Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya "Keşke Che’yle yatsaydım"

        Yarım yüzyılı aşkın kariyerine onlarca film, 2 Oscar ve çok sayıda ödül sığdıran ABD’li oyuncu Jane Fonda, Vietnam Savaşı’na karşı olan tavrıyla bugün bile ülkesinde eleştiriliyor. 73 yaşında olan, bu tavrıyla ABD askerlerini incitmiş olmaktan üzüntü duyduğunu açıklayan Fonda, hayatını anlatan kitapta en büyük pişmanlıklarından birinin “Che Guevara’yla yatamaması” olduğunu söyledi.

        “Barbarella” ve “Kanunsuz Silahşör” gibi 1960’larda rol aldığı filmlerle ünlenen, kendi ifadesiyle 1969 yapımı “Atları da Vururlar”daki rolü kariyerinde dönüm noktası olan Jane Fonda oyunculuğu kadar keskin siyasi görüşleri, aerobik kasetleri ve çalkantılı aşk yaşamıyla da tanındı. Oyuncu olan babası Henry Fonda’yla 1954’te bir tiyatro oyununda ilk kez sahne tozunu yutan 73 yaşındaki Fonda, son olarak gazeteci Patricia Bosworth imzalı “Jane Fonda: The Private Life of a Public Woman” isimli kitapta yer alan itirafıyla haber konusu oldu. Kitapta 1971’de “Fahişe”, 1978’de “Coming Home” filmleriyle Oscar kazanan ünlü oyuncunun bir feminist toplantısında yaptığı “En büyük pişmanlığım Che Guevara ile yatmamak” itirafı yer aldı.

        PARİS’TE SANAT EĞİTİMİ ALDI

        Jane Fonda, Fransa’nın başkenti Paris’te sanat alanında iki yıl eğitim aldıktan sonra döndüğü New York’ta, 1958’de ABD’li aktör Lee Strasberg tarafından keşfedildi ve 1960 yılında “Uzun Hikâye” filmiyle beyazperdeye “merhaba” dedi. “Julia”, “Morning After” ve “On Golden Pond” gibi filmlerde rol alan Fonda 1991 yılında sinemayı bıraktığını açıkladı ancak 2005’te “Vay Kaynanam Vay” filmiyle dönüş yaptı. İki yıl sonra da “Georgia Yasası” adlı filmde rol aldı.

        VİETNAM VE IRAK SAVAŞI’NA KARŞIYDI

        Kendisini “liberal” ve “feminist” olarak tanımlayan Fonda, Vietnam Savaşı’na da Irak Savaşı’na da karşı çıktı. Kadına karşı şiddetin engellenmesi için çok sayıda kampanyada rol alan Fonda’nın Vietnam karşıtlığı bazı çevrelerin, özellikle de savaşta ölen ve yaralanan askerlerin ailelerinin tepkisini çekti. 1972’de Vietnam’ın başkenti Hanoi’ye gitti. Radyo programlarında ABD’nin siyasi ve askeri liderlerini “savaş suçlusu” ilan etti. Kuzey Vietnam ziyareti sırasında Vietnam askerleriyle, ellerinde onların kullandığı silahlarla özgürlük şarkısı söylerken çekilen fotoğrafı ona tepki gösterenler için “simge” oldu. “Düşmanla işbirliği yapmış olan” Fonda defalarca “Niyetim Amerikan askerlerini ve ailelerini incitmek değildi” dese de ona karşı olan öfkeyi dindiremedi. “Hanoi Jane” takma adı verilen deneyimli oyuncu temmuz ayında, yaşlanmayla ilgili yeni yazdığı, “Prime Time” adlı kitabın tanıtımının yapılacağı alışveriş kanalı QVC tarafından sansürlendiğini savundu. Katılacağı program iptal olan Fonda, kanalın savaş karşıtı tavrı nedeniyle radikal siyasi grupların uyguladığı baskıya boyun eğdiğini iddia etti. Fonda’nın siyasi aktivistliği Irak ve Vietnam Savaşları’na olan karşıtlığıyla sınırlı değil. Bir kızı bir oğlu olan Fonda İsrail’in Filistin’e karşı sergilediği tutuma da defalarca tepki gösterdi. Fonda 2009’da Kanada’da düzenlenen Toronto Film Festivali’nde gösterilen Tel Aviv’e odaklı filmler için “Bu İsrail propagandasının ürünü” tezini savunan mektuba imza atan 50 kişi arasında yer aldı.

        SON EŞİ CNN’İN PATRONUYDU

        Empire Dergisi tarafından 1995’te sinema tarihindeki 100 seksi yıldız arasında 21’inci seçilen Fonda’nın ilk eşi Fransız yönetmen Roger Vadim’di. Daha sonra ABD’li aktivist Tom Hayden’la evlenen Fonda son evliliğini CNN’in patronu Ted Turner’la yaptı, 10 yıl evli kaldı.

        Spor yaptı fiziğiyle beğeni topladı

        Fonda, ileri yaşına rağmen gençlere taş çıkartacak gibi olan fiziğini sürekli egzersiz yapmasına borçlu olduğunu söyledi. Geçen ay Harper’s Bazaar Dergisi’nde yayınlanan yarısı şeffaf bir elbiseyle verdiği pozlarla ne kadar formda olduğunu bir kez daha kanıtlayan Fonda kendisiyle birlikte milyonlarca kadına da egzersiz yaptırdı. İlk olarak 1982’de “Jane Fonda’s Workout” adlı kaseti çıkan ünlü oyuncunun aynı adlı kitabı 17 milyon sattı. Libidosunu artırmak için testosteron aldığını itiraf eden Fonda, sonuncusu 2010’da olmak üzere 23 adet aerobik kaset ve DVD’si yayınladı, milyonlarca hemcinsinde “gençlik iksiri” etkisi yaptı.

        KİMLİK KARTI

        • ADI: Lady Jayne Seymour Fonda
        • DOĞUM TARİHİ: 21 Aralık 1937
        • DOĞUM YERİ: New York, ABD
        • BOYU: 1.73 metre
        • ÇOCUKLARI: Vanessa Vadim, Troy Garity

        GAZETE HABERTÜRK / SEÇİL TÜRESAY

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ