Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Netanyahu'ya 'Mavi Marmara' eleştirisi

        HABERTURK.COM DIŞ HABERLER SERVİSİ

        İsrail hükümeti tarafından hazırlanan 'Mavi Marmara' raporuyla ilgili ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Raporda Başbakan Netanyahu ağır biçimde eleştiriliyor.

        CİDDİ KUSURLAR

        İsrail Devlet Denetleyicisi Micha Lindenstrauss'un kaleme aldığı 153 sayfalık raporda aralarında Benyamin Netanyahu'nun da bulunduğu yetkililerce iki yıl önceki baskında 'ciddi kusurlar' yapıldığının tespiti yapıldı. Netanyahu, filoyla müzakere içeren yöntemleri yeterince uygulamamakla da suçlandı.

        ORGANİZE DEĞİL

        Raporda, "Türk filosunun önceki yardım filolarından farklı olduğunun yetkililerce bilinmesine rağmen baskının karar sürecinin organize ve koordineli olmadığı" da kaydedildi. Gazze filosu yola çıkmadan önce toplanan 7 üyeli güvenlik kabinesinin de anayasal bir dayanağı olmadığı vurgulanan raporda Netanyahu'nun acele kararlar aldığı belirtildi.

        Rapora göre, filonun yola çıkacağı bilgisini 2010 yılı başında alan genelkurmay başkanı, savunma bakanı ve stratejik işler bakanı, Netanyahu'dan geniş katılımlı bir hükümet toplantısı yapılmasını istedi. Fakat uyarılara rağmen İsrail Başbakanı, gerekli mekanizmaları çalıştırmadı. Gazze filosunun yola çıkmaması için gereken diplomatik ve siyasi çabalar da gösterilmedi.

        Mavi Marmara baskınından 5 gün önce toplanan güvenlik kabinesine adalet ve iç güvenlik bakanları davet edilmedi. Başbakanlığa bağlı Milli Güvenlik Konseyi'nin, Mavi Marmara ile ilgili stratejiye katkı yapma talepleri de geri çevrildi. İsrail Ordusu yetkilileri, konseyin konuyla ilgili düzenlemek istediği toplantıya katılmadı.

        NETANYAHU'DAN TEŞEKKÜR

        Netanyahu'nun sözcüsü Mark Regev hazırlanan rapor hakkında yaptığı ilk açıklamada, "İsrail'in demokratik süreci, kusuru bağımsız olarak tespit etmek için oluşturulmuş kurumsal mekanizmaları da içerir ve Devlet Denetleyicisi'ne yaptığı çalışma için teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

        BARAK: "ELEŞTİRİLERİ KABUL EDİYORUM"

        Barak, raporla ilgili yaptığı ilk değerlendirmede, "eleştirileri kabul ettiğini ve de geçmişte olduğu gibi savunma kurumlarının ve İsrail ordusunun düzeltilmesi gerekenleri değiştireceğini" söyledi.

        Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Yapılması gereken budur ve yapılacaktır" denildi.

        BM DE ELEŞTİRMİŞTİ

        Geçen yıl Birleşmiş milletler tarafından hazırlanan bir başka raporda İsrail'in gemiyi durdurma hakkı olduğu belirtilmesine rağmen, baskında aşırı güç kullanıldığı sonucuna varılmıştı.

        Türkiye, Marvi Marmara baskını konusunda İsrail'den resmi özür ve tazminat talep ediyor.

        İsrail askerlerinin Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan Mavi Marmara gemisine 31 Mayıs 2010'da Gazze açıklarında düzenledikleri saldırıda biri ABD vatandaşı olmak üzere 9 Türk hayatını kaybetmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ