Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya AB İlerleme Raporu’nda neler var?

        BAHAR BAKIR/GAZETE HABERTÜRK

        HABERTÜRK, Avrupa Komisyonu’nun 12 Ekim’de açıklayacağı 112 sayfalık 2011 İlerleme Raporu taslağına ulaştı. Raporda TSK’nın homoseksüel askerlere yönelik tutumundan, Yehova Şahitleri ve misyonerlere yönelik bakışına, “ucube” polemiğinden tutuklu milletvekillerine çok ilginç saptamalar var:

        AŞAĞILAYICI MUAMELE: TSK homoseksüelliği psikoseksüel hastalık olarak görüp homoseksüellerin askerliğe uygun olmadığı görüşünü savunuyor. Homoseksüel olduğunu söyleyen askerler, fotoğraflı kanıt vermeye zorlanıyor. Bazıları aşağılayıcı tıbbi muayenelerden geçiyor.

        KOMUTANLARIN İSTİFASI: Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarının istifasının ardından yenilerinin beklenmeden atanması hükümetin askeriye üzerindeki denetiminin bir göstergesi. Ancak terfiler hâlâ Genelkurmay Başkanı’nca yapılmaya devam ediyor, bu alanda sivil kontrol zayıf.

        RTÜK’TEN DİZİLERE UYARI: RTÜK, TV dizilerinde tarihi karakterlere saygı, homoseksüellik ve homoseksüellerle ilgili sahnelerin dizi ve filmlerde yer almasıyla ilgili olarak kanallara uyarıda bulundu. Buna örnek olarak Show TV’deki Muhteşem Yüzyıl dizisi, Ocak 2011’de Habertürk TV’deki bir programda homoseksüelliğin normal olarak gösterilmesi, atv’de aynı yatakta uzanan iki erkeğin gösterilmesi ve Digitürk’te Sex and The City 2’de homoseksüel düğünü gösterildi.

        KRALLIK ODASI YAPILMADI: Yeni Protestan kilisesi ve Yehova Rahipleri’nin ibadethanesi olan Krallık Salonu yapımı için yeni bir yer gösterilmedi, inşaat başlamadı. Yehova Şahitleri’nin Ankara ve İstanbul’da emlak vergisi muafiyeti istemiyle ilgili davalar sürüyor.

        DIŞ POLİTİKA ELEŞTİRİSİ: Dış politikada İran, Suriye ve Libya konusunda özellikle de yaptırımlar konusunda AB ile aynı safta bulunmadı. Konvansiyonel silahların kontrolüyle ilgili Wassenaar Düzenlemesi’nde de aynı safta bulunmadı.

        TÜRKİYE’YE VİZE SİTEMİ: Türkiye, AB’ye yönelik tek bir vize politikası uygulamıyor. Türkiye, 11 AB ülkesinden vize isterken, diğer 16 üyeden 90 güne kadar kısa süreli kalışlarda vize istemiyor.

        YAYINLANMAMIŞ KİTAP ENDİŞESİ: İfade özgürlüğünün ihlaliyle ilgili dava sayısının artması ciddi endişe doğuruyor. Basın özgürlüğü pratikte kısıtlanmış durumda. Gazetecilerin tutuklanması, yayınlanmamış kitabın Ergenekon davasıyla bağlantısının kurulması bu endişeyi en üst seviyeye taşıyor. Bazı internet siteleri hâlâ yasaklı. Mayıs 2009’dan beri TİB yasaklı internet siteleriyle ilgili istatistikleri yayımlamadı. Filtre uygulaması getirildi. Youtube yasaklarıyla ilgili davalar devam ediyor.

        RUMLARA 65 MİLYON EURO: Rumların KKTC’deki taşınmazlarıyla ilgili davaları sürüyor. Taşınmaz Mal Komisyonu’na 1000 başvuru yapıldı. 200’ü sonuçlandı. 65 milyon Euro tazminat ödendi. Türkiye, adada iki liderin yürüttüğü müzakereleri aktif bir şekilde destekliyor. Ancak Ek Protokolü hâlâ uygulamıyor. Serbest ticaretin önündeki engelleri kaldırmadı. Rum yönetimi ile iliişkilerin düzeltilmesi için hiçbir gelişme yaşanmadı.

        EKÜMENİK YASAK: Ruhban Okulu hâlâ kapalı. Ermeni Patriği’nin bir üniversiteye Ermeni dili bölümünün açılması önerisi yıllardır sonuca ulaşmadı. Patrikhane hâlâ ekümenik sıfatını kullanamıyor.

        KADINA ŞİDDET ARTTI: Namus cinayetleri, erken ve zorla evlenme, kadına yönelik şiddet Türkiye’nin en büyük sorunları olmaya devam ediyor. Kadın cinayetlerinde ve kadına yönelik şiddette ciddi bir artış var.

        AIDS BİLİNMİYOR: Gerçek bir AIDS politikasının yokluğundan, kamuoyunda hastalığa yönelik farkındalık az. Oysa hastalığın yayılma oranında artış olabilir. Ulusal Kamu Sağlığı Enstitüsü ve Ulusal Kanser Enstitüsü kurulmadı.

        GÜL’ÜN ROLÜ: Dış politikada aktif rol üstlenen Cumhurbaşkanı Gül, ülke içindeki kutuplaşmaya karşın uzlaştırıcı bir rol oynuyor. Diyarbakır Belediyesi’ne yaptığı ziyaret, Hrank Dink davasını DDK’ya götürmesi önemli girişimler.

        Tutuklu vekiller de raporda yer aldı

        Mahkeme seçilmiş sekiz milletvekilinin serbest bırakılmasını reddeddikten ve YSK’nın mazbatasını alan bir milletvekilinin milletvekilliğinin düşürümesi üzerine, CHP ve BDP ilk olarak yemin etmedi. Uzun süreli tutukluluk birçok milletvekili tarafından vurgulandı.

        CEZAEVİNDE KÜRTÇE: Cezaevi nüfusu hızla arıyor. Bunun en önemli sebebi davaların çok uzun sürmesi. Bazı hapishanelerde kalanların yüzde 47’si tutuklu. Hapishanede bulunan mahkûmların görüşlerde ve mektuplarında Kürt dili kullanması zaman zaman kısıtlanıyor.

        DERS KİTAPLARINDA ANTİMİSYONER SÖYLEM VAR: Misyonerler İslam’a ve ülkenin bütünleşmesine karşı tehdit olarak görülüyor. Antimisyoner söylem zorunlu ders kitaplarında mevcut. Film ve dizilerdeki antisemitizm ve nefret söylemleri herhangi bir yaptırıma maruz bırakılmadı. UCUBE RAPORDA: Mehmet Aksoy’un Kars’taki insanlık anıtı heykeli, Başbakan Erdoğan’ın sanatsal yeteneğini eleştirmesinden sonra yıkıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ