Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Müslüman Kardeşler: Biz kazandık

        Mısır'da dün ilk turu yapılan anayasa referandumu sonrasında Müslüman Kardeşler tarafından kurulan Hürriyet ve Adalet Partisi'nden (HAP) 'kazandık' açıklaması geldi. HAP'ın seçim bürosundan yapılan açıklamada, resmi olmayan sonuçlara göre halk oylamasında yüzde 56,5 'evet', yüzde 43,5 'hayır' oyu çıktığı belirtildi.

        Referandumla icra edilen demokrasinin, Mısır halkının bilinci ve iradesinin göstergesi olduğuna işaret edilen açıklamada, halkın, siyasi ve anayasal istikrarın sağlanmasına yönelik kararlılığını da ortaya koyduğu kaydedildi. Açıklamada, referanduma gölge düşürmeye çalışan bütün girişimlere karşın halk oylamasının, yargı, basın, yerel ve uluslararası gözlemcilerin gözetiminde büyük bir şeffaflık içinde gerçekleştirildiği vurgulandı.

        UKC SUSKUN

        Referandumda 'hayır' oyu kullanılması için kampanya yapan Ulusal Kurtuluş Cephesi'nden (UKC) ise sonuçlara ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

        KATILIM DÜŞÜK

        Referanduma katılım oranının ise yüzde 38 olarak gerçekleştiği bildirildi.Anadolu Ajansı Yüksek Seçim Kurulu kaynaklarına dayanarak referandumun ilk turunda, 25 milyon 836 bin kayıtlı seçmenden 8 milyon 176 bininin sandık başına gittiğini duyurdu.

        Bu rakam, 2011 Mart ayında, o dönemde iktidarda bulunan Yüksek Askeri Konsey'in anayasal düzenlemelerle ilgili referanduma katılım oranının gerisinde kaldı. Sözkonusu halkoylamasında oran yüzde 41 olarak gerçekleşmişti. Referanduma katılım oranının, son cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde sırasıyla yüzde 50 ve 60 olarak gerçekleşen oranların da gerisinde kaldığı ifade edildi.

        Referandum sonuçları 22 Aralık'ta yapılacak ikinci oylamadan sonra açıklanacak. Referandumda görev alacak hakimlerin protestosu nedeniyle oylamanın iki güne yayılmasına karar verilmişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ