Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa "Erdoğan ateşle oynuyor"

        Almanya’nın önde gelen kanalları RTL, Pro 7, ZDF, ARD’nin yanı sıra N-TV haber bültenlerinde İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin önemli bölümüne yayılan eylemleri değerlendirdi. Bugünkü Alman gazeteleri de yorumlarında Türkiye’deki gelişmeleri ele aldı.

        Stuttgarter Zeitung, “Erdoğan ateşle oynuyor” başlığını kullanırken, tartışma konusunun ihtiyaç ve fayda olmadığını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın inşa planıyla kente damgasını vurmak olduğunu öne sürdü. Gazete, “Erdoğan, bir zamanlar Fatih Sultan Mehmet'in Topkapı Sarayı ve Sultan Ahmet'in Sultanahmet Camii ile yaptığı gibi kendisini ölümsüzleştirmek istiyor. Şimdi halk, iktidarın kibirine, dinî değerlerini topluma dayatmaya çalışan muhafazakâr İslamcı partiye olan kızgınlığını boşaltıyor. İstanbul Kahire değil, Erdoğan Mübarek değil ama başına buyruk yönetim şekli rahatsız ediyor. Daha önce Başbakan Arap Baharı'nda Libya, Mısır ya da Suriye'de diktatör rejime karşı çıkanların yanında oldu ama görülüyor ki bu hareketlerden bir şey öğrenmemiş” iddialarında bulundu.

        Die Welt gazetesi de Türkiye'de Başbakan Erdoğan’ın elde ettiği başarılardan şımardığını öne sürerken ilk kez kendiliğinden başlayan halk protestolarına boyun eğmek zorunda kaldığını savundu. Gazete, dindar yeni bir gençlik yaratmak istediğini söyleyen Başbakan Erdoğan’ın gençleri anlamadığını savunurken şunları yazdı: “Gelecekte kendi dindar gençliği onun davranışlarına hayranlık duyabilir, ama günümüz gençliği onun öğreti ve kısıtlamalarından bıktı. Erdoğan'ın siyasi geleceği doğrudan tehlikede gibi gözükmüyor. Ancak, onur kırıcı bir deneyim edindi. Alçak gönüllülüğü biraz öğrenmesi gerekiyor. Böyle bir becerisi varsa tabii. Krizi çözen ve polisin çekilmesini sağlayan Başbakan değil Cumhurbaşkanı Gül idi. Kamuoyu yoklamalarından Gül'ün Erdoğan'dan daha fazla şansı olduğu sonucu çıkarsa, partisi Gül'ü aday gösterebilir."

        Frankfurter Allgemeine Zeitung, Başbakan Erdoğan'ın son seçimlerde üçüncü kez elde ettiği gösterişli başarının, sınırsız hak olarak algılama yanılgısına düştüğünü iddia etti.

        Straubinger Tagblatt/Landshuter Zeitung Başbakan Erdoğan'ın politikalarıyla Avrupa Birliği ile ilişkileri riske atmakla kalmayıp, dayatma ve kısıtlamalarla Türkiye'nin başlıca gelir kaynağı olan turizmi de tehlikeye attığı eleştirisinde bulunduğunu öne sürdü.

        Handelsblatt gazetesi ise Erdoğan'ın siyasi politikalarını eleştirirken, “Erdoğan bölgede demokratikleşme gayreti gösteren halklara kendi ülkesini örnek gösterirken, başkanlık sistemi getirecek, cumhurbaşkanına benzeri olmayan bir güç verecek yeni anayasayı hazırlıyor. Erdoğan'ın gelecek yıl kendisini cumhurbaşkanı seçtirmeye çalışacağı bir sır değil. Galiba bu planlarından vazgeçmek zorunda kalacak. Son günlerde yaşanan kitlesel protestolar, Türklerin 'Bir güçlü adam' istemediğini gösteriyor" diye yazdı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ