Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Mısır basınından şok iddia!

        Mısır’da yayın yapan devlet gazetesi El-Ahram, Devlet Başkanı Muhammed Mursi’nin ordu tarafından verilen muhtırada belirtilen süre sonunda görevi bırakacağını ya da görevden alınacağını iddia etti.

        Mısır’ın önde gelen günlük devlet gazetesi, ordu tarafından hazırlandığı iddia edilen yol haritasının detaylarını yayınladı. Plana göre ordu, partiler aralarında anlaşamazsa başında Yüksek Anayasa Mahkemesi başkanının bulunduğu üç üyeli bir başkanlık konseyi kuracak.

        El-Ahram haberde ayrıca, yol haritasına göre bir asker tarafından başkanlık edilen tarafsız bir geçiş hükümeti kurulacağını iddia etti. Geçiş hükümetinin süresi 9 ila 12 ay olarak belirtilen haberde bu süre içerisinde ülkeyi başkanlık seçimlerine götüren yeni bir anayasa taslağı oluşturulacağı ifade edildi.

        ASKERİ KAYNAK YOL HARİTASINI YALANLADI

        Mısırlı bir askeri kaynak basında çıkan partiler aralarında anlaşıp ülkedeki politik krizi çözemezse ordunun kendi yol haritasını oluşturacağına dair haberleri yalanladı. Kaynak bundan sonraki adımın politik, sosyal ve ekonomik figürlerin yol haritası üzerinde konuşmak üzere davet edilmesi olacağını duyurdu.

        MURSİ GERİ ADIM ATMAYACAK

        Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, yaptığı açıklamada ordunun müdahale sinyaline ilişkin "geri adım atmayacağını" yineledi. Mursi, kendisinin "meşruiyetin muhafızı" olduğunu belirtti.

        Televizyon ekranlarından yaptığı konuşmada Mursi, seçimlerle iktidara gelen biri olarak kendisine demokratik yollarla verilen sorumluluklarını sürdüreceğini vurguladı. Yaklaşık 40 dakika süren konuşması sırasında Mursi, özgür, şeffaf ve demokratik bir şekilde yapılan seçimlerle iktidara geldiğini hatırlattı.

        Seçimle iktidara gelen biri olarak sorumluluklarının bulunduğunu ve bu sorumlulukları omuzlamaya devam edeceğini kaydeden Mursi, iktidardaki ilk yılının zor olduğunu kabul ettiğini belirterek, 'eski rejimin yozlaşmış kalıntılarının' varlığını sürdürdüğünü kaydetti.

        2011 devriminin amaçlarına ulaşacağını anlatan Mursi, Mısır halkına, "Devriminizi satın almalarına izin vermeyin" çağrısında bulundu. Anayasal meşruiyetin alternatifi olmadığını dile getiren Mursi, halkı askere, polise ve birbirlerine saldırmamaya çağırdı. Mursi son protestolarda gençlerin öfkesinden yararlanmak isteyenler olduğunu da sözlerine ekledi.

        ASKERİ KONSEY’İN ESKİ YOL HARİTASI HATIRLATILDI

        Öte yandan iktidardaki Özgürlük ve Adalet Partisi Başkan Yardımcısı Esam El Erian, halka yaptığı konuşmada daha önce de kendi yol haritasına göre hareket eden Yüksek Askeri Konsey'in ülkeyi soktuğu durumu hatırlattı. Genelkurmay Başkanı Halil el-Sisi'nin Pazartesi günü verdiği muhtırayı reddeden El Erian, “Askeri Konsey'in yol haritasını hatırlamıyor musunuz?” diyerek ülkeyi soktuğu durumu hatırlattı.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ