Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Nato Afganistan 12 şehit Türk askerleri NATO gücü

        Bahar BAKIR/ ANKARA

        Afganistan’da helikopter kazasında şehit olan 12 Türk askeri için dün Kâbil’de üst düzey bir askeri uğurlama töreni düzenlendi. Kâbil Havalimanı’nda düzenlenen ve gerek Afgan ordusu gerekse ISAF’ın en üst düzey komutanlarının katılımıyla gerçekleşen törenin ardından, 12 şehidin naaşı uçakla Ankara’ya gönderildi. Şehitler için yarın iki cenaze töreni yapılacak.

        İZDİHAM YAŞANDI

        Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan ve devlet erkânının katılacağı tören sonrasında, 5 şehit Ankara Cebeci Askeri Şehitliği’nde toprağa verilecek, 7 şehit isememleketlerinde defnedilecek. Afganistan’da önceki gün şehit olan 12 asker için dün Kâbil’deki havalimanında uğurlama töreni düzenlendi. Havalimanının askeri bölümünde yapılan törene, Afganistan Genelkurmay BaşkanıMohammed Karimi ve Afgan ordusunun tümgeneralleri, ISAF Komutanı John Allen ve komuta heyeti, Kâbil EmniyetMüdürü, Kâbil Valisi ve yabancı askeri kuvvet temsilcileri katıldı. HABERTÜRK’ün üst düzey yetkililerden edindiği bilgiye göre, uğurlama töreninde havalimanı doldu taştı.

        ISAF ve Afgan ordusunun tümtemsilcileri törende eksiksiz yer alarak, 12 şehit için saygı duruşunda bulundu. Törende yaşanan bu izdiham, Afganistan- Türkiye kardeşliğinin bir göstergesi olarak değerlendirildi. Afgan halkı da bu acı haber nedeniyle Afganistan’da bulunan Türk Büyükelçi Basat Öztürk’e “başsağlığı” dileklerini iletti.

        VURULMA YOK, SORUN TEKNİK

        Yetkililer, “Görgü tanıklarının ifadeleri helikopterde teknik bir sorun olduğuna işaret ediyor. Olayda, helikopterin vurulması gibi en ufak bir emare yok. Helikopterde bir güç kaybı olduğu anlaşılıyor. Üzerine düştüğü binanın yanındaki boş alana inmeye çalışmış gibi bir izlenimvar. Bunların hepsi kaza kırımraporuyla aydınlanacak” dedi. 12 şehit için Ankara’daki ilk tören yarın Mamak’taki Barış Gücü Tugayı’nda yapılacak. Askeri törenin ve Kocatepe Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından şehit subaylardan Binbaşı Mithat Çolak, Yüzbaşı İlker Aydın, Yüzbaşı Adil Erdoğan, Üsteğmen Tahsin Barutçu ve Başçavuş Salih Helvacı’nın naaşı Ankara Cebeci Askeri Şehitliği’nde toprağa verilecek. Binbaşı Serkan Doğan, Tekirdağ Muratlı’daki aile mezarlığına, Binbaşı İsmail Cem Yakınlar, Konya Akşehir Garnizon Şehitliği’ne, Binbaşı Şükrü Bağdatlı, memleketi Fatsa’daki aile mezarlığına, Üsteğmen Okan Melikoğlu Ordu Boztepe’deki aile mezarlığına, Astsubay Üstçavuş Mehmet Akbaş Isparta Garnizon Şehitliği’ne, Uzman Çavuş Önay Vurucu Erzurum Karskapı Şehitliği’ne, Üsteğmen Murat Yıldız İzmir Kadifekale Şehitliği’ne defnedilecek.

        BAŞBAKAN AİLELERİ TELEFONLA ARADI

        Başbakan Tayyip Erdoğan Afganistan’da düşen helikopterde şehit olan 12 askerin ailelerini telefonla arayarak taziyelerini iletti. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve kuvvet komutanları da şehit binbaşı Serkan Doğan’ın ailesine eşleriyle beraber taziye ziyaretinde bulundu.

        Kaza dolayısıyla Almanya seyahatini iptal eden Başbakan Erdoğan, Keçiören Subayevleri’ndeki konutundan dün şehit ailelerini tek tek arayarak, başsağlığı dileklerini iletti. Erdoğan ayrıca, Konya’da eğitim uçuşu sırasında düşen uçakta şehit olan ve önceki gün toprağa verilen Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın Türk Yıldızları Akrobasi Timi’nde görevli pilot yüzbaşı Ümit Özer’in eşi Setenay Özer’i de arayarak başsağlığı diledi Orgeneral Necdet Özel ile Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral E. Murat Bilgel, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, şehit binbaşının ailesini, Kızılay’da Namık Kemal Mahallesi Devlet Lojmanları’ndaki evinde ziyaret etti.

        Ziyarette, komutanların eşleri de hazır bulundu. Özel ve beraberindekiler, burada Şehit Binbaşı Serkan Doğan’ın eşi Emel, 10 yaşındaki kızı Umay, annesi Sevinç, kardeşi Ceyhun Doğan’la görüşerek, başsağlığı diledi. Özel, evden çıkışta gazetecilere, “Hepimizin, tüm milletimizin başı sağ olsun. Başka söylenecek bir şey yok” dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise Genelkurmay Başkanı’nı telefonla arayarak başsağlığı diledi. Gül yayınladığı mesajında da 12 askerin şehit olmasından derin üzüntü duyduğunu belirtti.

        Resmi cenaze töreni yarın veya salı günü Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Afganistan’da şehit olan askerlerden Binbaşı Serkan Doğan’ın evine taziye ziyaretinde bulundu. Yılmaz, çıkışta yaptığı açıklamada, şehit askerler için resmi cenaze törenlerine ilişkin, “Pazartesi ikindi vakti olmazsa, salı günü olacak’’ dedi.

        İŞTE 12 ŞEHİDİMİZ

        Salih Helvacı (Sağlık Kıdemli Başçavuş)

        Mehmet Akbaş

        (U/H. Teknisyen Kıdemli Üstçavuş)

        Önay Vurucu (Piyade Uzman Çavuş)

        Serkan Doğan (Personel Binbaşı)

        Mithat Çolak (Mühendis Binbaşı)

        İlker Aydın (İkmal Yüzbaşı)

        Murat Yıldız (İkmal Üsteğmen)

        Tahsin Barutçu (Kara Pilot Üsteğmen)

        Okan Melikoğlu (İkmal Üsteğmen)

        Şükrü Bağdatlı (Hava Personel Binbaşı)

        İsmail Cem Yakınlar (İstihkam Binbaşı)

        Adil Erdoğan (Kara Pilot Yüzbaşı)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ