Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Washington'da da memnuniyetle karşılandı - VİDEO

        Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifası, gösterilerin günlerdir gündemden düşmediği Washington'da memnuniyetle karşılanırken, açıklamalarda, Mısır'da değişimin demokrasi getirmesi ve istifayı, adil ve özgür seçimlerin takip etmesi gerekliliğinin altığının çizildiği görüldü.

        Mısır'ın olayların ilk ortaya çıktığı günden bu yana gündeminden düşmediği ve hemen her türlü olasılıkların tartışıldığı ABD'de de, ABD Başkanı Barack Obama'nın Mübarek'in istifa ettiğini, Oval Ofis'teki bir toplantısı sırasında öğrendiği belirtildi. Daha sonra Kahire'den görüntüleri dakikalarca televizyonlan izleyen Obama, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in görevi bırakması sonrasında yaşanan olayları değelendiren bir açıklamada bulundu:

        ""Önümüzde zorlu günlerin olacağına eminim. Birçok soru hala yanıtsız. Ancak Mısır halkının bu cevapları bulabileceğinden ve bunu barışçıl, yapıcı ve bu son haftayı tanımlayan birlik ruhu içinde yapacağından eminim. Şuna inanıyorum. Mısır halkı yanıtları bulabilir ve bunu yapıcı bir şekilde yapabilir. Mısırlılar hiçbir şeyin gerçek demokrasiden daha kalıcı olmadığını göstermiştir. Ordu yönetimi devralarak sorumlu bir şekilde davranmıştır. Evrensel hakların göz önünde bulundurulması, adil seçimlerin yapılması gerekir. Barışçıl protestolarla bu değişimin arkasında olduklarını belirtmişlerdir. ABD olarak bu sürecin arkasında olacağız, bu girişimci ruhla birlikte Mısır halkının gösterdiği kararlılıkla yeni iş kolları yaratılabilir. Mısır önemli bir rol üstlenmiştir 6 bin yıldır dünyada. Ancak son bir haftada tarih kör bir hale gelmiştir Mısır halkı sokaklardayken. genç Mısırlılıların hayatımda ilk kez 'sesim duyuluyor' dediklerini duydum. Protestocuların bağırışlarını duyduk.

        Doktorların ve askerlerin değişime ortak olacaklarına inanıyoruz. Yetenekli, teknoloji ile çalışan genç bir kuşak gördük. Özlemlerini dile getiren yeni bir kuşak bu. Çoğu insan artık gerçek değerlerini gördüklerini söylediler. Hiç bir zaman bunu kimse onların elinden alamaz. Şiddetle değil, anlamsız bir şekilde insanları katletmekle değil, adaletle tarihin değiştirebileceğini bize gösterdiler. Biz Mısırlıları izlerken, duvarları yıkan Almanların sesini hatırlıyoruz. Bugün Mısır halkının günü. Karşılaştığımız sahneler bizi çok etkiledi. Tahrir kelimesi özgürlük anlamına geliyor, ordaki haykırışta bize özgürlüğü hatırlatıyor."

        Başkan Yardımcısı Joe Biden ise Mısır'daki gelişmelerin "tarihi ve dramatik bir değişime" işaret ettiğini belirterek, bu durumu "tarihteki çok önemli bir an" olarak nitelendirdi. Biden, geçişin, geri döndürülemez bir değişim ve demokrasiye doğru yönelen bir yol olması gerektiğini ifade etti.

        KONGRE'DEN DEMOKRASİ İLE ADİL SEÇİMLERE VURGU...

        Bunun yanında, ABD Kongresinden de açıklamalar gelmeye başladı.

        Senato Çoğunluk lideri Harry Reid, Mübarek'in değişim isteyen halkının sesine kulak vermesinden memnun olduğunu söyledi. Ancak, Mübarek'in ayrılmasıyla yeni düzene sistemli bir geçiş olması gerektiğini belirten Reid, bunun, Mısır için özgür, adil ve açık bir seçimi de içeren bir demokrasiyi getirmesi gerektiğini kaydetti.

        Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Demokrat John Kerry de Mübarek'in görevden ayrılmasını doğru bulduğunu ifade ederek, "Özgürlük ve fırsatlar yönelik cesur ve barışçı talepler, Mısır halkına yeni bir başlangıç şansı kazandırdı" diye konuştu. Kerry, Mısır halkının, temsil gücü yüksek ve taleplerine yanıt verebilen bir hükümeti seçmelerini sağlayacak, özgür ve adil seçimlere hazırlanılması için sıkı çalışmak gerektiğini belirtti.

        Temsilciler Meclisi'nde Demokratların lideri Nancy Pelosi de, twitter üzerinden yayımladığı mesajda, Mısır'ın gençlerinin ülkeyi demokrasiye götürdüğünü ifade etti.

        ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Ileana Ros-Lehtinen de, Washington'ın, Mısır'daki muhalif Müslüman Kardeşler grubunun Kahire'de daha büyük nüfuza sahip olabileceği ihtimaline dair duyduğu kaygıya işaret etti. Lehtinen, "Bu olayları, güç kazanmak, Mısır halkını baskı altına almak ve Mısır'ın ABD, İsrail ve diğer özgür ülkelerle ilişkilerine büyük zarar vermek amacıyla kullanma arayışı içine girebilecek Müslüman Kardeşler ve diğer aşırı grupların sürece dahil olmasının kesin olarak reddedilmesi çağrısında bulunmalıyız" dedi.

        SAVUNMA BAKANLIĞINA ÖNCEDEN UYARI GELMEDİ

        Center for American Progress adlı düşünce kuruluşunun Ortadoğu uzmanı olan ve Beyaz Saray'da gayrı resmi olarak danışmanlık yapan Brian Katulis de, Mübarek'in istifasının, Mısır'da değişimin hemen hayata geçirilmesi gerektiği yönünde bir pozisyon takınan Obama için çok iyi bir haber olduğunu söyledi. Ancak, bunun yeni sürecin sadece bir başlangıcı olduğunu belirten Katulis, "Şimdi gerçek çalışma başlamak zorunda" dedi.

        Bir Amerikalı yetkili de, CNN'e yaptığı açıklamada, Mübarek'in istifasını "memnuniyet verici bir adım" olarak niteledi, ancak şimdi "öngörülemeyen bir yeni bölümün" başladığını söyledi.

        Yetkili, Mübarek'in kararının, "Mısır ordusunun, ülkeyi uzun süredir yöneten bir cumhurbaşkanının üzerinde, toplumu seçtiğinin bir işareti olduğunu" belirtti.

        Bu arada CNN'in haberine göre, Mübarek'in istifasına dair ABD Savunma Bakanlığı yetkilelerine önceden bir uyarı yapılmadı. Bunun yanında ABD, Kahire ve Mısır'ın diğer kentlerinde neler olduğunu görebilmek için Mısır üzerinde havadan bir dizi istihbarat tekniğini kullanıyor.

        Mısırlılar, zaman zaman şiddet ve baskıyla karşılık almalarına ve olayların çıkmasına rağmen ısrarla sürdürdüğü 18 günlük "inatlı direnişinin" ardından "zafere" ulaşmış, bir gün önce televizyondan yaptığı açıklamaları yeterli bulunmayan ve tüm dünyanın eleştirilerini alan Mübarek, sonunda istifa etmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ