Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika ABD Hava Kuvvetleri, Lockheed Martin firmasının geliştirdiği F-35 savaş uçaklarını 2016 ortasında havalandırmayı planlıyor

        HABERTÜRK GAZETE

        ABD, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 8 ülkeyle birlikte finanse ettiği, Lockheed Martin firmasının “F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi”ndeki maliyet artışı ve gecikmeler nedeniyle oluşan hoşnutsuzluğu ortadan kaldırmanın yollarını arıyor.

        ABD yönetiminin ortakların sipariş iptallerinin önüne geçmek için uçakları operasyonel kullanıma sokma konusunda acele ettiği belirtiliyor. Amerikan Hava Kuvvetleri’nin bu amaçla uçakların göreve başlangıç tarihini planlanandan bir yıl öne çekerek, 2016 ortası olarak açıklaması bekleniyor. Hava Kuvvetleri Sözcüsü Anna Stefanek, tarih konusunda son kararın henüz verilmediğini belirtirken Pentagon’un F-35 Programı’ndan sorumlu ofisi ise açıklama yapmaktan kaçındı.

        Ancak Hava Kuvvetleri’ne yakın kaynaklar, ordu yetkililerinin F-35’leri en kısa sürede göreve çıkararak, yeni nesil savaş uçaklarının kapasitesini test etmek istediklerini belirtiyor.

        DAHA BASİT YAZILIM

        Amerikan Hava Kuvvetleri’nin operasyonel kullanıma sokmayı planladığı F-35’lerin bilgisayar sistemlerinde, daha önce planlananın aksine 3I yerine 2B yazılımı kullanılacağı, bu nedenle uçakların belirtilenden daha az silah taşıyacağı ifade edildi.

        Konuya yakın kaynaklar uçaklardaki yazılımın daha sonra en üst versiyona çıkarılacağını kaydediyor. Amerikan Hava Kuvvetleri’ne, 2016 içerisinde toplam 100 adet F-35 savaş uçağı teslim edilecek. ABD Ordusu’nda F-35’leri kullanmaya başlayacak ilk birim 2015 ortaları itibarıyla donanma olacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ