılacak görüşmelerde temsil edilmesi şartını koşmuştu.

        MISIR'DAN TAHLİYEYE DEVAM

        Bu arada protestolar hız kaybetse de ülkeler, Mısır'dan vatandaşlarını tahliye etmeye devam ediyor.

        Anadolu Ajansı'nın haberine göre Kırgızistan, Mısır'da süren protestolar nedeniyle vatandaşlarının tahliyesi için Türkiye'den yardım istedi. Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Kırgızlar'ın tahliyesi için yardım istenen Türkiye'den, uçak tahsis edileceği yönünde olumlu cevap alındığı belirtildi.

        Açıklamada, Mısır'da yüzde 90'ı öğrenci 245 kadar Kırgızistan vatandaşı bulduğu, bunlardan 37'si 6 yaşın altında çocuk 175'inin tahliye edilmeyi beklediği kaydedildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ