Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya G8 Zirvesi başladı

        Sanayileşmiş ülkeler kulübü G8 zirvesi, ABD'nin başkenti Washington yakınlarında bulunan Camp David'deki başkanlık ikametgahında dün akşam başladı.

        ABD Başkanı Barack Obama, İngiltere, Kanada, İtalya, Fransa, Almanya, Japonya ve Rusya liderleri ile AB Komisyonu başkanını, "Laurel Lodge" adı verilen ikametgahın girişinde yerel saatle 20.00'de (TSİ 03.00) karşıladı.

        G8 liderleri Başkan Obama'nın verdiği çalışma yemeğinde, başta İran'ın nükleer çalışmaları olmak üzere, Kuzey Kore'nin nükleer programı ile yarın Chicago'da başlayacak NATO zirvesinin ana konusu Suriye ile Afganistan'daki gelişmelerle ilgili uluslararası sahnedeki önemli konuları görüştüler.

        G8 zirvesinin bir başka ana gündem maddesini de küresel ekonomi ve Avrupa ekonomisinde avro bölgesindeki borç krizi oluşturacak.

        Liderler bugün yapacakları beş ayrı çalışma oturumunda küresel gıda güvenliği konusunu da ele alacak.

        Fransa'da geçen Salı göreve geldikten sonra Beyaz Saray'da ilk kez Başkan Obama ile görüşen Cumhurbaşkanı François Hollande da Camp David öncesi yaptığı açıklamada, Amerikan başkanının Fransa'nın ekonomik büyümesiyle ilgili görüşlerinde yakınlık gördüğünü kaydetti.

        Zirveye katılmayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Başbakan Dmitriy Medvedev'i gönderdi.

        Çin ile birlikte BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye rejimi aleyhinde karar çıkmasını engelleyen Rusya'nın üst düzey yetkililerinden Vadim Lukov, ülkesinin Suriye ile ilgili tutumunu bu zirvede de savunmaya devam edeceğini söyledi.

        Amerikalı yetkililer, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Başbakanı David Cameron'ın bu akşam Chelasea ile Bayern Münih arasında oynanacak Şampiyonlar Ligi final karşılaşmasını Camp David'deki sinema salonunda birlikte izleyeceklerini de belirttiler.

        Camp David'e kravatla gelen tek lider olan yeni Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'a Başkan Obama, kravatını çıkarabileceğini söyleyince, Hollande da İngilizce "Basınım için" diye yanıt verdi.

        Başkan Obama da bunun üzerine, "Basının için düzgün görünmelisin" derken, basın mensupları bu yakınlaşma anını ölümsüzleştirdiler.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ