Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Dünyanın gözü bu şehirde, 2014 Nükleer Güvenlik Zirvesi Lahey'de başlıyor.
        1

        Hollanda'nın Lahey kentinde yapılacak olan 2014 Nükleer Güvenlik Zirvesi, Ukrayna krizinin gölgesinde bugün başlıyor. ABD Başkanı Barack Obama öncülüğünde toplanan zirve 53 ülke temsilcisinin katılımıyla başlarken, zirvede Rusya Devlet Başkanı Putin'in yerine Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov yer alacak.

        2

        Zirvede liderler nükleer terörizmin engellenmesi ve dünya üzerindeki nükleer maddelerin azaltılması konularında çalışmalar gerçekleştirecek. Yoğun güvenlik önlemleri altında başlayacak olan zirvede 13 bin polis, 3 bin asker ve 4 bin askeri polis görev alacak. 53 ülke ve 4 uluslararası kuruluşun yer alacağı zirvede Lahey şehir merkezi, tren istasyonları, Amsterdam Schipol havaalanı ve otoyollar polisin yoğun denetimi altında.

        3

        Zirvenin güvenliği ve trafik aksamalarının minimuma indirilmesi için Hollanda'nın ilk defa bir ulusal trafik güvenlik merkezi kurduğu belirtiliyor. Zirve nedeniyle pek çok polisin bölgeye sevk edilmesi sonrası Hollanda 1. ve 2. Ligi'nde 8 karşılaşma yeterli sayıda güvenlik gücü kalmaması nedeniyle hafta içine ertelendi.

        4

        Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de zirveye katılmak için dün Amsterdam'a geldi ve Lahey yakınlarındaki Huis Ten Bosch Saray'ında Hollanda Kralı Williem Alexander ile görüştü. Cumhurbaşkanı Gül'ün bugün zirve öncesi Lahey'de ikili görüşmelerde bulunması bekleniyor.

        5

        İlki 2010'da Washington'da ikincisi ise 2012'de Seul'de düzenlenen NSS'te, bir yandan nükleer güvenlik alanında son dört yılda atılan adımlar masaya yatırılırken diğer yandan üç ana konu üzerine odaklanılacak.

        6

        Toplantının ana gündem maddelerini, tehlikeli nükleer malzemeleri azaltarak nükleer terörizmi engellemeye çalışmak, tüm nükleer malzemelerin ve radyoaktif kaynakların güvenliğinin iyileştirilmesi ve nükleer güvenlik alanında uluslararası işbirliğinin geliştirilmesi oluşturuyor.

        7

        Liderlerin, yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum kullanımını en aza indirmeyi sürdürme taahhüdünü de yinelemeleri bekleniyor. Zirvenin ana konusu nükleer güvenlik olsa da özellikle liderler arasında yapılacak ikili temaslarda, son günlerin en sıcak uluslararası gündem maddeleri arasında yer alan Ukrayna konusunun da öne çıkması öngörülüyor.

        8

        Zirveye katılacak liderler arasında ABD Başkanı Barack Obama, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı David Cameron, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso gibi isimler yer alıyor.

        9

        Zirvenin paralelinde, G7 ülkelerinin liderlerinin, Rusya'nın Kırım'a yönelik attığı adımları ve Rusya'nın G8'den çıkarılmasını ele alacakları bir toplantı gerçekleştirilecek. İki gün sürecek zirvenin, toplantı sonunda kabul edilecek Lahey Bildirisi'nin yayımlanmasıyla sona ermesi öngörülüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ