Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik hiroşima, atom bombası, japonya, abd, hiroşima patlama, hiroşima görüntüler, mieko okada
        1

        Bahar BAKIR / HİROŞİMA
        6 Ağustos 1945’te Japonya’nın önemli kentlerinden biri olan Hiroşima’da gün her zamanki gibi güzel başlamıştı. Saatler 08.15’i gösterdiğinde insanlık tarihinde bir ilk yaşandı. ABD’ye ait B29 bombardıman uçağı, 9600 metre yükseklikten 50 kilogramlık atom bombasını Hiroşima’nın merkezine attı.

        2

        Bu bomba, tarihin ilk nükleer saldırısı olarak kayıtlara geçti. Bombanın Hiroşima’ya verdiği zarar, 4 bin derecelik ısı, kül yağmuru, şok ve ses dalgası ile ilk anda ölen 140 bin kişi oldu.

        3

        ‘GÜNEŞ BATMASIN İSTİYORUM‘
        Japon hükümetinin davetiyle gittiğimiz Hiroşima’da bu faciaya tanıklık etmiş Hiroşimalılarla bir araya geldik. Hiroşima patlamasına tanıklık edenlere Japonca’da “Hibakusha” deniliyor. 78 yaşındaki Mieko Okada, o dayanılmaz acıyı ve tarihin tanıklık ettiği o felaketi şu sözlerle anlattı:

        4

        “Patlama anında gökyüzü bir alev topuna dönüşmüştü. Güneşin batışını görmek benim için büyük bir acı. Ne zaman gün batsa, aynı acıyı hissediyorum.”

        5

        ‘O GÜN SİREN ÇALMADI’
        “O gün masmavi bir gökyüzü vardı, hava güzeldi. Ailemle şehir merkezinden 2 kilometre ötede yaşıyorduk. 8 yaşındaydım. Savaş nedeniyle sirenlere alışıktık. Ama o gün siren çalmamıştı.

        6

        Kardeşlerimle bahçedeydim, bir uçak gördüm, ona el salladım. Bir anda inanılmaz bir ses, ışık ve ısı hissettik. Erkek kardeşlerimle dehşeti yaşadık. Annem evdeydi; dışarı çıktığında başı ve yüzü kan içindeydi. Koşarak uzaklaştık.

        7

        Sokaklarda gördüğümüz manzara korkunçtu. İnsanların derileri sarkmış, gözleri gözbebeklerinden dökülmüş, vücutlarında kemikleri görünüyordu. Cennet Hiroşima’mız ölüm şehrine dönüşmüştü.

        8

        ‘25 YIL HİÇBİR BİTKİ YAŞAMADI’
        Annem ile ben, patlama sırasında okulda olan 12 yaşındaki kız kardeşimi aramak için yola çıktık. Onu hiçbir zaman bulamadık. Günlerce ağladık. 25 yıl boyunca hiçbir bitki yaşamadı Hiroşima’da.

        9

        ‘KIZIMDAN ÖZÜR DİLİYORUM’
        Saldırının ardından kardeşlerimin derilerinde siyah lekeler çıktı. Saçlarımızın tamamını kaybettik. Kanser nedeniyle ameliyat geçirdim. Hastalıklarımız kalıtsal hale geldi.

        10

        Kızım da kan kanserine yakalandı. Bu nedenle ondan her defasında özür diliyorum. Acılarımız biz yaşadıkça yaşayacak... O nedenle nükleer silahlar derhal yok edilmeli...”

        11

        "DOĞDUKTAN SONRA BÜYÜK RAHATSIZLIKLAR ÇEKTİM"
        Hiroşima’da atom bombasının patladığı yere en yakın bir alanda yapılan Atom Bombası Kubbesi’nin önünde Kosei Mito ile buluştuk. Mito, şunları söyledi:

        12

        “Bomba patladığında annemin karnında 4 aylıkmışım. Annem ciddi radyasyon almış. Doğduktan sonra çok büyük rahatsızlıklar çektim. Dedemin tüm derisi 1 gün sonra siyah lekelerle kaplanmış. 27 gün sonra vefat etmiş.”

        13

        BARIŞ MÜZESİNDE "ÖNCE-SONRA" MAKETİ
        Hiroşima Barış Müzesi'nde, Hiroşima'nın atom bombası atılmadan önce ve sonraki halinin maketi bulunuyor. Soldaki maket Hiroşima'nın atom bombasından önceki haline, sağdaki görüntü ise atom bombasından sonraki haline ait.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ