Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya kosova Mitroviça İbre Nehri arnavut Sırp Vetvendosye

        Kosova'nın kuzeyinde bulunan Mitroviça'nın Sırp kesiminde bir Arnavut ailesine yönelik bombalı saldırının ardından İçişleri Bakanı'nın talimatı üzerine, kenti ikiye ayıran İbre nehri köprüsünün kuzeyine yerleştirilen Kosova polisi kontrol noktası konteyneri Sırp aşırı milliyetçiler tarafından yıkıldı.

        Olayı izlemek amacıyla bölgeye giden gazeteciler de Sırpların saldırısına uğradı.

        "OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLSİN"

        Kosova'da yerli ve uluslararası kurumların yetkilileri saldırıyı sert bir dille kınarken, muhalefet partilerinden 'Vetvendosye' hareketi olayı terör saldırısı olarak niteleyerek ülkenin kuzeyinde olağanüstü durum ilan edilmesini istedi.

        Arnavutluk'un başkenti Tiran'da üniversite öğrencilerinin kurduğu "Etüt, Eleştiri, Eylem" Derneği de yayımladığı bildiride, Arnavutlara yönelik şiddet eylemlerine karşı Tiran yönetimini sessiz kalmakla, Kosova hükümetini ise ülkenin kuzey kesimi konusunda ulusun çıkarlarına aykırı davranmakla suçladı.

        Bildiride ayrıca, Kosova'nın kuzey kesiminin statüsünün müzakere dahi edilmemesi gerektiği belirtilerek Belgrad'la yapılan anlaşmaların bozulması, diyalog sürecinin dondurulması ve Kosova ile Arnavutluk arasındaki sınırların kaldırılarak Arnavut ulusal birliğinin kurulması istendi.

        NATO'YA ÇAĞRI

        Bu arada Kosova Ulusal Ordusu (AKSH) adlı örgütten yapılan açıklamada da hükümet, NATO ve Avrupa Birliği Kosova Misyonu'ndan (EULEX) aşırı Sırpların etnik temizlik amaçlı eylemlerine karşı zaman kaybetmeden önlem alması istendi.

        Albay Sokol Deliu'nun imzasını taşıyan açıklamada, eylemlerin devam etmesi durumunda AKSH'nın Kosova ve Arnavutluk'ta faaleyetini dondurma kararını yeniden gözden geçirmek kalınacağı dile getirildi.

        Mitrovça'nın Sırp kesiminde iki gün önce meydana gelen bombalı saldırıda, bir Arnavut hayatını kaybetmiş, iki çocuğu da yaralanmıştı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ