Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya "Arap Baharı kaçınılmazdı"

        İstanbul'da düzenlenen Türkiye-Afrika Ortaklığı Bakanlar Düzeyinde Gözden Geçirme Konferansı'nda açılış konuşmasını yapan Davutoğlu, Türkiye ve Afrika ülkelerinde arasındaki ilişkilerin yanı sıra Arap Baharı'na da değindi. Davutoğlu, "Yakın zamanda bölgemizde çok radikal değişiklikler gördük. Birçok dost Afrika ülkesi başarılı seçimler gerçekleştirdi, kurumlarını yeniledi ve istikrar, demokrasi ve refaha doğru büyük adımlar attı." dedi.

        Tunus, Mısır, Liberya, Gine ve diğer bazı ülkelerdeki seçimlerin, iyi yönetimin sadece bazı ülkeler için olmadığını gösterdiğini kaydeden Davutoğlu, "İnsanlar demokratik haklarını kullanmak için çok istekli ve iradeli. Seçimlerin aynı zamanda sosyal ve siyasi istikrar için hayati bir rol oynadığını gördük." diye konuştu.

        Amaçlarının bölge etrafında istikrar, güvenlik ve refah kuşağı oluşturmak olduğunu ifade eden Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Otokratların iradesinden çok halkın iradesinin önemli olduğu demokratik rejimlerin bu amaca katkı sağlayacağından şüphe yok. Türkiye bu yüzden yıllardır insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü gibi evrensel değerleri teşvik ediyor. Bugün bölgemiz bir uyanış sürecinden geçiyor. Çeyrek asırdan fazla süredir, başkaları ulaşırken kendisi haklarına ulaşamamış halkların sosyal ve ekonomik beklentiler ile engellemeleri arasında kalarak tektonik tabakalar arasında birikmiş büyük bir baskının ortaya çıkmasına şahit oluyoruz. Arap Baharı kaçınılmazdı. İktidarı bu bölge içinde tutmanın artık tek yolu gücü paylaşmaktan geçiyor. Süreç zaman alacak. Doğrusal olmayacak ve çok mevsimler geçirecek. Ancak geri dönülemez." dedi.

        2012'YE KADAR AFRİKA'DAKİ ELÇİLİK SAYIMIZ 27'DEN 33'E ÇIKARILACAK

        Türkiye Afrika arasındaki ilişkileri de değerlendiren Davutoğlu, 2005'ten bugüne kadar alınan yolu anlatarak şöyle konuştu: "Büyük elçilik sayımız altı yılda üç katına çıktı. 76 üst düzey ziyaret gerçekleştirdik ve iki bin beş yüz Afrikalı öğrenciye de burs imkanı sağladık. Şu anda hizmet veren 37 Türk okulu ile de eğitim hizmeti veriyoruz." Türkiye'nin Afrika'dan bir çıkar gözetmeksizin tamamen insani duygularla çalıştığını belirten Davutoğlu 2012'de şu anda sayısı 27 olan Afrikadaki Türk elçiliklerinin 33' çıkacağını açıkladı.

        54 Afrika ülkesinin dışişleri bakanları, Afrika Birliği Komisyonu, bazı uluslararası ve bölgesel örgütlerin başkanlarının katıldığı konferans bugün sona erecek.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ