Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Obama'dan Barzani'ye Türkiye uyarsı

        DIŞ HABERLER SERVİSİ / Kasım CİNDEMİR

        ABD'nin, Irak Kürt Bölgesi Yönetimi'nden Ankara ile geliştirdiği ilişkilerde "yavaşlamasını" istediği belirtildi. Buna göre, Washington, Ankara-Erbil yakınlaşmasının Bağdat'ı Tahran'a "daha çok ittiğini" düşünüyor ve kaygı duyuyor. ABD'nin, Irak Kürt Bölgesi Yönetimi'ne "Türkiye ile petrol anlaşmalarında yavaş git" dediği ifade edildi. Ancak, Kürtler, ABD'nin bu isteğini geri çevirdi.

        Bu bilgiler, İngiliz Yazar Patrick Seale'nin "The Agence Global" sitesinde yayınlanan bir yazısında yer aldı. Habertürk'e bu iddialarla ilgili konuşan ABD Başkenti'ndeki Iraklı Kürt kaynaklar, "Türkiye ile kapsamlı bir ilişki geliştiriyoruz. Bundan iki taraf da memnun. Ne yapacağımıza biz karar veririz" şeklinde yorumda bulundular.

        ABD'nin, Bağdat ile Erbil arasındaki sorunlarda sürekli olarak Başbakan Nuri el Maliki'nin yanında yer almasının Kürtler'i oldukça rahatsız ettiği biliniyor.

        İSRAİL'DEN PJAK'A DESTEK

        Patrick Seale, yazısında Ortadoğu'da yaşanan olayların Kürtler için yeni fırsatlar yarattığını belirtti. Seale, İsrail'nin, Irak Kürt Bölgesi'nden yolladığı İHA'lar araclığıyla İran'ı izlediğini ve Mossad'ın da yine Irak Kürt Bölgesi'nden İran'daki nükleer tesislere karşı operasyon düzenlediğini öne sürdü. Seale, İsrail'in "PKK'nın İran kolu" olduğu ifade edilen PJAK'a da İran'daki hedefleri vurması için destek sağladığını ileri sürdü.

        DÜRÜST ARACI DEĞİL

        Bu arada, ABD'li eski istihbarat görevlilerinin kurduğu "Lıgnet" sitesinde yer alan bir yorumda, Türkiye'nin Ortadoğu'da "öncü güç ve dürüst aracı" olma çabalarının amacına ulaşamadığı iddia edildi.

        Lıgnet, Türkiye'nin "sessiz diplomasi" yoluyla bölgesel sorunların çözümüne katkıda bulunmasıyla tanındığını, ancak Suriye'de yaşanan gelişmeler ve Mısır'da Muhammed Mursi'nin işbaşına gelmesinin bunu değiştirdiğini ileri sürdü. Türkiye'nin İsrail'e yönelik tavrının da "dürüst aracı" olmasını baltaladığı iddia edildi. Ancak, Türkiye'nin yeni konumunun "Batı için iyi" olabileceği de savunuldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ