Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Hükümete küresel ekonomik kriz uyarısı

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, küresel ekonomik krizin derinleşmesinin Rusya ekonomisini olumsuz etkileyeceğini ve hükümetin de muhtemel sürece karşı önlem alması gerektiğini söyledi.

        Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev’le görüşen Putin, “Küresel kriz tehlikeli bir boyut kazanıyor. Bunun Rusya ekonomisine etkileri de kaçınılmaz oluyor. 2008’de yaşananların benzerini gözlemliyoruz. Avrupa’da ve dünyada diğer ortaklarımızın aksine, Rusya ekonomisi halen canlılık ve büyüme perspektifi gösteriyor…” dedi.

        Putin ve Medvedev hükümet ve Kremlin ekonomi yetkililerinin bir araya gelerek resesyon süreci ile mücadele için bir mekanizma oluşturulması konusunda mutabakat sağladı.

        Rusya ekonomisi 2008 kriz sonrası gayri safi milli hasılası yüzde 10 civarında küçüldü. Petrol ve doğalgaz gelirlerinden oluşturulan fonlarla bankacılık ve reel sektörde krizi atlatan Rusya, benzer bir yapılanma için hazırlıklara başladı.

        Rus lider 2012 sonu ve 2013 başında reel sektörün öngörülenden çok daha fazla etkilendiğini, ekonomik büyüme rakamlarının da düştüğüne dikkat çekti.

        2008 sonrası yılda ortalama yüzde 4 büyüyen Rusya, 2012’de yüzde 3,4 büyüdü. Ocak 2013’te yüzde 0,9 artış sağlayan ekonomi, Şubat ayında yüzde 0,1’e geriledi. Rusya Ekonomi Bakanlığı 2013 için büyüme rakam hedeflerini yüzde 3,6’dan yüzde 2,4’e çekti. Bakanlık nakit çıkış tahminlerini de 0-10 milyar dolar aralığından 30-35 milyar dolar aralığına yükseltti.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ