Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Mısır'da son durum

        Mısır'da ordunun yönetime el koyması ve seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi görevinden uzaklaştırması kararını protesto eden grupların gösterileri devam ediyor.

        Başkent Kahire'deki Rabiatu'l Adeviyye Meydanı ile Kahire Üniversitesi önünde Mursi'ye destek verenlerin protestosu sürüyor.

        Ordunun yönetime el koyma kararını protesto eden göstericiler, Muhammed Mursi serbest bırakılmadan ve görevine iade edilmeden evlerine dönmeyeceklerini belirtiyor.

        Öte yandan Mursi yanlıları Savunma Bakanlığı önünde toplanıyor. Göstericiler binanın duvarına, yönetime el koyma kararını açıklayan Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi'ye atfen, "Ey Sisi, cumhurbaşkanımız Mursi" yazılı pankart astı.

        Ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye ve diğer kentlerde de Mursi'ye destek gösterileri aralıksız devam ediyor.

        Mısır medyasının çağrısı ile bugün orduya destek veren grupların da akşam saatlerinde Tahrir Meydanı ve İskenderiye kentinde gösteriler düzenleyecekleri bildirildi.

        Öte yandan Mısır'da ordunun yönetime el koyarak Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur'u geçici Cumhurbaşkanlığına getirmesine Arap Birliği'nden destek geldiği bildirildi.

        Arap Birliği kaynakları, Genel Sekreter Nebil el-Arabi'nin, bir çok Batılı muhatabını, Mısır'da yaşananların askeri darbe olmadığı konusunda ikna etmeye çalıştığını ileri sürdü.

        Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın ardından Ürdün Kralı Abdullah da Mısır'ın geçici Cumhurbaşkanı Mansur'u arayarak tebriklerini iletti.

        MÜSLÜMAN KARDEŞLER GÖRÜŞMELERE KATILMAYACAK

        Mısır'da Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın siyasi uzantısı olan Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP), ordunun yönetime el koyarak göreve getirdiği geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur'un çağrısıyla başlatılan ulusal diyalog görüşmelerine katılmayacağını açıkladı.

        MISIR ORDUSU "BÖLÜNME" İDDİALARINI YALANLADI

        Mısır ordusu, yönetime el konulmasının ardından ordu içinde bölünmeler yaşandığına ilişkin haberleri yalanladı.

        Son iki günde aynı konuda ikinci kez açıklama yapan Mısır Ordusu Sözcüsü Ahmed Muhammed Ali, bu tür haberlerin silahlı kuvvetler içinde bölünmelere yol açılması hedefiyle gündeme getirildiğini savundu. Mısır ordusunun, halkın sağduyu ve bilincine güvendiğini belirten Ali, "ucuz yalanların" Mısır toplumunun orduya olan bağlılığı ve güvenine zarar vermeyeceğini vurguladı.

        RADYO VE TELEVİZYON KURULU ÖNÜNDE GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINDI

        Ordunun yönetime el koymasının ardından protestolar devam ederken, Mısır Ordusuna ait güvenlik güçlerinin Başkent Kahire'deki Mısır Radyo ve Televizyon Kurumu (Maspero) binası önünde yoğun güvenlik önlemleri almaları dikkat çekiyor.

        GIYABİ CENAZE NAMAZI

        Başkent Kahire'deki Rabiat'ul Adeviyye Meydan'ında Mursi'ye destek eylemlerine devam eden göstericiler, dün meydana gelen çatışmalarda hayatını kaybedenler için İslami İşler Yüksek Kurulu Başkanı Salah Sultan'ın imamlığında gıyabi cenaze namazı kıldı. Göstericiler, namazın ardından taşıdıkları sembolik tabutlarla Cumhuriyet Muhafızları Karargahı'na doğru yürüyüşe geçti.

        Hayatını kaybedenlerin cenazeleri hızlı bir şekilde defnedildiği için cenaze namazlarının gıyaben kılındığı kaydedildi.

        Mısır Sağlık Bakanlığı ve emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, ülke genelinde son bir hafta içerisinde meydana gelen şiddet olaylarında ölü sayısı 91'e, yaralı sayısı 1342'ye yükseldi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, dün meydana gelen çatışmalarda 17'si ülkenin kuzeyindeki İskenderiye'de, 15'i başkent Kahire ve çevresinde, 5'i Sina Yarımadası'nda, 4'ü İsmailiye'de, 3'ü Şarkiye, Asyut ve Süveyş'te olmak üzere 44 kişinin öldüğü kaydedilmişti.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ