Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Esad’ın son kimyasal saldırıları inceleniyor.

        ABD ve İngiltere, Suriye’de Beşar Esad yönetiminin yaptığı iddia edilen yeni kimyasal saldırılar hakkında soruşturma başlattı. Suriye’de Beşar Esad rejiminin 21 Ağustos’ta bin 429 sivilin katledildiği olayın ardından yeniden kimyasal silah saldırıları düzenlediği iddia ediliyor.

        İngiliz The Times Gazetesi’nde dün yer alan habere göre başkent Şam’ın kenar semtlerinde düzenlediği iddia edilen kimyasal silah saldırıları ABD ve İngiltere’yi harekete geçirdi. Gazeteye konuşan İngiliz yetkililer, “Suriyeli muhalifler tarafından dile getirilen, Esad rejiminin yeni kimyasal silah saldırıları düzenlediği yönündeki iddialardan haberdarız” açıklamasında bulundu.

        Rejimin kimyasal gazları başkent Şam’daki kenar semtlerde korku salmak amacıyla kullandığı yorumları yapılıyor. Zehirli gaz saldırılarının geçtiğimiz yıl Şam’ın Doğu Guta bölgesinde düzenlenen saldırı gibi ölümcül olmadığı söyleniyor. İngiliz Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, 27 Mart’ta Şam’ın Harasta ve 13 Ocak’ta Deraya bölgelerinde yaşandığı iddia edilen kimyasal saldırıları konusunda delil elde edilmeye çalışıldığını söyledi. Son iki hafta içinde yaşanan iki kimyasal saldırının da aynı şekilde inceleme kapsamında bulunduğu belirtildi. İngiltere’nin yanı sıra Türkiye ve ABD istihbaratlarının da muhaliflerin iddiaları üzerine soruşturma başlattıkları söyleniyor.

        İSRAİL DOĞRULAMIŞTI

        Suriyeli muhalifler son saldırılara maruz kalanların elbiselerinden ve bölgedeki topraktan aldıkları numuneleri Ürdün ve Türkiye’de yetkililere teslim ettikleri belirtildi. İsrailli üst düzey bir yetkili de geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Suriye rejiminin, yeniden kimyasal silah kullanmaya başladığına dair iddiaları doğrulamıştı. Kimyasal gazların kullanıldığı iddia edilen Harasta’daki saldırıda üç kişi ölmüş, 25 kişi de yaralanmıştı. Deraya’daki saldırıda da 3 kişi yaşamını yitirmişti.

        14 KEZ KULLANDI

        Suriye Ulusal Konseyi, Esad rejiminin geçtiğimiz yıl 1 Ağustos’tan bu yana 14 kez kimyasal silah kullandığını iddia ediyor. Bu saldırıların 21 Ağustos’taki gibi yoğun kimyasallarla yapılmadığı belirtiliyor. Rejimin uluslararası toplumun tepkisini çekmemek için büyük kimyasal saldırılar yapmaktan kaçındığı yorumları yapılıyor.

        CAPE RAY TESLİMAT İÇİN BEKLİYOR

        Suriye rejiminin geçtiğimiz yıl imzaladığı, daha sonra uzatılan anlaşma gereği Esad rejiminin elindeki 1300 ton kimyasalı en geç 30 Haziran’a kadar teslim etmesi gerekiyor. Rejim kimyasalı 13 Nisan’a kadar Lazkiye Limanı’na teslim edebileceğini savunuyor. Kimyasalın Lazkiye’de Danimarka ve Norveç’e ait özel botlara yüklenmesi gerekiyor.

        Norveç ve Danimarka savaş gemileri tarafından korunacak botlar kimyasalı İtalya’da bekleyen MV Cape Ray nakliye gemisine nakledecekler. MV Cape Ray gemisinin güvertesinde üç adet hidrolize sistemi bulunuyor. MV Cape Ray, İtalya’dan uluslararası sulara açılarak kimyasal silahı imha edecek.

        ‘TALEP GELİRSE İNCELERİZ’

        Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü (KSYÖ), Suriye’deki Esad rejimine yönelik yeni kimyasal saldırı ididalarının soruşturulabileceğini duyurdu. KSYÖ açıklamasında soruşturma için Kimyasal Silahları Yasaklama Anlaşması’na üye devletlerinden birinin başvurusunun yeterli olacağı belirtildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ