Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Ukrayna Rusya arasında gerginlik, Ve iç savaş için düğmeye basıldı!, Ukrayna orduyu devreye soktu, Kiev iç savaş için orduyu devreye soktu
        1

        GAZETE HABERTÜRK / DIŞ HABERLER

        Ukrayna geçici Devlet Başkanı dün Rusça konuşulan kentlerdeki işgalci milislere karşı orduyu devreye soktuğunu açıklarken, Rusya Başbakanı Medvedev "Ukrayna iç savaşın eşiğine geldi" dedi.

        2

        Ukrayna Devlet Başkanı Oleksandr Turçinov, doğuda Rusça konuşulan kentlerdeki olaylara karşı orduyu devreye soktu. Turçinov, "Sabah erken saatlerden itibaren Donetsk bölgesinin kuzeyinde terörle mücadele operasyonu başladı. Bu adım adım, dengeli ve sorumluluk duygusu ile gerçekleşecek. Ben bir kez daha bu tedbirlerin Ukrayna halkının çıkarlarını korumak olduğunu vurgulamak istiyorum." dedi.

        3

        Turçinov'un açıklamasının ardından Rusya yanlılarının resmi binaları işgal ettiği kent ve kasabaların çevresinde askeri hareketlilik yaşandı. Ukrayna nüfusunun yaklaşık yüzde 20'sinin yaşadığı kent ve kasabalardaki sivil ve silahlı kişilerse bu uyarıya rağmen geri adım atmadı. Turçinov'un yaptığı açıklamanın ardından ilk çatışma Slovyensk bölgesinden geldi.

        4

        Yerel kaynaklar Ukrayna ordusuna bağlı askerlerin Slovyensk bölgesinde bir hava üssünü ele geçiren Rusya yanlısı milislerle çatışmaya başladığı iddia edildi. Çatışmada çok sayıda milisin yaralandığı belirtilirken ayrıntılı bilgi verilmedi.

        5

        Bölgede tankların hareket haline geçtiğine dair haberler üzerine bazı kentlerin girişlerinin Rusya yanlısı milisler tarafından kapatıldığı belirtildi. Otomotik silahlar ve tank imhasında kullanılan roket atarları bulunan milislerin Ukrayna ordusunun saldırılarına karşı kent ve kasabaları savunma hazır oldukları belirtildi.

        6

        "BİR KEZ DAHA KAN AKTI"
        Rusya Başbakanı Dimitriy Medvedev de önceki gün bir açıklama yaparak Ukrayna'daki durumu değerlendirdi. Medvedev, Ukrayna'nın iç savaşın eşiğine geldiğini belirterek gidişattan kaygılı olduğunu ifade etti. Medvedev açıklamasında "Ukrayna'da bir kez daha kan aktı. Ülke sivil savaşın eşiğinde. Bu çok üzücü." ifadelerini kullandı.

        7

        UKRAYNA ORDUSU SLAVYANSK'I KUŞATTI!
        Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk iline bağlı Slavyansk ilçesinin etrafının Ukrayna ordusunu tarafından sarıldığı bildirildi. Ukrayna ordusunun, Rusya yanlısı silahlı gruplarca bazı kamu binaları işgal edilen ilçenin üç tarafını çevirdiği ve giriş-çıkış için yalnızca bir ana yol bıraktığı bildirildi. Bazı yerel polislerin de desteğini alan silahlı kişilerin teslim olmayı kabul etmediği ifade edildi.

        8

        Silahlı grubun, operasyon olasılığına karşılık, bölgede yaşayanlardan ilçeyi boşaltmalarını istediği, çok sayıda kişinin araçlarıyla kenti terk etmeye başladığı belirtiliyor. Ukrayna'nın geçici Devlet Başkanı Aleksandr Turçinov, Donetsk bölgesinin kuzeyinde terörle mücadele operasyonu başlatılması talimatı vermişti.

        9

        OBAMA PUTİN'E 'KAYGISINI' İLETTİ
        ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den Ukrayna'daki Rusya yanlısı silahlı gruplar üzerindeki etkisini kullanmaya çağırdı. Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre Obama, Moskova'nın talebi üzerine, Putin ile telefonda Ukrayna'yı konuştu.

        10

        Açıklamada, "Obama'nın, Rusya hükümetinin, Ukrayna yönetimini istikrarsızlaştırma ve zayıflatma tehdidinde bulunan Rusya yanlısı silahlı ayrılıkçıların eylemlerine desteğine yönelik derin kaygılarını dile getirdiği" kaydedildi. Obama'nın Ukrayna'daki tüm gayri nizami kuvvetlerin silahlarını bırakması gerektiğine vurgu yaptığı ifade edildi.

        11

        ANKARA YADIRGADI RUSYA TATMİN OLDU
        Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandır Lukaşeviç, Türkiye'nin Montrö Sözleşmesi'ni 78 yıldır olduğu gibi titizlikle uygulamaya devam edeceğini belirttiği açıklamasını tatmin edici bulduklarını duyurdu. Lukaşeviç, Türkiye'nin Montrö Sözleşmesi'nin uygulamasına yönelik bir soruya Rusya Dışişleri Bakanlığı internet sitesi üzerinden cevap verdi.

        12

        Lukaşeviç, Türkiye tarafından Karadeniz'e sahili olan ülkelerin güvenliğine önemli katkı sağlayan Montrö Sözleşmesi'ne ilişkin yapılan açıklamayı hatırlatarak, açıklamanın kendileri tarafından tatmin edici bulunduğunu belirtti.