Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Volgograd'da iki kamikaze

        HT GAZETE

        Rusya’nın Volgograd kentinde, pazar günü tren istasyonuna düzenlenen 16 kişinin öldüğü intihar saldırısının ardından dün sabah saatlerinde de bir troleybüste patlama oldu. Patlamanın ardından bölge adeta savaş alanına döndü. Rus yetkililer, troleybüsteki patlamada 17 kişinin yaşamını yitirdiğini, 30 kişinin de yaralandığını açıkladı. Patlamının ardından ortaya çıkan manzara kullanılan bombanın şiddetini gözler önüne serdi. Olay yeri inceleme ekiplerinin araştırmasında saldırıda 4 kilo TNT kullanıldığı belirlendi. Rus polisi, olayın bir intihar saldırısı olduğunu açıkladı.

        İŞİ HAYAT KURTARMAKTI

        Rus basınında yer alan haberlere göre, saldırı Volgograd doğumlu, eski bir paramedik olan Pavel Peşyokin isminde bir militan tarafından düzenlendi. Bir yıl önce Müslüman olan Peşyokin’in 2011 yılına kadar bir ambulansta paramedik olarak çalıştığı, fakat geçtiğimiz yıl işini bırakıp Dağıstan’a gittiği öğrenildi. Peşyokin’in Dağıstan’da Kafkasya kökenli militanlara katıldığı ve ismini de Ensar ErRusi olarak değiştirdiği söyleniyor.

        BABASI ‘PAŞA DÖN’ DİYEREK YALVARMIŞ

        Peşyokin’in ailesi uzun süre oğullarının geri dönmesi için çaba sarf etmiş. Baba Nicolas Peşyokin geçtiğimiz yaz gönderdiği sesli mesajla oğluna “Paşa, oğlum eve dön. Seni çok seviyoruz. Lütfen dön paşam” diye seslenmiş. Ancak Peşyokin ailesine gönderdiği videoda kendisi gibi Müslüman olan annesi Fenziya’ya hitaben “Ben buraya Allah’ın rızası ve cennete gitmek için geldim” ifadelerini kullanarak dönmeyi reddetmiş.

        NEDEN YİNE VOLGOGRAD?

        Volgograd şiddet eylemlerinin yaşandığı Kuzey Kafkasya bölgelerine otobüslerin kalktığı merkezi bir konumda bulunuyor . Eski adı Stalingrad olan şehir İkinci Dünya Savaşı’nda Rusların Nazileri yendiği zaferle bilinir. Volgograd’ın bilinçli olarak hedef alındığı söyleniyor. Carniege Endowment Merkezi’nin Moskova’ daki bürosunun başında bulunan Dimitri Trenin, Volgograd’ın Rusların gururunu incitme amacıyla üst üste saldırılarla vurulduğunu öne sürdü.

        SOÇİ’Yİ UZAK

        Saldırının yaşandığı Volgograd 2013 Kış Olimpiyatları’nın altı hafta sonra start alacağı Soçi kentine 650 km uzaklıkta.

        EMİR AYNI YERDEN

        Rus araştırma bürosu Vladimir Markin “Patlayıcıların benzer olması iki eylemin birbiriyle bağlantılı olduğu yönündeki iddiayı doğruluyor. Her iki eylem aynı yerde hazırlanmış olabilir” dedi.

        KARA DUL: BEN YAPMADIM

        Volgograd’da ilk gün yaşanan saldırının ardından, intihar saldırısını Çeçen eşi İsrafil Validzhanova’yı Rus askerlerinin operasyonu sonucu kaybeden 25 yaşınki Oksana Aslanova’nın yaptığı iddia edildi. Ancak Aslanova dün bu iddialara internet üzerinden isyan etti. Aslanova “Ben terörist değilim. Fotoğrafımı kullanıp beni suçlayanları mahkemeye vereceğim” dedi. Bu arada pazar günkü saldırıyı bir erkek militanın yaptığı iddia edildi.

        KRİZ TOPLANTISI

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Başbakan Dimitri Medvedev ile Volgograd’daki patlamaları baş başa görüştü. Putin ikili görüşmenin ardından, büyük şehirler başta olmak üzere ülke genelinde güvenliğin üst seviyeye çıkarılması emrini verdi.

        TRENLER VE OTOBÜSLER BOŞALDI

        Rus güvenlik güçleri ikinci saldırının ardından ülke genelinde alarma geçirildi. Patlamanın yaşandığı 1 milyon nüfuslu Volvograd’da insanlar, yeni saldırı olacağı korkusuyla bindikleri otobüs, troleybüs ve trenlerden indiler. Kentin birçok noktasında insanlar otobüs ve trenlerden inerek yürümeyi tercih etti.

        BAŞ ŞÜPHELİ UMAROV

        Çeçen Lider Doku Umarov birkaç ay önce yaptığı açıklamada Rusya’da saldırılarını artırma tehdidinde bulunmuştu. Kafkasya Emirliği örgütünün lideri Umarov, Olimpiyatlar’ın yapılacağı Soçi kentinde de eylem yapacaklarını duyurmuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ