Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Süper gücü o yönetecek!

        Çin'de ülkenin yeni liderlerinin belirlendiği 18. Ulusal Kongre dün sona erdi. Kongre sonrasında Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) yeni kadroları tanıtıldı.

        YENİ DEVLET BAŞKANI

        ÇKP'nin yeni Genel Sekreteri, beklendiği gibi Şi Cinping oldu. Şi'nin, gelecek yıl Mart ayında düzenlenmesi beklenen ÇKP'nin olağan kongresinde Hu Cintao'dan devlet başkanlığı görevini devralması bekleniyor.

        Aynı devir teslim töreninde yeni daimi polit büroda yer alan Başbakan Yardımcısı Li Kıçiang'ın, Başbakan Vın Ciabao'dan görevi devralması öngörülüyor.

        Şİ CİNPİNG'İN BİYOGRAFİSİ

        Çin'in müstakbel devlet başkanı ve yeni ÇKP Genel Sekreteri Şi Cinping, 1953 yılında Çin'in iç kesimindeki Şanşi eyaletinde doğdu ve 1974 yılında ÇKP üyesi oldu.

        Şi, Çin'in özellikle gelişmiş doğu ve güney kesimindeki eyaletlerde üst düzey yöneticilik görevi üstlendi ve kariyerinin son döneminde Polit Büro Daimi üyeliğinin yanı sıra Çin Devlet Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.

        1969-1975 yılları arasında Şaanşi eyaletindeki parti gençlik kollarında görev alan Şi, 1975 ile 1979 yılları arasında Pekin'deki Çinghua Üniversitesinin Kimya bölümünü tamamladı. Ülkede parti içi yükselmede en önemli unsurların başında gençlik kollarında görev almanın önemli olduğu belirtiliyor.

        1979-1982 yılları arasında merkezi ordu komitesi ofisi sekreterliği yapan Şi, daha sonra 1985 yılına kadar Hıbey eyaleti Cıngding kasabasında parti komitesi yardımcı sekreterliği gibi görevlerde bulundu.

        Şi, 1985-1988 yılları arasında Çin'in güneyindeki Fucien eyaletinin Şiamın kentinde vali yardımcılığı yaptı ve 1996 yılına kadar Fucien eyaleti parti organlarında çeşitli görevler yürüttü.

        1996 ile 2002 yılları arasında Fucien eyaleti parti komitesi sekreter yardımcısı görevini yürüten Şi, 2002-2007 arası Çin'in ana kesimindeki en zengin eyalet olan Cıciang'da parti komitesi sekreterliği yaptı.

        Şi Cinping, 2007 yılında ise Çin'in ekonomik başkenti Şanghay şehri parti komitesi sekreterliği görevini üstlendi.

        2007 yılından bu yana aynı zamanda Polit Büro daimi üyesi olan Şi, 2008 yılında da halen yürütmekte olduğu Çin Devlet Başkan Yardımcısı görevine getirildi.

        7 Kasım'da yapılan 18'inci ÇKP Ulusal Kongresi hazırlık toplantıları sonucu kongrenin genel sekreterliği görevine getirilen Şi, aynı zamanda 18'inci Ulusal Kongenin merkezi komite üyeliği görevini üstlendi.

        Öte yandan Associated Press, Şi'nin çocukluk yıllarını tepelere kazılmış mağara evlerden oluşan Liangjiahe'de geçirdiğini ve köy halkının Şi'yi, mağara evinden kaçtıktan sonra bulunup tekrar getirilen, kitap kurdu bir çocuk olarak anımsadığını duyurdu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ