Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Birliği'nde vites farkı

        HABERTURK.COM DIŞ HABERLER SERVİSİ

        Avrupa'da çift vitesli yani güçlü ve zayıf üyelerden oluşan iki ayrı gruba ayrılmış bir Avrupa Birliği tartışmaları süre giderken, Dünya Bankası'nın yürüttüğü "The Doing Business Project"(İş yapma projesi) güçlü ve zayıf Avrupa ülkeleri arasında bir işin yerine getirilişi açısından ne derece ciddi bir farkın oluştuğunu, bir takım kriterleri göz önüne alarak, net bir şekilde ortaya koyuyor.

        Dünya Bankası tarafından yürütülen The Doing Business project'in(iş projeleri yapmak) son verileri elektrik bağlatma, inşaat müsadesi almak, sözleşmeleri yürürlüğe koyma, vergi beyan etme gibi genel iş faaliyetleri ele alındığında, Portekiz, İrlanda, İtalya, Yunanistan ve İspanya'da iş yapmanın daha güçlü komşu ülkelere kıyasla daha zor, daha pahalı ve daha yavaş olduğunu gösteriyor.

        ALMANYA'DA ELETRİK BAĞLATMAK İKİ HAFTA iRLANDA VE İTALYA'DA ALTI AY SÜRÜYOR

        Örneğin, Almanya'da yeni bir ticari elektrik bağlatma süresi oldukça hızlı. Kamu hizmeti şirketi ile sözleşme imzaladıktan sonra sadece iki hafta içinde elektrik bağlanabiliyor. İrlanda ve İtalya'da ise bu süre altı aya kadar çıkabiliyor. Almanya'dan sonra en hızlı elektrik bağlanan ülke 50 günün biraz üstü ile AB'nin dışında olan ABD.

        İTALYA, YUNANİSTAN VE PORTEKİZ'DE MAL KARGOSU NAKLİYESİ ÇOK UZUN SÜRÜYOR

        İtalya, Yunanistan ve Portekiz'de diğer Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında standart bir mal kargosunu okyanus nakliyesi yoluyla ihraç ve ithal etme süresi kaydadeğer şekilde uzun sürüyor. Bu süre İtalya ve Yunanistan'da 20 günü bulurken, Portekiz'de 15 günün biraz üzerinde. Oysa İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya ve İrlanda'da 10 günün altında nakliye gerçekleşebiliyor. ABD'de ise hepsinden düşük 5 günü biraz geçiyor.

        İTALYA'DA HUKUK SİSTEMİ OLDUKÇA HANTAL

        İtalya'nın hukuk sistemi oldukça bürokratik ve çok yavaş. Ticari bir anlaşmazlığı sonuçlandırmak yaklaşık üç yıl alıyor, Almanya ve Fransa'da ise bu süre sadece bir yıl.

        VERGİ KAÇIRMA YUNANİSTAN'DA YAYGIN

        Zayıf idare edilen karmaşık vergi sistemleri genellikle yüksek oranda vergi kaçırmaya neden oluyor. Bu sorun Yunanistan'da oldukça yaygınlaşmış bir sorun.

        KURUMLAR VERGİSİ EN AZ İRLANDA'DA ÖDENİYOR

        İrlanda'daki işletmeler, Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında kar oranlarına göre daha az kurumlar vergisi ödüyor, yüzde 20'nin biraz üstü. Kar oranına göre en yüksek kurumlar vergisi ödenen ülkeler ise yüzde 60'in üzerinde seyreden İtalya ve Fransa.

        VERGİ BEYANNAMESİ DOLDURMA SÜRESİ PORTEKİZ VE İTALYA'DA ÇOK FAZLA

        Aynı zamanda karmaşık vergi sistemleri daha fazla zaman gerektiriyor. Vergi beyannamesi doldurma süresi Portekiz, İtalya ve Yunanistan'da çok yavaş. Başı yılda 300 saat ile Portekiz çekerken hemen arkasından İtalya geliyor. Yunanistan'da ise 200 saati aşıyor. En hızlı vergi beyannamesi doldurulan ülke ise 100 saatin altı ile İrlanda ve 100 saati biraz geçen İngiltere.

        İNŞAAT İZNİ ALMA SÜRELERİ ABD'NİN EPEY GERİSİNDE

        Ayrıca Avrupa'da standart bir deponun inşa edilme iznini alma süresi ABD'nin oldukça gerisinde kalıyor. ABD'de yaklaşık 20 gün iken, ona en yakın Avrupa ülkesi Almanya'da bu süre 100 güne yaklaşıyor. En uzun süreler ise 250 günü aşan Portekiz ve İtalya'ya ait.

        SÖZLEŞMELERİ YÜRÜRLÜĞE KOYMADA İTALYA ABD'NİN İKİ YIL GERİSİNDE

        İtalya'da sözleşmeleri yürürlüğe koymak ABD'ye göre iki yıl daha uzun sürüyor. İtalya'nın arkasından Yunanistan ve Portekiz geliyor. Hız bakımından ABD'ye yaklaşan ülkeler ise başta Fransa olmak üzere sırasıyla Almanya ve İngiltere.

        ABD'YE YETİŞEMİYORLAR

        Sonuçta inşaat izinleri, elektrik bağlama, sözleşmeleri yürürlüğe koyma ve mal ihracatında harcanan ortalama süre fakir Avrupa ülkeleri ile onların güçlü komşuları arasındaki farklılığı ortaya koyuyor. İtalya 400 günün üzerine çıkarak başı çekiyor, ardından 300 güne yaklaşan Yunanistan ve 200 günü geçen Portekiz ve İrlanda geliyor. İngiltere, Almanya ve Fransa'da ise bu süre 200 günün altına düşüyor. Almanya'da neredeyse 100 güne kadar geriliyor. Ama hiç biri ABD'nin bu hususlardaki ortalama hızına(100 gün) yetişemiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ