Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi İstanbul'da Küresel buluşma

        İstanbul, Türkiye'nin ABD ile eşbaşkanlığını yürüttüğü Terörle Mücadele Küresel Forumu (TMKF) toplantısına ev sahipliği yapıyor.

        Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, forumun açılışında yaptığı konuşmada, Forum kapsamında ikinci kez toplanılmasının şiddete varan aşırıcılık ve terörizmin her türüne karşı mücadele için birlikte çalışma yönünde süregelen kararlılıklarının güçlü bir ispatı olduğunu kaydetti.

        TMKF'nin faaliyete geçmesinin üzerinden yalnızca dokuz ay geçtiğine işaret etti ve herkesin bu kısa süre zarfında gösterilen performanstan ve Forum'un etkin bir şekilde işler hale getirilişinden gurur duyabileceğini söyledi. Terörizmin ve şiddete varan aşırıcılığın yeni sınamalar olmadığına işaret eden Davutoğlu, "Bunların yöntemleri yeni ve sürekli değişiyor olabilir, ancak tehdidin niteliğine uluslararası toplum uzun süredir aşinadır" dedi.

        "TERÖRİZM ENGELİ DEVAM EDİYOR"

        Uyumlu ve önemli çabaları barındıran oldukça uzun bir terörle mücadele tecrübesine rağmen, terörizmin küresel güvenlik reform ve istikrarın önünde önemli bir engel olmaya devam ettiğini belirten Davutoğlu, "Terörizm ayrım gözetmeksizin hepimiz için bir tehdittir ve ekonomik kalkınma için gerekli olan ortamı da baltalamaktadır" diye konuştu.

        CLINTON: ORTAKLIĞIMIZIN MEYVELERİNİ İLERİDE ELE ALACAĞIZ

        Teröristlerin aynı zamanda açık toplumların nimetlerini kendi emellerine alet etmekte ve kötü niyetli faaliyetlerini gizleme konusunda çok mahir olduklarına dikkati çeken Davutoğlu, bu durumun güvenlik kuruluşlarını hemen her gün büyük bir sorumlulukla karşı karşıya bıraktığını söyledi.

        Toplantının açılışında konuşan ABD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton da, son yıllarda uluslararası toplumun, şiddetin kullanıldığı aşırlığın tüm biçimleriyle mücadelede önemli mesafe kat ettiğini belirterek, "Anlık krizlerle ve kaygılarla uğraşmak her zaman daha kolaydır ancak bu forum aracılığıyla inşa ettiğimiz uzun vadeli ortaklığın karşılığını gelecek yıllarda alacağız" dedi.

        Uluslararası işbirliği marifetiyle terörün finansmanının engellenmesinde, yeni ve etkili terörle mücadele yasalarının çıkarılmasında, hava ve deniz yolu güvenliğinin sağlanmasında önemli ilerleme sağlandığını belirten Clinton, son on yılda dünya çapında 120 binden fazla terör şüphelisinin yakalandığını, bunların 35 binden fazlasının mahkum olduğunu, Usame bin Ladin'in öldürüldüğünü hatırlatarak, "Birlikte yaptığımız işler sayesinde vatandaşlarımız artık daha büyük güven içinde" diye konuştu.

        Katedilen önemli mesafelere karşın terör tehlikesinin acil ve inkar edilmez bir şekilde devam ettiğini anlatan Clinton, "El-Kaide'yle bağlantılı grupların operasyonlarını genişletmesiyle birlikte tehdidin coğrafi olarak farklı bölgelere yayıldığını, Mali, Somali ve Yemen'deki terör gruplarının çevrelerinde istikrarı bozucu saldırılar gerçekleştirdiklerini" belirtti. Clinton, "Türkiye'de de PKK 10 binlerce hayat alan terör faaliyetini sürdürüyor. ABD teröre karşı mücadelesinde Türkiye'nin yanında güçlü bir şekilde yer alıyor" dedi.

        "TERÖRÜN İDEOLOJİSİ HEDEF ALINMALI"

        Terörle Mücadele Küresel Forumu'nun ve temsil ettiği uluslararası işbirliğinin hayati bir önem taşıdığını kaydeden Clinton, "Karşı karşıya olduğumuz tehdit nasıl sınırları ve okyanusları aşıyorsa, bizim buna vereceğimiz yanıt da öyle yapmalı. Terörle mücadelede askeri ve sivil gücü birleştiren, istihbaratı, adli sistemi, diplomasiyi, kalkınmayı, insani yardımı ve mümkün olan her ortağı ve varlığı kullanan stratejik, kapsamlı bir yaklaşıma ihtiyacımız var" dedi.

        "Terör tehdidini yenmek için muharebe alanındaki teröristleri öldürmekten fazlasına ihtiyaç olduğunu öğrendiklerini" belirten Clinton, terörle mücadelede finans kaynaklarının, terör örgütlerinin yeni üye bulmalarının ve korunaklı yaşam alanları bulmalarının önüne geçilmesinin önemli olduğunu söyledi. Terör örgütlerinin ideolojilerinin de hedef alınması gerektiğini kaydeden Clinton, bunun özellikle gençler üzerindeki etkisinin azaltılması gerektiğine işaret etti.

        Forumun, terörle mücadelede küresel stratejinin kritik bir kısmının sivil kurumların güçlendirilmesi olduğunun altını çizdiğini ifade eden Clinton, bunun hayata geçirilmesinde hali hazırda önemli adımlar atıldığını, Birleşmiş Milletler ve diğer çok taraflı örgütlerle işbirlikleri geliştirildiğini ifade etti.

        FORUM 29 ÜLKEYİ KAPSIYOR

        TMKF toplantısına Davutoğlu ile Clinton'ın yanı sıra birçok ülkeden bakan düzeyinde katılım gerçekleşecek. Avrupa Birliği ve 29 ülkeden oluşan forum, terörün her türüyle mücadele edilmesine yönelik bir platform niteliğinde.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ