Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya 'Tutuklayacak güç tanımam'-Egemen bağış-Avrupa Birliği-Ermeni İddiaları

        Gökhan ARTAN- Kerim ÜSTER / AHT

        Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecine yönelik temaslarda bulunmak üzere dün sabah saatlerinde Brüksel’e hareketinden önce Atatürk Havalimanı’nda bir basın toplantısı düzenleyen Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, hakkında ön soruşturma başlatan İsviçre’ye cevap verdi.

        Soruşturma başlatan İsviçreli savcıya çağrıda bulunan Bağış, “Zürih’teki sayın savcı boşuna vakit harcayıp araştırmakla uğraşmasın. Ben o gün orada ‘1915’te yaşanan olaylar soykırımdeğildir’ dedim. Bugün bunu burada tekrar ediyorum. Bana her sorulduğunda da aynı cevabı vereceğimden kimsenin şüphesi olmasın. Bu tür soruşturmalarda hamdolsun şerbetliyiz. Gerekirse Davos’a gider, yine söyleriz. Bunu elimizdeki belgelere, bilgilere, arşivlere dayanarak söylüyorum. AB’nin kuruluş felsefesi ifade özgürlüğüne dayalıdır” diye konuştu.

        ‘ÇOK MÜSTERİHİM’

        Bağış, sözlerine şöyle devametti: “AB’nin kararlarında, AB’nin değerlerinde herkesin inancını dilediği gibi sınırsızca beyan edebilme hakkı vardır. Ben Türkiye Cumhuriyeti’nin herhangi bir bakanını tutuklayabilecek bir güç tanımıyorum. Bu konuda çok müsterihim.Maalesef sadece İsviçre’de değil bazı başka AB üyesi ülkelerde de bugünlerde insanların arasına fitne sokmaya kalkışan, özgürlüklere tehdit oluşturan arayışlar var. Biz bunlardan etkilenmeyeceğiz.”

        'İSVİÇRE BAĞIŞ'I TUTUKLAYABİLİR'

        Uluslararası hukukun kalbi İsviçre’nin Cenevre kentindeki Uluslararası Araştırma Enstitüsü’nde Diplomatik Hukuku dersleri veren Profesör Eric Wyler, Bağış hakkında başlatılan ön soruşturmayı Habertürk’e değerlendirdi. Wyler, “BM çerçevesinde söylemediğinden, Bağış bu sözleriyle risk almış. Açılacak bir davada bakanın suçlu bulunması mümkün. İsviçre toprakları dışına çıkmış olması iyi olmuş” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ