Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Backnang’daki yangında hayatını kaybeden Nazlı Özcan ve 7 çocuğu için Eyüp Sultan Camii’nde üç ayrı cenaze namazı kılındı. Cenaze törenine Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Afyon Milletvekili Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da katıldı. Bozdağ, “

        Erdal ŞEN / STUTTGART - GAZETE HABERTÜRK

        Almanya’da evlerinde çıkan yangında hayatlarını kaybeden anne ve 7 çocuğu için düzenlenen törende duygulu anlar yaşandı. Tabutlar iki ülkenin de bayraklarına sarıldı, Alman yetkililer ve ailenin komşuları cenaze namazında aynı safta yer aldı.

        Backnang’daki yangında hayatını kaybeden Nazlı Özcan ve 7 çocuğu için Eyüp Sultan Camii’nde üç ayrı cenaze namazı kılındı. Cenaze törenine Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Afyon Milletvekili Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da katıldı. Bozdağ, “Dileriz kundaklama ya da herhangi bir ırkçı saldırı olmamıştır. Dileğimiz, temennimiz budur. Türkiye’nin acısı bu noktada çoktur. Her şeyin en ince detayına kadar incelenmesini ve maddi gerçeğin ortaya çıkarılmasını, eyalet ve hükümetten bekliyoruz” dedi.

        TÜRKÇE RAHMET OKUDU

        Baden Württemberg Başbakan Yardımcısı Nils Schmidt’in bir kısmı Türkçe olan şu ifadeleri herkesi duygulandırdı: “Artık bu çocuklar bu sokaklarda cıvıl cıvıl oyun oynayamayacak; anneleri onlara yemek yapıp ‘Haydi yemekleriniz hazır sofraya oturalım’ diyemeyecek, yavrularını öpüp koklayamayacak. Ancak bizim Hıristiyan ve sizin İslam inancına göre öldükten sonra yeniden dirilecekler. Acınızı paylaşıyoruz. Başınız sağolsun.” Tabutların üzerine Türk ve Alman bayrakları örtüldü. Almanların da saf tuttuğu cenaze namazında baba Sami Soykan ve anneanne Hatice Özcan güçlükle ayakta durabildi.

        ELÇİ DRAMI ANLATTI

        Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Avni Karslıoğlu gözleri ağlamaklı anlattı Özkan ailesinin dramını. İlk eşi ölen, ikinci eşi imam nikâhlı ve işsiz olan Özcan 10 çocuğuna sosyal yardımlarla bakıyordu. Kumar bağımlısı olduğu iddia edilen eşi Sami Soykan bir süre önce evden ayrılmıştı. Çocuklarından 4’ü ilk eşindendi. İkinci eşi, resmi nikâhı kabul etmediği için 6 çocuğunu Türk Konsolosluğu’na kayıt ettiremedi. Aileyi tanıyanların anlattıklarına göre Sami Soykan çalışmıyor, aile sosyal yardımlar ve çocuk parası ile geçiniyordu. Hatta Soykan’ın son aylarda Nazlı Özcan’a şiddet uygulayarak elindeki çocuk paralarını aldığı da iddia ediliyor.

        ÜZERLERİNE KAPANMIŞ

        Fabrikadan bozma evin sıcak suyu ve ısıtma sistemi yoktu. Bina eski ve ahşap olduğu için yangın hızla yayıldı. Anne Nazlı Özcan ilk anda kendini dışarı attı ancak çocuklarını kurtarmak için tekrar eve girdi ve yaşamını yitirdi. İtfaiye yangını söndürdüğünde anneyi, dört çocuğunun üzerine kapaklanmış vaziyette buldu; kucağında 6 aylık Murat’la...

        ‘Anneleri müzik açar, hep birlikte dans ederlerdi’

        Almanya’nın Baden- Wüttemberg Eyaleti’ndeki Backnang’da hüzün yaşanıyor. Nazlı Özcan’ın Alman komşuları ve arkadaşları, genç kadının tüm zamanını çocuklarına ayırdığını, neşe içinde evde müzik setini açıp, onlarla dans ettiğini, yine birlikte dışarıda gezerek bol bol vakit geçirdiğini ağlayarak anlatıyor. İki evliliğinden toplam 10 çocuk sahibi olan Nazlı Özcan’ın arkadaşları evin önünden ayrılmıyor.

        ‘Tuvalet temizler ekmeğini kazanırdı’

        Nazlı Özcan’ın annesi Hatice Özcan cenazeleri Türkiye’ye taşıyan uçakta Ankara Temsilcimiz Erdal Şen’e içini döktü: “Çok çekti benim kızım. Hele ilk kocasından neler çekti neler... Tuvalet temizliğine gider; öyle para kazanır, evin ve çocukların harçlığını çıkarırdı. Kocası sürekli içki içer; hem parasını elinden alır, hem de döverdi. İyi bir aileden diye Afyon’dan evlendirmiştik. Kızım dayanamadı, boşandı. Sonradan resmi nikâhı olmayan kocasından 6 cocuğu daha oldu. Maalesef o da çalışmadığı için fedakârlık ve yük yine kızımın üzerindeydi.

        ‘ANNEM HEP AĞLARDI’

        Nazlı Özcan’ın en büyük kızı Semiha ise annesinin fedakârlıklarını şöyle dile getirdi: “Ölen babam anneme ve bize çok acılar yaşatmıştı. Annemin boğazına birkaç kez bıçak dayadığını bile hatırlıyorum. Yangında ölen kardeşim Hatice’nin kafasını bir keresinde masaya vurup bütün dişlerini kırmıştı. Ayrıldıktan sonra da dramı bitmedi. Mutluluk yüzü görememişti; hep ağlardı. Onun doğru dürüst güldüğünü hatırlamıyorum.”

        ‘Otopsiyle ilgili güvensizlik hoş değil’

        CENAZELERİN İstanbul’da tekrar otopsi yapılacağı haberi Alman yetkililerden tepki gördü. Ailenin yaşadığı Backnang’ın da içinde bulunduğu Baden Württemberg Eyaleti Entegrasyon Bakanı Bilkay Öney, “Türkiye- ’nin endişelerini anlıyorum. Türk kökenli polis ve itfaiyeci sayısını artırmak için çalışma yapıyoruz. Almanya’da her yıl yangınlarda 50 kişi ölüyor. Otopsiyle ilgili güvensizlik hoş değil, ilişkilere iyi yansımaz. Bize olan güven daha fazla olsa. Otopsi bir an önce yapılıp, insanlar daha hızlı bir şekilde rahmete kavuşabilse” diye konuştu.

        Bozdağ: Eşimi biri ihbar etse neler olur

        BAKAN Bozdağ, cenaze için Almanya’ya giderken, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yangının nedenine ilişkin kesin bir bilgi olmadığını belirten Bozdağ şunları söyledi: “Geçmişte bazı ihtimaller dışarıda bırakıldığı için acı tecrübeler yaşandı. Bu sefer sıkı tutuyoruz. Beklentimiz yetkililere iletildi.” Alman içişleri bakanına son Türkiye ziyaretinde Almanya’da radikal akımlara ilişkin başörtülü kampanyayı gündeme getirdiklerini hatırlatan Bozdağ şöyle konuştu:

        ‘BAŞÖRTÜLÜ EŞİM GELSE...’

        “Radikalleşme endişesi vurgusuyla ihbar hattı yapmışlar. Radikalizmle mücadele değil, radikalliğin devlete eliyle yapılması gibi bir durum çıkırıyor. Bakana ‘Benim eşim de böyle giyiniyor, Almanya’ya gelse, biri ihbar etse, başına ne gelir merak ediyorum’ dedim.”

        Cenazeler özel uçakla geldi

        BAŞBAKAN Erdoğan’ın talimatıyla THY’ye ait özel uçakla yangın faciasının meydana geldiği Almanya’nın Backnang kentine giderek cenaze törenine katılan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, cenazeleri ve aileden 25 kişiyi alarak aynı uçakla Türkiye’ye getirdi. Stutgart kentinden havalanan uçak önce İstanbul’a indi. Burada Nazlı Özcan ve 7 yavrusunun cansız bedenleri otopsi yapılmak üzere Adli Tıp Kurumu yetkililerine teslim edildi. Uçak daha sonra Ankara’ya gitti. Aile üyeleri, burada kendilerine tahsis edilen bir otobüsle Afyonkarahisar’a götürüldü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ