Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Tahran, kaçırılan vatandaşları için Türkiye ve Katar'a başvurdu

        HABERURK.COM VE AJANSLAR

        İran, önceki gün başkent Şam'da bir türbeyi ziyarete giderekn otobüsle kaçırılan 47 vatandaşı için Türkiye ve Katar'dan yardım istedi.

        İran devlet ajansı İRNA'nın haberine göre; Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi vatandaşlarının kaçırılmasının ardından mevkidaşları Ahmet Davutoğlu ve Şeyh Hamad Bin Casim Bin Cabr el Tani'yle birer telefon görüşmesi yaptı. Davutoğlu ve el Tani, Salihi'nin İranlı vatandaşları kurtarılmasına yönelik yardım talebine olumlu yanıt verdiler.

        Türkiye daha önce de Suriye'de kaçırılan 13 İranlı'nın serbest bırakılması için devreye girmiş ve başarılı olmuştu. İran'ın da Suriye rejimi tarafından kaçırılan 2 Türk gazetecinin serbest bırakılmasında yardımcı olduğu iddia edilmişti. Ancak son günlerde İranlı siyasetçilerin Türkiye ve Katar'ı Suriye'deki muhaliflere destek vermekle suçlamalarına yönelik sözleri de ilişkilerde gerilime neden oluyor.

        'KAÇIRILANLAR DEVRİM MUHAFIZI'

        Öte yandan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), kaçırılan İranlıların Devrim Muhafızları mensubu olduğunu belirtti.

        Özgür Suriye Ordusu'ndan bir yetkili, YouTube'dan yayımlanan bir video kaydında, "El Baraa tugayı üyelerinin, Şam'da keşif görevinde bulunan 48 İranlı milisi yakaladığını" ifade etti.

        Yetkili, "yapılan sorgulamada, bazılarının Devrim Muhafızları mensubu olduğunun ortaya konduğunu" söyleyerek, bu İranlılara ait olduğunu ve aralarında silah taşıma ruhsatının da bulunduğunu belirttiği belgeleri gösterdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ